www.varchev.com

4 технологични предсказания, които ще трансформират нашия свят през 2018

През годините сме научили, че най-добрият начин да се предскаже бъдещето е да се срещнеш с хората, които го създават. Когато работите с водещи консултанти и имате водещи технологични иноватори като клиенти, е много лесно да разпознаете тенденциите, които имат най-голямо потенциално въздействие.

1. IoT ще се превърне в BloT – Най-голямата грешка, е подценяването на потенциала за бързо разрастване на нашия хиперсвързан свят. Днешните разрушителни иновации разчитат на съществуващата инфраструктура за мобилни устройства, която поставя повечето компании само с няколко кликвания от милиарди потребители. Един от тях е интернет на нещата (IoT), който включва добавяне на интелигентни сензори към свързани устройства, така че потребителите да могат да правят неща, като например да помолят дигиталния асистент на Alexa, да изключат светлините или да поръчат пица.

Blockchain, една от основните технологии на bitcoin, може да направи устройствата на IoT още по-полезни. Blockchain създава цифров запис на стотици или хиляди компютри, което значително намалява риска от хакерство.

Комбинацията между IoT и BIoT ни дава цял куп нови услуги и бизнеси. Например, BIoT може да се използва за проследяване на превози на фармацевтични продукти и за създаване на интелигентни градове, в които свързаните отоплителни системи по-добре контролират използването на енергия и свързаните с тях светофари по-добре управляват върховия час.

През 2018 г. компаниите ще започнат да използват интерфейси за програмиране на приложения или софтуер, използван за свързване на различни бази данни и компютърни услуги. В комбинация с blockchain за IoT, ще бъде също толкова лесно да получите данни от сензори в склад като достъпни уеб сайтове на нашите мобилни телефони. Когато производителите, търговците на дребно, регулаторите и транспортните компании имат данни в реално време от сензори, вградени върху продукти, камиони и кораби, всички в дистрибуторската верига могат да се възползват от прозрения, които преди това не са могли да получат. С BIoT фирмите и потребителите също могат да бъдат сигурни, че техните най-ценни данни в blockchain не могат да бъдат хакнати.

2. Ренесансът на финансовите технологии. Докато bitcoin и blockchain са грабнали заглавия през 2017, социални и мобилни плащания са променили фундаментално финансовите пазари. В Китай обемът на мобилните плащания надхвърля 5 трилиона долара годишно.

През 2018 г. разпознаването на лица, идентификация на глас и пръстови отпечатъци, ще направи пазаруването далеч по-бързо – като премахнете необходимостта от прокарване на кредитна карта при плащане, например. Вместо това ще можете да потвърдите самоличността си за търговец, който сканира очите ви с вашия смартфон, в т.нар. Плащане за ретината.

3. Виртуалната реалност става широко разпространена. Мобилната игра Pokemon Go е отприщила търсене на милиарди долари за развлечение с виртуална реалност и големите играчи са го забелязали. Благодарение на въвеждането на достъпни очила за виртуална реалност, нашите телефони ще останат в джобовете ни и Heads Up Displays (HUD) ще подобрят начина, по който работим, пазаруваме и играем.

Какво е HUDs? Представете си, например, да ходите надолу по улиците в чужда страна и да имате всички знаци на магазина, незабавно преведени на английски, благодарение на модните ви слънчеви очила.

4. 2018 е годината на виртуалните асистенти. Ние всички сме свикнали да говорим с виртуални асистенти, когато се обаждаме, за да направим резервации на авиокомпании или да потвърдим балансите на банковата си сметка. Използването на виртуални асистенти за естествен език ще се разшири от използването им като автоматизирани агенти за обслужване на клиенти, за да станат рутинни за всекидневния живот.

Домашните виртуални асистенти ще направят повече, отколкото просто да отговорят на заявките, за да могат да предоставят навременна информация като: “Време е да вземете лекарството си”. Представете си виртуалния асистент, който шепне в ухото ви “Не правете тази покупка или ще превишите кредитния си лимит” или “Вашият паркинг метър изтича след две минути”.

Източник: Bloomberg Pro Terminal

Trader Bozhidar Arabadzhiev


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс