www.varchev.com

4 фактора, влияещи на пазара на акции по време на годината за избор на президент на Америка

Въпреки, че инвеститорите благоразумно трябва да се съобразяват с инвестиционните основи, въздействието на президентските избори в САЩ определено оказва влияние на финансовите пазари и не може да бъдат пренебрегнати.

Ето и четирите фактора, на фона на президентските избори, които се отразяват върху функционирането на фондовия пазар.

1.Цялата кампания на президентските избори.

Периода преди и след изборите, обикновено има противоположен ефекти върху оптимизма на инвеститорите.
Съществува теория, известна с наименованието си като “основи на целия процес по избор на президент”, която застъпва тезата, че финансовите пазари показват отслабени тенденции в годината след президентските избори.
В допълнение, в един от докладите на UBS се прави заключение, че S & P 500 се движи от високо към ниско ниво, като за един пълен цикъл отново се връща към високите си позиции.
Много ниски цикли се реализират по време на първата и втората година на президентския мандат, като най-развиващ е през втората година.

2. Избраната партия.
Водената политика на избраната партия влияе върху икономическия растеж на страната. Избраната администрация оказва контрол върху фискалните политики, които влияят директно върху приходите и разходите на нацията.
По време на предизборния период, политиците са склонни да насърчат бъдещи бизнес планове. След като бъдат избрани, тези техни обещания биват поставени на изпитание.
Един всеобщ мит е, че пазарите реагират положително на политически партии, настроени позитивно към бизнеса. Но данните показват, че в действителност фондовите пазари са по-ефективни при президентите демократи, отколкото при републиканците, с изключение на президента Джералд Форд.
По време на мандати на президенти демократи, The Dow Jones Industrial Average е генерирала средна възвръщаемост от 82,7%, в сравнение с 44,7% по време на управлението на републиканците. Но като цяло, когато различни партии са застъпени в Белия дом и Конгреса, акциите бележат по-голяма ефективност.
CNN Money сигнализира, че Конгрес от републиканци обикновено е добра новина за фондовия пазар.
Но Russ Koesterich, главен инвестиционен стратег в BlackRock, пише, че независимо дали е демократ или републиканец президента, това ” няма статистическо значимо влияние върху пазарите на акции в САЩ.”
Наблюдавайки годишната възвръщаемост на Dow industrials Russ, Koesterich пише, че въпреки че акциите са в по-добри позиции при президент демократ, положителното въздействие е “потиснато от нормалната вариация във възвръщаемостта на годишните капиталови пазари.”

3. Неизвестен резултат.
В изборната година, поради неизвестността, кой ще бъде избран за президент, съществува тенденция за създаване на по-голяма нестабилност сред финансовите пазар.
Според Merrill Lynch, ако резултатът от изборите е ясен и сигурен, то тогава финансовия пазар има вероятност да реагира по-положително.
Научни изследвания също показва, че президентския изборен процес създава несигурност на пазара, тъй като инвеститорите стават тревожни за водената в бъдеще икономическа политика.
Друга анализи показват, че нестабилността на пазара намалява, ако инвеститорите имат ясна представа за резултатите след изборите.

4. Наследен икономическа ситуация
Реакцията на пазарите на акции зависи и от икономическата ситуация, това че един президент наследява друг при встъпването си в длъжност. Dow industrial намаля с повече от 5% на ден, когато президентът Барак Обама встъпи в длъжност. Има твърдения, че това е ефект от финансовата обстановка, която той наследява, поемайки поста.
Само месец след встъпването си в длъжност през януари 2009 г., Обама подписа Закона за възстановяване и реинвестиране на Америка. Това бе реакция, в отговор на Голямата рецесия. Тя бе последвана и от други закони, утвърдени по време на мандата му, включващи и реформиране на Wall Street, както и Закона за защита на потребителите от 2010 година.
Dow industrials сега са със стойност около 18 000, в сравнение с по-ниската от 8000, когато Обама встъпи в длъжност.
В заключение, фондовия пазар е силно уязвим по време на президентските избори и други несигурни външни фактори, като паричната политика на Федералния резерв, цените на петрола, възможността на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз и проблемите в еврозоната.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс