www.varchev.com

4 причини да бъдем предпазливи оптимисти по отношение на технологичния сектор

За да бъдем мечи по отношение на технологичния сектор в този момент, човек трябва да бъде уверен, че ще видим голяма рецесия.

Ето няколко причини да бъдем предпазливи оптимисти по отношение на технологичните акции след шест месеца тежки продажби, които премахнаха много от ексцесиите от 2020 и 2021 г.

 1. Оценките за много качествени компании сега са най-ниските, които са били от няколко години

  Както показват долните графики на Alphabet (GOOGL), Salesforce.com (CRM) и Qualcomm (QCOM) за исторически множители, много технологични оценки вече са на нива, наблюдавани за последно през 2016 или 2017 г.:

Дори ако анализаторът прецени, че на базата на коефициенти за бъдещи продажби и печалби за големите технологични компании в крайна сметка ще трябва да бъдат намалени, умерените съкращения на оценките все още няма да попречат на много от тези фирми да имат по-ниски оценки от това, което имаха през голяма част или през цялата 2018 г., 2019 г. и началото на 2020 г.

И докато по-високата доходност на държавните облигации води до по-ниски оценки на акциите на растеж, струва си да се има предвид, че доходността на 10-годишните държавни ценни книжа все още остава ниска според историческите данни.

 1. Натрупване на противоречиви сигнали
  Няколко от забележителните противоположни сигнали:
 1. Съотношението bull/bear на Investors Intelligence падна под дъното си от март 2020 г. и декември 2018 г. и достигна нива, наблюдавани за последно по време на финансовата криза.
 2. Проучването на настроенията на инвеститорите AAII показва съотношение 2:1 между bear и bull инвеститори.
 3. Индексът на страха и алчността наскоро падна на едноцифрени числа (преди да се подобри малко) и продължава да показва “Екстремен страх”.
 4. Съотношението на CBOE Equity Put/Call е над 1.0 в много от последните търговски дни, а съотношението на Index Put/Call е постоянно над 1.0.
 5. Според проучването на Global Fund Manager на Bank of America, мениджърите на фондове държат исторически високи нива на парични средства и са с по-малко тегло в технологичния сектор, отколкото са били от 2006 г. насам.

6. Настроенията в социалните медии към акциите като цяло и технологичните акции в частност взеха много песимистичен обрат. Може да се каже, че стана толкова модерно да се изразяват мечи мнения в някои кръгове на Twitter и Reddit, колкото беше да се изразяват бичи мнения миналата година.


Един или два противоположни сигнала потенциално могат да бъдат отхвърлени. Но когато има около половин дузина признаци, че мечата насоченост на инвеститорите е достигнала ниво, което обикновено се наблюдава само на или близо до многогодишни дъна, си струва да се обърне внимание.

 1. Търсенето на технологии все още остава здраво в много области
  Активността на електронната търговия затихна; продажбите на смартфони от нисък клас са под натиск (повече в Китай, отколкото другаде); и след скокове през 2020/2021 г. потребителите намалиха покупките си на преносими компютри и домашна електроника. Предупреждението на Snap (SNAP) Q2 предполага, че някои рекламодатели на марки засега намаляват разходите.

Но извън това фонът на търсенето на технологии остава доста здрав. Легиони доставчици на корпоративен софтуер и облачни услуги все още отчитат силен растеж; продажбите на ИТ хардуер, хардуер за игри и смартфони от висок клас засега са по-ограничени от предлагането, отколкото от търсенето. На фона на силното крайно търсене от производители на автомобили, облачни гиганти и други, редица разработчици на чипове и производители на оборудване посочиха, че очакват търсенето да надхвърли предлагането в началото на 2023 г., ако не и по-дълго.

Като цяло средата за технологични разходи засега е доста различна от това, което се наблюдаваше през 2001 или 2008/2009, когато продажбите паднаха на редица крайни пазари.

 1. Засега макросъстоянието далеч не е катастрофално
  В основата на разходите за технологии е макросреда, която – макар и далеч от перфектната – не е толкова лоша, колкото я представят някои заглавия. Пазарът на труда остава много силен; потребителските и корпоративните баланси все още изглеждат предимно здрави; корпоративните капиталови разходи се покачват; и данните за разходите за потребителски карти също не изглеждат зле, дори ако има промяна в разходите от стоки към услуги.

Освен това, докато инфлацията остава голям проблем, сега има кръстосани течения, отчасти благодарение на действията на Фед. По-ниските цени на стоките, отрицателните ефекти върху богатството, по-високите лихви по ипотечните кредити и подобряването на веригите за доставки компенсират отчасти инфлацията на услугите, работната ръка, жилищата, енергията и храните.

Разбира се, високите цени на енергията и храните са рисков фактор, който заслужава внимание. Въпреки че засега цените не са достатъчно високи, за да предизвикат рецесия.
Изглежда, че вредите са към дискреционните потребителски разходи (предимно сред потребителите с по-ниски доходи) и щетите могат да се разширят, ако цените се повишат значително от настоящите нива.

По същия начин, въпреки че пазарът на труда и по-широките корпоративни разходи все още изглеждат добре, си струва да следите дали скорошните съобщения за съкращения и съкращения на разходите – до голяма степен включващи технологични компании, които виждат повишаване на търсенето, свързано с пандемията, се нормализират и/или са станали твърде агресивни с разходите им през 2020/2021 г. – разширяване в нетехнологични индустрии.


 Dealer Anatoliy Pavlov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

 • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
 • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
 • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
 • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
 • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
 • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
 • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
 • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
 • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW