www.varchev.com

Четирите основни фундаментални клона движещи пазарите

Тема 1: Федералният резерв и лихвените проценти

Два основни сценария за Фед бяха доминиращи:

 1. Вече разиграният сценарий, който е повишение с 50 пункта през юни и 50 пункта прз юли, след това 25 пункта през септември, тъй като Фед забавя темпото си, за да прецени въздействието си върху FCI и реалната икономика. Ценообразуването на Фед се е развило от януари като напомняне за това колко далеч сме стигнали и колко малко е отдръпването от екстремното ниво, достигнато в началото на май.

Този успокояващ сценарий зависи от това, че финансовите условия остават трудни, CPI и заплатите се понижават донякъде (важно е да се съсредоточи върху 3-месечните промени) и продължаващите доказателства за слабост при наемане (по-високи първоначални искове и т.н.)
От ценовото движение миналата седмица можем да видим, че най-малкото прекалибриране на очакванията на Фед води до по-разхлабени финансови условия и по-висок петро.

 1. Вторият сценарий е, че всеки път, когато Фед говори малко по-меко, петролът се покачва и FCI се разхлабва и танцът продължава, когато Фед звучи отново по-ястребово и нещата се стегнат. Един от най-удивителните (и тревожни) аспекти на ценовото действие за 2022 г. трябва да бъде, че нежеланието към риска и унищожаването на глобалното търсене не са повлияли на цената на петрола.

Можете да видите на тази графика, че петролът и лихвените проценти обикновено се движат заедно, въпреки че шокът в Русия създаде известен шум в отношенията през март. Тази графика подсказва, че по-нататъшното покачване на петрола ще затрудни по-нататъшни спадове в добивите.

Тема 2: Смъртта на TINA

По време на бурното технологично рали от 2016-2021 г. често срещан акроним беше TINA, което означава „Няма алтернатива“. Това беше идеята, че всички иновации и вълнуващи неща се случват в технологиите и технологиите трябва да превземат света. Това се ускори през 2021 г., когато Web3 мехурчетата се включиха и купуването от типа YOLO (“you only live once”) създаде още по-голяма изпъкналост. Сега TINA е мъртва.

Това е най-добре уловено от съотношението на NASDAQ към акциите на EAFE.
EAFE е индекс от 900 акции от 21 държави. Китайските акции имат множество странни рискове като регулиране, отклонението на Xi от икономическа реформа, неизпълнение на недвижими имоти и т.н. По- долу е съотношението, от 2012 г.


Технологията на САЩ беше на границата на маниакалното състояние по времето, когато Фед се срина временно и съотношението достигна своя връх същия ден .

Този край на изключителността на американските акции е една от няколкото причини да има нарастваща кохорта от щатски долари. Затягането на глобалната централна банка предизвиква директна продажба на мегатехнологии. GPIF (Японският пенсионен гигант) и Norges Bank са двамата най-големи продавачи на Apple.
И GPIF беше най-големият продавач на TSLA.

Тема 3: Къде да инвестираме

Ако TINA е мъртва, това означава, че има алтернативи. Една от основните е повторното появяване на интереса към FX . Съотношенията Carry/vol и EMFX оценката силно подкрепят идеята за EM като жизнеспособна алтернатива за средносрочните инвеститори. Силното представяне на EM през 2022 г. въпреки значителното затягане на финансовите условия и по-силния долар е доказателство, че EMFX е по-устойчив на шокове.

Две други идеи за области на превъзходство:

• Европейски акции. Примката на гибелта, предизвикана от отрицателните лихвени проценти, може да се обърне, когато ЕЦБ се повиши, а това е възходящо за европейските банки. Отрицателните ставки потискаха рентабилността и настроенията и създаваха изкривявания, които ще бъдат по-малко проблематични, ако Лагард и Ко успеят да се измъкнат от ZLB.
• Натискът върху китайските власти се засилва и коментарите на Ли Къцян предизвикват много въпроси за това какво се случва в Китай. Възможно ли е Xi да позволява повече консенсус по икономически въпроси? Ако е така, това може да означава по-агресивен стимул и по-малко тежки технологични мерки. Ако всички казват, че в Китай не може да се инвестира, може би това означава, че е страхотно време да се инвестира там.

Тема 4: Какво става в Китай?

Превишаването на CFETS през 2021 г. e инерцията, която показва, че властите са доволни от слабостта на CNH. Предпочитаният израз е къс CNH срещу други валути, тъй като вече никой не е бичи USD срещу G10.
Изявленията на Ли Къцян относно икономиката учудиха инвеститорите, тъй като той изглежда се отклонява малко от сценария.
Освен това, Ли Къцян посети университета Юнан миналата седмица без маска и тази среща и липсата на маска останаха неотразени от китайските държавни медии. Изглежда малко пасивна/агресивна силова игра, но е трудно да се каже. Междувременно се носят слухове за болестта на Си Дзинпин. Не можем да изключим, че има потенциал за политическа нестабилност в Китай в бъдеще. Общото настроение на всички срещи беше: „Нещо странно се случва в китайската политика, но не знаем какво. Дръжте тази история на радара.”

Обединяваща тема

Рамка, която обединява много от различните дискусии и теми, е, че настоящата среда е огледален образ на периода 2011-2021.

Например:
• QE подхранваше търговия с паритет на риска от векове. Сега QT задейства отпускането.
• Светската стагнация сега е структурна инфлация.
• Глобализацията сега е деглобализация.
• Яростното рали в технологиите вече е надценено.
• По-ниските заплати и по-високите печалби се превърнаха в по-високи заплати и свиване на маржовете.
• Безплатните пари изчезнаха и имаме много по-високи лихви по ипотечните кредити.

Това не е нещо от четири месеца. Едно светско 10-годишно парти може да достави доста гаден и дълготраен махмурлук.

Скромната промяна в цените на Фед предизвика облекчение.
Ценообразуването на Фед не може да се отрази много, тъй като цената на петрола отказва да съдейства и съкращенията на технологиите ще отнеме известно време.
Ако сме в структурна промяна на цените на американските акции, инвеститорите ще продължат да продават повишаванията при акциите. Преодоляването на мечи пазари винаги е било предизвикателство.


 Dealer Anatoliy Pavlov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

 • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
 • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
 • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
 • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
 • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
 • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
 • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
 • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
 • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW