www.varchev.com

5 нестандартни възможности за инвестиция през 2019

invest

Рейтинг:

12345
Loading...

Както винаги, привлекателността на инвестициите зависи от вашия апетит към риска, но инвеститори и анализатори са по-оптимистични, отколкото преди три месеца, затова тук ще ви предложим 5 малко по-нестандартни възможности за инвестиция през 2019.

1 Mark Mobius /Основател на Mobius Capital Partners/

Mark Mobius очаква сериозно възстановяване на развиващите се пазари. През 1987 те са били едва 5% от глобалните пазари, докато днес дялът им е 40%.

Инвеститора отбелязва, че много от пазарите са формирали двойно дъно. Сериозен потенциал според Mobius има в Бразилия, където реформите срещу корупцията и преминаването към корпоративен модел на управление на компаниите би трябвало да даде на инвеститорите необходимото спокойствие. Въпреки отскока от последното дъно с 40% инвеститора вижда допълнителни възможности за повишения. Друг пазар, където може да се търсят печалби е Русия, където акциите изглеждат силно подценени. Други развиващи се пазари в полезрението на Mark Mobius са Турция, Индия и Мексико, където въпреки сътресенията през 2018 се наблюдава стабилизиране. Интерес има и към индийския рупии, като инвеститора очаква първоначално отслабване на валутата. "В големите банки има много лоши кредити, а правителството ще ги спаси и рекапитализира. Това ще се отрази на валутата. Ще видим отслабване на рупият заради предстоящите избори и необходимостта управляващите BJP да дадат на фермерите отстъпки. Но това отслабване е временно и централната банка ще стабилизира валутата във времето. Бих поставил 30% от парите си в развиващите се пазари в Индия."

2. Sarah Heller /Master of Wine at Heller Beverage Consultancy/

Тъй като глобалното затопляне води до по-горещи температури и по-тежки климатични условия, винопроизводството е особено уязвимо. Части от Калифорния и Австралия са особено застрашени, което принуждава производителите да търсят по-хладен климат чрез засаждане на по-високи височини или на по-хладни крайбрежни обекти, но опасността от пожар и засоляването на почвата са допълнителни предизвикателства.

Поради уникалния си климат, Нова Зеландия изглежда като решение за тези предизвикателства. Не само, че лятото му е по-хладно, но и близостта му до морето (най-отдалечената точка във вътрешността на страната е само на 120 километра от Тихия океан на изток и Тасмановото море на запад) ще спомогне за смекчаване на последиците от изменението на климата. Колкото по-близо сте до водата, толкова по-силен е умереният ефект на океана.

В същото време, Нова Зеландия се опитва да подобри производството на вино от готови за консумация бутилки до изискани вина, които имат дълголетие в бутилката и започват с премия. Няколко винарни започнаха да произвеждат премиум совиньон бланк, но потенциалът за по-висок клас шардоне едва започва да се изследва в по-голям мащаб.

Въпреки закона от 2017 г. на Нова Зеландия, който ограничава чуждестранните инвестиции в недвижими имоти, все още е възможно да се купуват до пет хектара (12,4 акра) земя едновременно, ако е предназначена за градинарство. Типичен парцел от тази необработена земя, разположен на периферията на най-добрите винарски райони Hawkes Bay и Marlborough, може да ви струва 250 000 долара. За още 750 000 долара бихте могли да засадите и покриете няколко години селскостопански и договорни разходи за вино.

3.Anthony Roth /Chief Investment Officer, Wilmington Trust/

Инвестициите в проблемни дългове ще станат много активни. Ще започнем да виждаме, че някои компании имат труден период за рефинансиране на дълга.

Възможност, която предложихме наскоро, беше фонд, който купува необслужвани кредити, държани от европейски банки. Политически е много трудно за банките да ограничават кредитите, които варират от жилищни ипотеки до дълг, обезпечен с фабрично оборудване. В много случаи кредитополучателят е престанал да плаща лихви, но също така знае, че банката няма да ги ликвидира.

Частна инвестиционна компания може да купува кредити на стойност от 60 до 70 цента за долар и веднага да каже на кредитополучателя: „Плати ми или ще изискам дълга”. Нетните печалби могат да бъдат високи.

Не бихте искали да влезете в това точно преди сериозен икономически спад в Европа, но вероятността за рецесия в момента намалява. В много случаи кредитите се купуват и продават в рамките на 12 до 18 месеца, така че фирмата може да има добра представа за икономическите перспективи, когато ги купува.

4. JD Montgomery /Managing Director at Canterbury Consulting/

Една от моите теми за тази година е бъдещето на храната. Хората се грижат повече за това, което ядат, така че гледам към хранителни компании.

Инвестирането в технологични стартиращи предприятия може да бъде много капиталоемко и отнема много време, за да се изгради нещо, което да е много мащабно. Но инвестирането в новосъздадени хранителни компании е различно. Открояват се пет важни критерия: Продуктите трябва да бъдат достъпни, органични, растителни, местни и пресни, макар че един продукт може да не удари всичките пет.

Има два начина за инвестиция в тази тенденция. Вие може да инвестирате във фондове като Collaborative Fund или Obvious, които имат експозиция към потребителски марки, или можете да се опитате да инвестирате директно

Тези нови компании са в състояние да се конкурират с утвърдени марки, като продават чрез Amazon.com или отиват директно към потребителите чрез компании като Shopify и Ordergroove. Те не трябва да купуват цялото оборудване, необходимо за производството на продуктите си; те могат да възлагат подизпълнители.

Тенденцията на доста заети работещи хора, който въпреки забързаното ежедневие искат да живеят здравословно вероятно ще се засили. Това от своя страна ще създаде голямо търсене на продуктите на по-горе описаните компании.

5. Norman Villamin /Chief Investment Officer, Private Banking, Union Bancaire Privee/ 

Когато инвеститорите мислят за растеж, Япония рядко e първото, за което се сещаме. Лесно е да се разбере защо: Сривът в цените на недвижимите имоти от 80-те години на миналия век остави икономиката в застой в продължение на десетилетия, а големите японски корпорации нямаха динамиката на своите колеги в САЩ.  Това е на път да бъде променено от безпрецедентното навлизане на жените в пазара на труда. Почти 53% от работната сила в Япония са били жени миналата година.

Това напомня за големите промени в пазара на труда в САЩ през 70-те години, когато спадът на производството, стагнацията на заплатите и безработицата накараха жените да излязат и да си намерят работа. Всички тези допълнителни доходи стимулираха американската икономика и е много вероятно същото ще се случи и в Япония. Помислете за всички начини, по които тази промяна ще се отрази в икономиката: Семействата ще се нуждаят от повече грижи за децата, жените ще трябва да купуват повече облекло на работното място, а домакинствата дори ще ядат повече, когато двамата съпрузи са много заети по време на работа.

Затова Norman Villamin съветва клиентите да инвестират в този мегатренд, като търсят акции със малка и средна капитализация, които могат бързо да растат, когато тези промени се развият. Това включва агенции по заетостта, които предоставят на временни работници, на непълен работен ден и на постоянни работници, производители на облекло и предприятия за търговия на дребно, които обслужват работещите жени, и предприятията за ресторантьорска дейност и развлекателни дейности. Вярно е че звучи трудно за вярване, но Япония - пазар, който толкова често се пренебрегва - най-накрая може да бъде вълнуващ, ако знаете къде да търсите.

 

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Оригинален пост: Where to Invest $1 Million Right Now


 Trader Nikolay Georgiev

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни