www.varchev.com

5 основни стратегии за инвестиране в акции

За повечето инвеститори най-добрият подход за притежаване на акции е чрез евтини, широко диверсифицирани индексни фондове, осредняване на доларовите разходи и реинвестиране на дивиденти. Няколко инвеститори (често успешни собственици на бизнес, ръководители или учени) предпочитат да подбират отделни акции, градейки портфолиото тухла по тухла на базата на анализ на отделните фирми.

За онези малко инвеститори единаци, бащата на стойността, Benjamin Graham, идентифицира пет категории обикновени инвестиционни стратегии, които биха могли да доведат до по-добри от средните доходи. За ангажиран портфолио мениджър, който иска да вложи капитал, той изложи тези думи в своето издание от 1949 г. на “Интелигентния инвеститор”.

1.General Trading: Предвиждане или участие в движенията на пазара като цяло, отразено в познатите “средни стойности”.

2. Селективна търговия: Подбиране на акции, които, в период от година или по-малко, ще се представят по-добре от широкия пазар.

3. Купуване на евтино и продаване на скъпо: Влизане в пазара, когато цените и сентимента са слаби и продаване, когато и двете са на високи нива.

4. Дългосрочно подбиране: Избиране компании, които ще имат просперитет през годините много повече, отколкото обикновеното предприятие (често наричани като “акции за растеж”)

5. Покупки на далавера. Подбиране на деривати, които се продават на значително по-ниска от истинската им стойност

Кой е Benjamin Graham?

В случай, че се чудите, Benjamin Graham беше инвеститор и автор. Както споменах по-горе, той се смята за бащата на инвестирането, защото е един от първите, които използват финансови анализи за инвестиране в акции. И той го направи успешно. Греъм създаде много от стандартите и принципите, които много съвременни инвеститори все още използват. Всъщност той е известен и като ментор на Warren Buffett.

Какво има предвид Graham?

Graham продължава да се занимава със специфичните затруднения, които всеки активен инвеститор ще срещне при определяне на това как да управлява своя портфейл, казвайки: “Дали инвеститорът трябва да се опита да купи ниско и да продава високо, или трябва да се задоволява да държи стабилни ценни книжа през добро и лошо – подлежащ само на периодично изследване на присъщите им качества – е един от няколкото избора на политика, която индивидът трябва да направи за себе си. Тук темпераментът и личната ситуация могат да бъдат определящи фактори.

Накратко, Graham твърди, че някой, който е близо до света на бизнеса, може да се чувства удобно с една активна, купувай-ниско, продавай-високо стратегия. Но за останалата част от нас просто да вземем дългосрочна визия и да инвестираме във фондове, които следят пазара, е по-разумна инвестиционна стратегия.

Постоянството е ключово

Всеки подход изисква рационално, дисциплинирано, системно прилагане. Ключът е Постоянството . Лично аз се занимавам с 3-та, 4-та и 5-та техники, когато управлявам собствените си портфейли, както и портфейлите на моя бизнес. Те се вписват добре в моите предпочитания и ценности; Обичам да мисля дългосрочно за няколко големи идеи. Не искам да се забивам в бюрото си и да гледам какво прави борсовия пазар на всеки ден или седмица. Всъщност, аз нямам мнение за това дали акциите ще се повишат с 50% или с 50% този път през следващата година, нито ще имат значение за мен.

Заключението

В тази конкретна област на управление на портфейла няма правилен или грешен отговор, докато се държите рационално, като използвате факти и данни, за да подкрепите вашите практики, и постоянно се стремите да намалите риска, като същевременно запазите ликвидността и безопасността. Трябва сами да решите какъв вид инвеститор ще бъдете.


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс