www.varchev.com

5 принципа на базата, на които инвеститорите да прецизират своите портфейли за следващата година

Инвеститорите ще трябва да се справят с някога немислими икономически и пазарни тенденции, когато започнат да прецизират своите портфейли през следващата година. До къде ще стигнат, ще зависи от пет фактора, които стават по-малко стабилни.

Пазарните настроения се подобряват през последните седмици, тъй като търговското напрежение между Китай и САЩ се успокой, докато пазарът на труда в САЩ отново надмина очакванията. Това изведе американските борсови индекси до нови върхове, докато облигационните и валутните пазари остават сравнително спокойни.

Дали това изпълнение ще се задържи извън краткосрочния план, зависи от 5 принципа, които са в основата на най-дългогодишните инвестиционни подходи.

Първо, глобализацията ще доведе до разширяване на пазарите и постигане на повишена ефективност. Второ, развиващите се икономики ще продължат да настигат своите по-развити партньори, водени от тези, които преследват реформи. Трето, тази стабилна ликвидност ще подкрепи добре функциониращите пазари. Четвърто, ефективността на политиката на развитите пазари ще ограничи „минуса“ на световната икономика. И накрая, политиката и управлението ще подкрепят пазарните системи и глобалното върховенство на закона.

Всеки принцип е обект на значителна несигурност, което предизвиква необходимостта от преразглеждане на средносрочните инвестиционни подходи, като се имат предвид ускоряващите се технологични иновации, изменението на климата и демографските тенденции.

Независимо от облекчаването на търговското напрежение, далеч не е ясно, че процесът на икономическа и финансова глобализация ще продължи. Възможността за години на деглобализация – където бариерите намаляват свободния поток на търговия и инвестиции – остава значителна. Националната политика излиза на все по преден план, растежът продължава да разочарова, а неравенствата в доходите, богатството и възможностите подхранват популярните проблеми.

Този процес на деглобализация ограничава възможностите за развиващите се страни да използват международната икономика, за да заредят усилията си за развитие. Той също така увеличава риска от дислокации за финансова система, изградена на принципа на по-дълбока трансгранична свързаност.

Във време, когато ефективността на „прекъсвача“ на централните банки намалява след твърде много години на прекомерно разчитане на нетрадиционните парични политики, това увеличава вероятността лошата икономика да се държи за политиката и в резултат на това, политиката замърсява икономиката. Това явление вече е широко илюстрирано не само в напредналите страни (напр. Brexit), но и чрез преливане към някои нововъзникващи икономики.

Далеч от традиционните спестявания, скритите изкривявания във финансиране за сега облагодетелстват инвеститорите. Забележете какво се случва с трите фактора, които задвижват повечето модели на разпределение на активите: възвръщаемост, корелации и променливост.

Традиционната обратно обвързана връзка между цените на германските и американските държавни ценни книжа („безрискови“ активи) и цените на акциите (по-рискови активи) се обърна надолу с главата през голяма част от тази година. Резултатът е не само реални или почти рекордни максимуми за ключовите индекси на собствения капитал, но също така, цените на облигациите все още са сравнително високи, около $12 трлн. дълговата търговия с отрицателна доходност.

Нека обърнем внимание и на волатилната среда, където необичайно понижените нива обикновено са норма, насърчаваща още повече поемане на риск.

Предвид оценките и нивата на несигурност, инвеститорите са изправени пред все по-асиметрични рискове, където има голяма разлика между техните потенциални печалби и загуби. За това е препоръчително да тестват своите дългосрочни инвестиционни подходи за неблагоприятни и нестабилни корелации на активите, скокове на волатилността, дислокации на ликвидността и по-големи политически рискове.

Инвеститорите биха могли да обмислят постепенно преминаване към разпределение на активи, което включва по-нататъшно изместване от публичните акции и облигации, за да се възползват от кредитните структури и други начини за получаване на по-пряк достъп до реална икономическа дейност. С това парите в кеш могат да играят по-голяма структурна роля за намаляване на риска.


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс