www.varchev.com

Принципите на Charlie Munger за успешно инвестиране

“Сегашната ситуация на пазара не е толкова хаотична колкото Nifty Fifty или Tech Bubble от края на 1990”.

Много от хората по презумпция допускат, че щом пазара расте толкова много години, то най-вероятно сме в балон. Charlie не е съгласен с това. Той отбелязва, че високооценените компании (като технологичните) са силно печеливши, които едва ли ще изчезнат. В края на 90-те много слабо печеливши компании получиха високи оценки от предшествениците си през 1960. Това е разликата.

При други пазари обаче имаме признаци на балон. Кредитния пазар например, където оценките високи за повечето активи.

Каква е поуката? Поуката е, че всеки времеви период е уникален. Вместо да се опитваме да го предвидим и да го напаснем с минал модел, трябва да се опитваме да приложим различни принципи и начин на мислене.

“Старите класически модели бързо изчезват. Това е естествено явление за модерната икономическа система – старото просто спира да работи”.

Темпото на промяна се е ускорило през последните години. Технологиите и новите бизнес модели затрудняват много от компаниите да поддържат своята конурентноспособност и да генерират приходи, които да оправдаят инвестираните средства.

Вече не може да се инвестира “на сляпо”. Инвеститорът просто да гледа каква е била миналата финансова история и да предположи, че същото ще се случи и за в бъдеще. Но вече се налага и други преценки да се направят за да оценят по-правилно рисковете и какви биха могли да са фундаменталните промени за самия бизнес.

“Не мислете за това какво искате, а мислете за това, което искате да избегнете”.

Charlie Munger е фен на следната философия за решаването на проблемите: За да се опитате да успеете в нещо, сещате се за всички възможни начини, по които можете да се провалите. След това създавате план, с което да избегнете тези начини на грешки.

Прилагайки това към инвестирането, как бихте могли да изгубите най-много пари ако е възможно? Като инвестирате в лош бизнес. На висока цена, във фирма с лоши отчети и управлявана от некомпетентни хора. Ако избягвате тези неща, то най-вероятно вашите инвестиционни умения ще се подобрят значително.

“Да признаете кога бъркате е добродетел. Аз се старая да не се поддавам на сляпа вяра”.

Munger се опитва да се преборва с грешните убеждения. Съзнателно той търси как би могъл да сбърка или да разбере кои са грешните му убеждения и мисли. Ако той не го прави това съзнателно и не му придава значение, то необмисленото поведение би се отразило негативно върху възможността му да мисли рационално.

“Не е хубаво да се преструвате на нещо, на което не сте. Накрая се превръщате в това, в което се преструвате”.

Бъдете автентичен. Ако не харесвате нещо за себе си, опитайте се да го подобрите вместо да се преструвате. Виждам прекалено много хора в инвестиционните среди, които се опитват да впечатлят другите. Вместо да правят това, те би трябвало да работят за себе си. Да бъдат чисто себе си е достатъчно впечатляващо.Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс