www.varchev.com

5 съвета към инвеститорите при волатилен пазар

Американските акции отново са на път да запишат исторически върхове . Естествено е хората да се чудят дали са се позиционирали правилно на пазара и дали ще сработят инвестициите им. Това е типична реакция когато цените са толкова волатилни.

Ето и пет препоръки, които мога да ви насочат към правилния инвестиционен избор:

Като за начало, без паника

Извършването на драстични промени в инвестиционно портфолио като например обръщането на всичките ви инвестиции в пари може да е като най-безопасното решение, но такива емоционално задвижени решения не са никога добра идея. Важно е да имаме дългосрочен инвестиционен план към когото да се придържаме дори и в неизбежните движения нагоре или надолу. В противен случай ще изгубите контрол над емоциите си, което ще ви накара да купувате акции близко до техния пик или ще ги продавате по дъната им.

Следете внимателно портфолиото си

Инвеститорите, които са силно загрижени след скорошното пропадане на акциите може да преосмислят теглото на акциите в портфолиото си. Хората с по-малък толеранс към риска ще спят по-спокойно и ще са по-добре подготвени ако се случи такова пропадане дори и да навлезем в мечи пазар, което се определя при 20% спад в цените. Промяна на съотношението между ценни книжа и акции в порядъка на 10 или 20% разлика е добро решение вместо да сме all in.

Бъдете готови да балансирате

Със скорошното възстановяване на акциите те са на нивата от преди края на миналата година. И все пак ако акциите продължат да поевтиняват значително ще трябва да започнете да продавате и вие. Така както е важно да балансирате портфолиото си при бичи пазар, така и е важно да имате план при обръщане на ситуацията да направите нужните промени при портфолиото за да е балансирано отново.

Заделяйте странични средства

За хората, които работят, заделяйте повече кеш на края на годината. Независимо дали акциите са нагоре или надолу, винаги е добра идея да заделяте по нещо настрани всяка година, в която работите. Това, което спестявате ще ви помогне в едни по-лоши дни или когато спешно се нуждаете от средства.

Запомнете, че винаги трябва да имате дългосрочен план

Пазара на акции периодично ще изпитва сътресения, но не позволявайте ежедневните върхове и дъна да обръщат плановете ви за инвестиции в дългосрочния план. Продължавайте да правите дългосрочни инвестиции, които ще започнат да се изплащат в далечния хоризонт. Винаги помнете, че “времето ви на пазара” а не “да уцелите пазара” води до успеха когато става въпрос за инвестиции.

Снимка: Unsplash


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс