www.varchev.com

Според Forbes: “51% от дневения обем на биткойн е фалшив?”

В рамките на нововъзникващия и турбулентен пазар на криптовалути, където има не по-малко от 10 000 токена, биткойнът е големият дядо, синия чип, представляващ 40% от 1 трилион долара. Приблизително 46 милиона възрастни американци вече го притежават според New York Digital Investment Group и нарастващ брой институционални инвеститори и корпорации се затоплят към зараждащия се алтернативен актив.”

“Но можете ли да се доверите на това, което вашата крипто борса или електронно посредничество съобщава за търговия с най-важната цифрова валута?”

“Една от най-често срещаните критики към биткойн е широко разпространеният wash trading (форма на фалшив обем) и лошото наблюдение между борсите. Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ определя wash trading-а като „влизане или претендиране за сключване на транзакции, за да се създаде впечатлението, че са извършени покупки и продажби, без поемане на пазарен риск или промяна на пазарната позиция на търговеца“. Причината, поради която някои трейдъри участват в wash trading, е да надуят обема на търговия на даден актив, за да придадат вид на нарастваща популярност. В някои случаи ботовете за търговия извършват тези измиващи сделки с токени, увеличавайки обема, докато в същото време вътрешните хора подсилват активността с възходящи забележки, повишавайки цената в това, което на практика е схема за pump and dump. Wash търговията също е от полза за борсите, тъй като им позволява да изглеждат като по-големи по обем, отколкото в действителност, което потенциално насърчава по-легитимната търговия.”

“Няма общоприет метод за изчисляване на дневния обем на биткойн, дори сред най-реномираните изследователски фирми в индустрията. Например, към момента на писане на тази статия, CoinMarketCap поставя най-новата 24-часова търговия на биткойн на 32 милиарда долара, CoinGecko на 27 милиарда долара, Nomics на 57 милиарда долара и Messari на 5 милиарда долара.”

“Към предизвикателствата се добавят постоянните страхове относно платежоспособността на крипто борсите, подчертани от публичните сривове на Voyager и Celsius. “

“Значителен ефект от тази липса на вяра в основните пазари е отказът на Комисията за сигурност и обмен да одобри спот биткойн ETF.”

“За съжаление на надеждите на биткойн ETF, много от тези страхове и критики са основателни. Като част от проучването за крипто екосистемата, използвайки данни от 2021 г., са класирани 60-те най-добри борси през март. Това проуване отговаря на въпросите:”

“Къде се търгува биткойн?”
“Колко биткойни се търгуват всеки ден?”
“Как се търгува биткойн?”

“Проучването оцени 157 крипто борси по света. Ето основните констатации:”

  1. “Повече от половината от целия отчетен обем на търговия вероятно е фалшив или неикономически. Глобалният дневен обем на биткойн за индустрията е бил 128 милиарда долара на 14 юни. Това е с 51% по-малко от 262 милиарда долара, които биха се получили, като се вземе сумата от обемите, отчетени от множеството източници.”

2. “Tether, най-големият стейбълкойн в света, продължава да бъде доминиращ играч в икономиката на крипто търговията, особено когато става въпрос за сделки срещу биткойни. Текущата му пазарна капитализация е 68 милиарда долара, въпреки въпросите за резервите му.”

3. “По отношение на това колко биткойн дейност се извършва в тези фирми, 21 крипто борси генерират 1 милиард или повече долара ежедневна търговска дейност, докато следващите 33 борси имат обем между 200 милиона и 999 милиона долара за всички видове договори, спот, фючърси и perpetual. Постоянните фючърси или вечните суапове, както са известни, са фючърсни договори, които не изискват от инвеститорите да прехвърлят своите позиции. Binance е категоричен лидер с 27% пазарен дял, следван от FTX. Разглеждайки само спот биткойн, челната позиция се споделя от Binance, FTX и OKX. Базираната в Чикаго CME Group е пазарен лидер в търговията с биткойн фючърси.”

4. “Най-големите проблемни области по отношение на фалшивите обеми са фирмите, които рекламират големи обеми, но работят с малък или никакъв регулаторен надзор, който би направил техните цифри по-достоверни, по-специално Binance, MEXC Global и Bybit. По-слабо регулираните борси в проучването представляват приблизително 89 милиарда долара от истинския обем (те твърдят, че са 217 милиарда долара).”

5. “Създаването на нови търговски активи и продукти като стабилни монети и постоянни фючърси добавя усложнения за националните власти, които се стремят да регулират крипто пазарите. Големите борси в САЩ почти не използват тези инструменти или договори в своята търговия. Офшорните борси обаче ги използват значително като начини за синтетично създаване на ликвидност в щатски долари на своите платформи.”

6. “В западния свят и особено в САЩ е изкушаващо да мислим, че биткойн се търгува само срещу щатския долар или срещу еврото и британския паунд. Но някои от най-големите търговски двойки се случват срещу фиатни валути като японската йена и корейския вон и срещу основните стабилни монети като щатския долар на Binance и USD coin.”

7. “573 милиона души посещават уебсайтове за обмен на крипто на месечна база.”


“В проучването се използват количествени и качествени анализи, за да се коригира обема на търговия, отчетен от борсите. За разлика от други методи, които извършват тестове върху транзакционни данни (и също могат да бъдат измамени), проучването оценява достоверността на фирмата, като оценява не по-малко от пет набора от данни, които заедно вдъхват или намаляват доверието в данните, докладвани от фирмата. Данните идват от четири крипто медийни фирми, CoinMarketCap, CoinGecko, Nomics и Messari, както и множество борси и двама други доставчици на данни от трети страни.”

Подход на проучването

“Проучването разчита на 10 фактора, като регулаторния орган на борсата, ако има такъв, и показатели за обема, базирани на уеб трафика на борсата и очаквания размер на работната сила. Също така се използва броя и качеството на крипто лицензите като заместител, за да се прецени сложността на всяка крипто борса по въпроси, свързани с регулирането и наблюдението на търговията. Ако дадена фирма покаже ангажимент за прозрачност чрез провеждане на символични доказателства за резерв или чрез участие в проучването за крипто борса, тя отговаря на изискванията за „кредит за прозрачност“, което намалява всяко “обезценяване”, което иначе може да се приложи.”

“Много от тези фактори също присъстваха във формулата за класиране на крипто борсите. Разделени в три категории:”

“Група 1: 48 крипто борси, на които бяха дадени от 0-25% дисконтов процент, генерираха 39 милиарда долара реална търговска дейност с биткойн на всички пазари – спот, деривати и фючърси – на 14 юни.”

“Група 2: 73 борси с дисконтов процент 26% до 79% генерират 81 милиарда долара транзакционна дейност (срещу заявени 158 милиарда долара)”

“Група 3: Останалите 36 фирми бяха наказани с висок дисконтов процент (80-99%) и търгуваха 7,7 милиарда долара от заявените 59 милиарда долара.”

“ГРУПИ ЗА КРИПТО БОРСА ПО ПРОЦЕНТ НА ОТСТЪПКА”

“Въпреки глобалния характер на криптовалутите, спот търговията с биткойни е съсредоточена около относително малко валутни двойки и стабилни монети. Stablecoin USDT е най-големият, следван от щатския долар. Следващите по големина фиатни активи са йената и вона.”

BTC-ЩАТСКИ ДОЛАР Дневен обем
“Борсите от Група 1, много от които са базирани в САЩ, осигуряват $24,3 милиарда дневна ликвидност USD-BTC, а борсите от Група 2 добавят $17,3 милиарда. Известността на борсите от Група 1 като основен източник на BTC-USD се проявява чрез спот, перпетуални и фючърсни договори. CME Group е водещият доставчик на биткойн фючърси в световен мащаб, с $2,1 милиарда USD-BTC фючърси всеки ден. Има най-малко 27 крипто борси – 12 в група 1 – които имат дневна ликвидност BTC-USD над 5 милиона долара.”

BTC – Дневен обем на U.S. TETHER
“При $71,4 милиарда дневен обем активността на биткойн тетър (BTC-USDT) надвишава тази на BTC-USD с 57%, като 79% са генерирани от крипто борси от Група 2 и 5% от тези в Група 3. Има 77 борси – 44 в Група 2, 12 в група 1 – с дневен обем на биткойн тетър над 5 милиона долара. Tether е виден сред спот и постоянните фючърсни пазари, по-малко сред регулираната фючърсна индустрия, която до голяма степен липсва извън САЩ.”

BTC – USD COIN Дневен обем
“Монетата в щатски долари (USDC) набира популярност в арената на стабилните монети. Дневната ликвидност за биткойн-USDC беше 2,15 милиарда долара, като Групи 1 и 2 разделиха общо 39% и 60%, съответно. Интересно наблюдение е, че борсите от група 2 използват USDC активно на спот пазара на биткойни, докато борсите от група 1 правят това с Perpetual. Тази различна употреба може да предполага, че борсите от Група 2 може да са отворени към идеята за подкрепа на алтернатива на господството на tether на пазара на стейбълкойни.”

“USDT и Binance USD (BUSD) всеки генерира повече обем от USDC, но последният вече има 26 крипто борси (17 в Група 2) с дневен обем на търговия от $5 милиона или повече, срещу 77 борси за USDT и пет с BUSD. Ако известността на tether започне да намалява, USDC може да бъде стабилната монета, която е най-вероятно да вземе короната.”

Обем на търговия с биткойн по борсова група
“Най-добрите 10 крипто борси от Група 1 по обем, като три от САЩ (CME Group, Coinbase, Kraken), една от Сингапур (Crypto.com), една от Европа (LMAX Digital), четири от финансови офшорни центрове (FTX, OKX, Gate.io, BitMEX) и един от Централна Америка (Deribit).”

“Сред фирмите от група 1 FTX е най-голямата и расте с бързи темпове. Едва в средата на 2021 г. институционалното финансиране подхранва трансформацията на операциите на FTX от средно голяма нерегулирана борса, фокусирана върху офшорни крипто деривати, към глобална група от борси, регулирани днес в САЩ, Япония, Европа и другаде. В допълнение към дериватите, FTX търгува с крипто спот, токенизирани акции и наскоро добави акции.”

“Крипто борсите от група 2 обикновено са големи и предлагат широки продуктови предложения. Те се фокусират основно върху растежа и са склонни да имат много по-малък интерес да бъдат регулирани там, където работят. Освен това обикновено им липсват стабилни начини за проследяване и възпиране на wash trading-а. Binance е най-голямата крипто борса в Група 2, с 34,2 милиарда долара дневна търговска активност, следвана от Bybit с 8,9 милиарда долара. По-голямата част от тези борси са базирани в офшорни убежища като Сейшелите и Британските Вирджински острови.”

“Група 3 се състои от 36 крипто борси, които с малки изключения са нерегулирани и малки. Техният огромен самоотчетен обем и малък брой посетители хвърлят съмнение върху възможността ограничена аудитория наистина да генерира толкова много търговска дейност. Пример за това е BitCoke, който CoinMarketCap идентифицира като борса, базирана в Хонконг и Каймановите острови, за която се твърди, че е генерирала 14 милиарда долара дневно – предимно от BTC-USDT. SimilarWeb обаче показва, че домейнът на борсата получава по-малко от 10 000 посетители месечно – като 53% идват само от Аржентина. Несъответствията в обема спрямо трафика плюс липсата на регулаторни пълномощия водят до това проучването да намали обема на тази фирма с 95% до 702 милиона долара.”

“Както беше обсъдено по-горе, BTC/USD и BTC/USDT са най-големите спот двойки за биткойн, но има няколко други двойки, които си струва да се споменат. Следващите по големина са BTC-KWR, BTC-JPY, BTC-USDC и BTC-EUR. Решението на борсата да предложи базови активи в биткойни, особено когато става въпрос за фиатни валути, обикновено се свежда до местната фиатна валута, използвана от клиентската база на борсата. Всяка от компаниите, търгуващи биткойн срещу вона или йена, е базирана съответно в Южна Корея или Япония. USDC, по естеството на своята базирана на блокчейн ДНК, е по-лесно да пресича националните граници. Читателите може да забележат, че Kraken, Binance или Coinbase не са базирани в Европа, въпреки че всеки от тях има поредица от лицензи за работа в определени страни. Всяка от тях предлага търговия с евро като начин за привличане на нови потребители, но за разлика от базираните в Южна Корея или Япония борси, еврото не е техният най-доминиращ основен актив за търговия.”

“Въпреки това, докато осем двойки по обем събират по-голямата част от обема на биткойн, има десетки други разновидности, търгуващи на неясни борси, които не са отчетени дори в настоящото проучване. Например, трудно е да се намери обемът на BTC-NGN (нигерийска найра), търгуван в Нигерия, тъй като фирми за крипто данни като Nomics, CoinMarketCap и CoinGecko обикновено не го проследяват. Може спокойно да се предположи, че местните крипто борси, които не са широко известни извън Нигерия, улавят по-голямата част от ликвидността на BTC-NGN, което вероятно е вярно за много други борси, работещи на нововъзникващите пазари.”

“Тези наблюдения са до голяма степен верни, когато става въпрос и за вечни фючърси. Въпреки това, вонът и йената не изглежда да са спечелили значителен пазарен дял в тази област.”

“И накрая, когато става въпрос за традиционните фючърсни пазари, като тези, които предлагат редовни месечни изтичания, единствените две двойки, които изглежда имат значение, са BTC-USD и BTC-USDT.”

“Проучването Real Volume разкри редица ключови прозрения за крипто инвеститорите и индустрията.”

“Биткойн може да е само началото на проблема. Ако отчетените обеми на търговия с биткойн, най-регулираният и внимателно наблюдаван крипто актив в света, не заслужават доверие, тогава показателите за дори по-малки активи трябва да се приемат още по-скепчитно. В най-добрия случай обемът на търговия е един от най-измеримите признаци за инвеститорски интерес, но може лесно да бъде манипулиран, за да убеди начинаещите инвеститори, че има много по-голямо търсене, отколкото в действителност.”

“Binance остава големия в стаята. Дори след 45% отстъпка от своя обем, Binance все още генерира еквивалента на 27,3% от целия „реален“ обем на търговия. Няма друга крипто борса, която да може да достигне нейната пазарна мощ, и това е така през последните две години. Въпреки че Binance казва всички правилни неща за сътрудничеството с регулаторите – започна да получава лицензи по целия свят и обещава да обяви глобална централа – остават въпроси относно нейния оперативен контрол. Освен ако регулаторите не се чувстват комфортно с легитимността на Binance, може да е трудно да си представим спот ETF да бъде одобрен в скоро време.”

“Tether остава „Твърде голям, за да се провали“ – засега: Това проучване повдига още въпроси относно истинската употреба и стойността на две от най-големите стабилни монети – USDT и BUSD. Кажете каквото искате за Tether, но хората са намерили, че е подходящ за продуктовия пазар в голяма степен. Но точно това е проблемът в съзнанието на много така наречени Tether Truthers, които не вярват, че 68 милиарда долара всъщност са подкрепени от резерви. Трудно е да си представим какво би се случило с пазарите, ако търговците спрат да се доверяват на tether – има малко доказателства, че това се случва – и никой от неговите конкуренти не пожелае да заеме мястото му.”

Области за бъдещи изследвания

Ролята на стабилните монети в манипулирането на пазара.
“Няма никакви доказателства, че базираните на tether търговски двойки са по-податливи на измами, отколкото други активи. Тази област обаче си струва да се проучи по-нататък, особено ако tether отново започне да се отклонява от своя фиксиран $1 или други алгоритмични стабилни монети започнат да набират популярност в търговията на голям спот пазар. Привидно стабилен основен актив, който има по-висока от очакваната волатилност, винаги може да доведе както до законни възможности за арбитраж, така и до възможности за измами.”

Потенциалът на perpetual futures да бъдат манипулирани.
“Чрез това проучване, включително интервюта от първо лице с преки пазарни участници, не се забелязват никакви доказателства, че perpetual futures са по-склонни към wash trading и други форми на манипулация, отколкото конвенционалните фючърси или спот договори. Въпреки това, като се има предвид сравнително новия характер на този продукт (създаден е през 2016 г.), както и доминирането му в крипто търговията, заслужава си да бъде проучен по-задълбочено.”

Бъдещето на DEXS в манипулирането на пазара.
“Този доклад не се фокусира върху децентрализирани борси (DEX), до голяма степен поради факта, че те не са основни играчи в търговията с биткойни. Напротив, когато става въпрос за спот пазари, повечето от големите играчи са се отделили от големите централизирани борси, като са се специализирали в нови начини за осигуряване на ликвидност в активи , които не са финансово изгодни за много традиционни борси. Въпреки това пазарният дял на DEX бавно се издига до този на спот – дори има дни, в които Uniswap, най-големият DEX, има по-голям обем на търговия от Coinbase.”

“Проучването за дисконтов процент от обема на търговия с биткойни следва тази серия.”

Регулиране. Идентифициране на крипто лицензите и от кой регулаторен орган притежава всяка борса и използване на това като прокси, за да се прецени тяхното ниво на сложност и намерение за възпиране на wash trading и публикуването на фалшив обем.”

Въвеждане от трета страна. Разгледана е работата на избрани трети страни като данни за обем от CoinMarketCap, CoinGecko, Nomics и Messari. Статистиката за обема на Messari е по-малко обширна по двойки и има по-малко борси от своите колеги, но има свои собствени изчисления за реален обем. В проучването беше проследено през последните месеци как Messari прилага дисконтов процент за обем, варираща от 40% до 65% към обема на Binance, в сравнение със средните стойности, отчетени от CoinMarketCap, CoinGecko и Nomics по това време. Messari също така намалява обема на търговия на FTX с по-малък процент (по-малко от 20%), а този на Kraken с 99%. По отношение на последното, проучването не споделя мнението за прилагане на голям дисконтов процент към фирма, която е сред най-регулираните крипто борси в света. Повечето борси, преминаващи през анализа на реалния обем на Messari, обаче, нямат какъвто и да е вид дисконтов процент за обем.”

Уеб трафик. Проучването използва данни от трети страни от фирмата за уеб анализи SimilarWeb, за да намали значително обема на фирмите, които претендират за висок обем на търговия, без да имат достатъчно крипто лицензи и уеб трафик, за да генерират такъв обем.”

Източник: Forbes


 Dealer Anatoliy Pavlov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW