www.varchev.com

"Как последните действия на ЕЦБ ще се отразят на пазарите?"

Рейтинг:

12345
Loading...

"Как последните действия в монетарната политика на ЕЦБ ще се отразят на пазарите?"

ЕЦБ понижи още повече лихвените проценти и разшири обема на изкупуваните активи:
- Понижена лихва по депозитите от -0,3 до -0,4% (отрицателна с 10 базисни пункта)
- разширен обема на изкупуваните активи от 60 на 80 млрд. евро месечно
- понижен лихвеният процент по основните операции по рефинансиране с 5 базисни пункта от 0.05% на 0%
- изкупуване на корпоративни небанкови облигации, което ще понижи разходите за финансиране на европейските компании и ще увеличи тяхната рентабилност

Понижаването на лихвите: негативно за EUR, което вероятно ще доведе до понижение на EUR/USD , въпреки краткосрочния ръст.

Марио Драги заяви, че това е последното понижение на лихвите: тези думи са положителни за EUR, но в краткосрочен план, вече е изконсумирано. Може да се приеме като „лапсус“ – краткосрочен ефект.

Петролът вероятно ще се търгува около 35-38 долара за барел. Рекордното предлагане няма да позволи ръст на цената на петрола. САЩ се превърна в износител на петрол, заради добива на шистов петрол. Всяко едно повишаване на цената над 36 долара ще води до повишаване на добива и все повече петрол на пазара.

Действията са добри и за пазарите на акции. Освен ЕЦБ по-голямо влияние оказват и действията на ФЕД. От ФЕД решиха да не повишават лихвите, което се приема като стимул. Всичко това оказва подкрепа на риск апетита и върху акциите.

Европейскита акции са за предпочитане, заради евтиния ресурс и възможното повишено търсене

Новите стимули от ЕЦБ водят до повишени очаквания, че активността на икономиката ще се повиши, което – добро за приходите на компаниите.

На пазара има все по евтини пари, като част от тях дори и малка се инвестира на пазара на акции краткосрочно, което също повишава търсенето, а от там и цената на акциите.

Решението на ЕЦБ е закъсняло, чакаше се още през декември, затова ще има слаб ефект върху пазарите.

Решението на ЕЦБ влияе отрицателно върху банковите акции, защото отрицателните лихви понижават рентабилността на банките, кото трябва да плаща повече като разходи за централните банки.

При това ефектът върху българските банки ще бъде по-голям, защото в България резервите са по-големи, те съставляват около осем процента от активите на банковия сектор. При равни други условия това означава, че отрицателните лихви в България ще струват на банките по-голяма загуба на нетен лихвен доход, отколкото в еврозоната.

Посланието на Драги към търговските банки е „Кредитирайте!” - независимо има ли кого, иска ли той и каква кредитоспособност има – положително за акциите и суровините, но в краткосрочен план.

Трябва да се игнорират амплитудите при еврото (краткосрочните ръстове), това е агресивна реакция на пяазара в краткосрочен план, роботи, закриване на печалби, спекулативни покупки, закриване на печалби – решението е НЕГАТИВНО за EUR/USD – понижението на EUR вероятно, ще продължи.

Тренда си е тренд, негативен за EUR

Монетарната политика на ЕЦБ e експанзионистична – за стимулиране на икономиката, а монетарната политика на Федералния Резерв на САЩ вече е рестриктивна.

Това ще оказва позитивно влияние на USD и понижение върху EUR в следващите месеци.

Действията на ЕЦБ - положителни, но за кратко за цената на златото. ЕЦБ оказва по-слабо влияние върху златото, отколкото монетарната политика на ФЕД.

Краткосрочно позитивно влияние за Петрола, защото там факторите, които влияят са други, като например: производството на петрол, решенията на ОПЕК и ФЕД

Позитивно влияние върху цените на суровините също в краткосрочен план. В последствие понижението на еврото ще води до поскъпване на USD, а от там и до понижение на цените на суровините в средносрочен план.

От гледна точка на реалната икономика:

Така ЕЦБ ще стимулира кредитирането, което да насърчи растежа, като прави по-евтино кредитирането за фирми и домакинства в еврозоната

Ниските лихви логично ще стимулират до някаква степен кредитирането.
Все повече проекти ще намерят финансиране рентабилни и нерентабилни

В средносрочен план негативно влияние върху икономиката и банките. Все повече нерентабилни проекти ще се финансират, което ще повиши риска пред банките в следващите години

Позитивно за правителствата, ЕЦБ купува дълговете им на по-ниски цени

Лошо за дисциплината на правителствата в средносрочен план – евтини кредити – повече кредити-по-голяма задлъжнялост

Изкупуване на корпоративни небанкови облигации ще понижат разходите за финансиране на европейските компании – позитивно за акциите

 


 Varchev Traders
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни