www.varchev.com

7 от Най-великите инвеститори на нашето време

Както всяка друга индустрия, финансовия сектор също си има своите модели за подражание и светила с истории за успех, за който всеки инвеститор си мечтае. Те не само са умножили първоначалния си капитал няколко пъти, но са създали модели и теории за финансите и икономиката, които са оставили голяма следа в модерното инвестиране.Bill Gross (вляво), 76

,,Да намерите най-добрия човек или най-добрата организация, в която да инвестирате парите си е едно от най-важните финансови решения, които някога ще направите.”

Cofounder of PIMCO
Assets Under Management (AUM): $1.75 trillion

Агресивен трейдър, известен като ,,Кралят на облигациите”, заради големия му успех във fixed-income инвестициите, причина да бъде известен във финансовите среди като един от най-добрите инвеститори някога. Преди години той е отворил малко инвестиционно предприятие наречено PIMCO, което по настоящем управлява близо $1.75 трилиона активи.
Някога Gross е бил най-големият бонд фонд мениджър по стойност. Той е защитник на теорията за инвестиране в реалната икономика и в корпорации, за които човек има добро финансово и етично усещане.


Peter Lynch, 76

,, Правилният инвеститорски усет не се научава от експертите на Wall Street. То е нещо, което човек вече има. Може да надминеш експертите ако използваш своя усет, за да инвестираш в компании и индустрии, които истински разбираш.”

Managed Fidelity Investments
Assets Under Management (AUM): $2.4 trillion

Lynch е най-добре известен за менижирането на фонда Fidelity Magellan, с който той победи годишното покачване на S&P500 цели 11 от общо 13 години, в които е участвал в него. Той постоянно е удвоявал годишната възвращаемост на индекса и е помогнал организацията да покачи активите си от $18 милиона на $14 милиарда. Легендарният инвеститор обича да съветва новото поколение : ,,инвестирайте в това, което познавате.”

Warren Buffett, 90

,,Опитвайте да се страхувате, когато другите са алчни и да сте алчни, когато другите се страхуват.”

CEO of Berkshire Hathaway
Assets Under Management (AUM): $702.1 billion

Всички знаем, че този списък няма да бъде завършен бях великия Warren Buffett. Известен с това, че още от дете Бъфет започва да инвестира и превръща спестените си пари в $85 милиарда. Той има огромна група от последователи, които следят и анализират всяко негово инвестиционно решение и изследват логиката зад ходовете му. Така с един обикновен коментар, Бъфет може да срине или вдигне пазара. Той учи учениците си на разбират истинската стойност на бизнесите и техните балансови отчети.

John “Jack” Bogle, починал на 90

„Мрачната ирония на инвестирането е, че ние инвеститорите като група не само не получаваме това, за което плащаме, а получаваме точно това, за което не плащаме.“

Founded The Vanguard Group
Assets Under Management (AUM): $5.1 trillion

Абсолютната легенда във финансите, бизнес магнат, филантроп и автор на множество книги, Bogle е добре познат като основател на The Vanguard Group. Известен е също така с книгата си ,,Common Sense on Mutual Funds: New Imperatives for Intelligent Investor” и Forbes го нарича един от ,,четирите инвестиционни гиганта на 20 век”. Той също така е и основател на първият взаимен индекс фонд, достъпен за публиката през 1976, когато основава Vanguard Investment Trust, по-късно – Vanguard 500 Index Fund.

Hui Ka Yan, 61

„Трябва да насочим инвестициите към младежкото развитие.”

Founded Evergrande Real Estate Group
Assets Under Management (AUM): $275 billion

Hui Ka Yan е един от най-заможните хора в Китай с богатство над $30 милиарда. Той е изпълнителен директор и мажоритарен акционер на China Evergrande Group – много успешен китайски REIT с над 500 проекти в 180 китайски града. Той печели голяма част от приходите си от проекти за жилищни и офис сгради и преди година покачи цената на акцията си с 469%.

Benjamin Graham, 1894-1976

„В краткосрочен план пазарът е машина за гласуване, но в дългосрочен план е машина за претегляне.“

Founded Graham-Newman Partnership
Mostly known for his academic work

Познат като ,,Баща на модерното инвестиране” , Benjamin Graham всъщност е бил ментор на Warren Buffett и от него произлиза концепцията за value investing. Исторически важните трудове за света на финансите са книгите му ,,Security Analysis” и ,,The intelligent investor”, в който той обръща голямо внимание на психологията на инвестирането, концентрираната диверсификация, активисткото инвестиране и минималния дълг.

Charlie Munger, 96

„Чакането ви помага като инвеститор, а много хора просто не търпят да чакат. Ако не сте наследили ,,гена” за отложено задоволство, то ще трябва да работите още много, за да преодолеете този проблем.”

Vice Chairman of Berkshire Hathaway
Assets Under Management (AUM): $702.1 billion


Charlie Munger е заместник-председател на Berkshire Hathaway – който в момента е 8-мият по големина частен работодател в САЩ. Главният изпълнителен директор на организацията Warren Buffett описва Munger като свой партньор. Освен славата му в Berkshire, инвеститорът е високо оценен за успеха му като председател на Wesco Financial Corporation – диверсифицирана финансова институция, която е ръководил от 1984 до 2011 г. Той фокусира стратегията си върху инвестирането в висококачествени компании с продукти или услуги, в който той лично вярва. Чарли също е възхваляван от инвеститорската общност за неговите благотворителни дейности, дарили стотици милиони на университети в САЩ.
Geraldine Weiss, 94

„Никога няма по-подходящ момент за закупуване на акции, отколкото когато една компания по някаква причина изпадне в немилост с инвестиционната общност.”

Founder of Investment Quality Trends

Weiss е известна като ,,Кралицата на blue-chip дивидентите” заради своята гениална стратегия за инвестиране. Докато Бъфет се фокусира върху своите 4 принципа в подбирането на акциите си, Weiss има една мярка, която би генерирала повече печалби на Бъфет ако я беше послушал. Тя се фокусира върху дивидентната доходност , купуването на акции когато са на 10% от най-високата им доходност и продаването им когато са на 10% от най-ниската им. Началото й в инвестирането е повлияно от списъка с 10 точки на Греъм, но тя продължи със своя собствена техника, която е станала много успешна. Така Weiss е един страхотен модел за подражание на жените в икономиката и финансите.


 Junior Trader Kameliya Ivanova


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс