www.varchev.com

7-те най-важни фактора за забогатяване

Някои хора смятат, че забогатяването е просто въпрос на късмет. Не вярвайте. Не съм съгласен. Дали шансът ви предоставя добра възможност или не, не е основният въпрос. По-скоро:

Признавате ли всъщност възможността пред вас? Или не успявате да оцените потенциала й? Както казва швейцарският автор Max Frisch, „Шанса ми показва това, за което имам око“.
И ако разпознаете късмета си, можете ли да се възползвате от него? Действате ли? Или сте някой, който казва: „Може би сега не е подходящият момент. Може би е нещо за което да помисля някой ден … ”

Вероятността някой да има само добър или лош късмет през живота си е много малка. През много години и десетилетия в повечето случаи добрият и лошият късмет трябва се балансират взаимно.

1. Поставяне на големи цели
Jack Ma се проваля на теста да влезе в университет, не е много добър в математиката и не знаеше много за технологиите. Но от самото начало той мисли на едро и си поставя много амбициозни цели. Малко след основаването на Alibaba, той казва на журналист: „Не искаме да сме номер едно в Китай. Искаме да бъдем номер едно в света. ”Той е толкова сигурен в бъдещия си успех, че през февруари 1999 г. дори е заснема една от най-ранните срещи на Alibaba – за да се увери, че този ключов момент е документиран, за да запамети началото на успеха му.

2. Способността за продажба
Две трети от супер богатите заявяват, че дължат голяма част от успеха на способността си да продават. За тях продажбата не е само маркетинг на продукти или услуги. Те определят продажбите далеч по-широко. За тях продажбата се състои в това да успеят да убедят другите хора, независимо дали става въпрос за одобрение от правителствен служител, убеждаване на идеалния кандидат да приеме работа, да спечелят служители или да преговарят с банкер, за да поеме твърд финансов ангажимент. „Всичко е продажби“.

3. Непокорство: Плувайте срещу течението с удоволствие

Инвеститорът Jim Rogers изучава история и философия в Йейл и Оксфорд, преди да започне работа на Уолстрийт през 1968 г. По време на тежките времена за американския фондов пазар той успява да положи основите на своето богатство и успех.

Rogers се срещна с George Soros в голяма инвестиционна банка. Заедно те основали квантов фонд. Те разкъсват монопола на инвестиционните банки, купувайки акции, стоки, валути и облигации от цял ​​свят. Те са сред първите, които използваха иновативни стратегии като къси продажби.

За разлика от повечето други инвеститори, Rogers купува акции на изпаднали в затруднение компании. В средата на 70-те например инвестира сериозно в самолетната компания Lockheed. Веднъж Rogers разказа историята за фантастична вечеря с банкери и инвеститори. Един от другите гости чул, че Rogers е купил акции на Lockheed. По онова време Lockheed е засегнат от редица скандали и лоши новини почти всеки ден. Цената на акциите на компанията се срива.

„Кой би инвестирал в подобна компания?“, Задава въпрос един от гостите – достатъчно силно, че всички на вечерята да го чуят. Останалите гости започнали да се присмиват. Rogers се почувствал унижен. Той обаче си е написал домашното и се оказва прав с позитивния си анализ на компанията. Цената на акциите се покачи и неговият фонд реализира огромна печалба. В същото време индексът S&P 500 нарасна само с 47 процента, квантовият фонд, управляван от Rogers и Soros, печели невероятните 4200 процента.

4. Способност за справяне с неуспехите

Повечето от свръхбогатите са изправени пред сериозни неуспехи и кризи. Поразителното е отношението, което показват, когато нещата се объркат. Те не обвиняват външни сили или други хора, а търсят грешката в себе си.

Те не се оплакват от това, че са жертва на обстоятелствата или зли дела на своите противници; те поемат лична отговорност за грешките си. Те също не оправдават негативното развитие на пазара. Ако пазарът падне, те обвиняват себе си, за неправилната си преценка. Така че често това отличава успешните хора от неуспешните хора.

5. Фокус, фокус, фокус
В началото на юли 1991 г. Bill Gates-старши кани някои гости на вечеря, включително неговия син Bill Gates-младши – основателят на Microsoft – и инвеститора Warren Buffett. Това са двама от най-успешните мъже в света, които дълги години бяха начело в списъка на милиардерите на Forbes World. Домакинът пита гостите си на вечерята: „Кой фактор смятате, че е бил най-важен, за да стигнете до мястото, където сте попаднали в живота?“

Buffett веднага отговори: „Фокус“. Gates-младши се съгласява.

Warren Buffett също се бе съсредоточил върху една цел в продължение на десетилетия. Според биографа му Alice Schroeder още като дете мечтата му била да стане богат. Една от любимите му книги е „Хиляда начина да спечелите 1000 долара“. Когато е на 11 години, Buffett обявява, че до 35-годишна възраст ще бъде милионер. На 16 той вече има спестени 5000 долара. Днес това се равнява на приблизително 60 000 долара – не е лошо за 16-годишен. Прогнозата се разминава с пет години. Той прави първия си милион до 30-годишна възраст.

6. Способността да спечелите доверието на другите

John D. Rockefeller, един от най-богатите мъже в историята, е доказателство за това колко важно е доверието в бизнеса. За младия Rockefeller ключът към бъдещия му успех е да осъзнае, че „възрастните са му се доверявали на момента“. По време на неговата невероятна кариера, той казва, че най-големият му проблем винаги е бил „да получи достатъчно капитал, за да върти целия бизнес, който иска да направи и би могъл да направи, предвид необходимата сума пари. ”

Способността му да печели доверието на банките и инвеститорите е един от най-ценните му активи, тъй като Rockefeller е знаел добре: „Дължа успеха си в живота главно на моето доверие в мъжете и способността ми да вдъхвам доверие.“ И така, какъв е най-добрият начин да накарате другите да ви се доверят? Действайки и – още по-решаващо – мислейки по начин, който вдъхва доверие. Buffett прилага следния въпрос при всяко решение и действие: това нещо, на което би се радвала вашата съпруга, семейство, приятели и съседи да прочетат на следващия ден в техния местен вестник ли е?

7. Устойчивост и желание за експерименти

Много книги подчертават важността на постоянството и това е вярно. Но самото поддържане на властта не е гаранция за успех. Трябва да се комбинира с друга много важна характеристика: желанието за експерименти. Експериментирането е по-важно от точния бизнес план.

Michael Bloomberg, №9 в списъка на Forbes на най-богатите хора в света с активи от 55 милиарда долара, подробно описва най-ранните дни на компанията си. Едно от ключовите му прозрения е, че строгото планиране може да причини повече вреда, отколкото полза:

Неминуемо ще се сблъскате с проблеми, различни от тези, които сте очаквали. Понякога ще трябва да „зигвате“, когато по план трябва да „загвате“. Не искате подробен, негъвкав план, който да ви пречи, когато трябва да реагирате незабавно.

Ако искате да разберете успеха на много стартиращи компании в Силиконовата долина, трябва да разберете идеята за „преместване“. Това включва да сте готови да промените коренно вашия бизнес модел в даден момент. Целта е да не се придържаме към оригинална концепция, за да докажем колко е добра. Целта е да се установи силна пазарна позиция. Ако това означава да се откажете от плана и да дадете на компанията изцяло нова и различна посока, тогава е време да се действа.


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс