www.varchev.com

Поглед върху минералите и металите

Доклад за глобалните промени и възможности
Списъкът с атрактивни инвестиции се свива всеки месец. Въпреки това, има една група, която често предлага на инвеститорите отличен потенциал за дългосрочни печалби: природни ресурси и стоки. Всъщност нов цикъл на растеж за тях набира скорост.

Ако историята е някакъв ориентир, новият бичи пазар ще продължи няколко години и ще бъде много полезен за инвеститорите. Има няколко групи стоки и суровини, които имат отлични перспективи за растеж. Ето основните категории:

Мед
Доводите за инвестиционния потенциал на медта са убедителни. Очаква се в рамките на една година търсенето на метала да се повиши над предлагането му.

IPath Series B Bloomberg Copper Subindex Total Return ETN (JJC) проследява цената на медта. Не инвестира в минни компании. В много инфлационни цикли медта превъзхожда благородните метали – което я прави особено привлекателна.

Инвеститорите, които биха предпочели акции за добив на мед, трябва да обмислят Freeport McMoRan (FCX) – водещият производител, който има добри резерви. Компанията също така извлича злато, сребро и други метали, които обикновено се срещат с медта. FCX има операции в Аризона, Ню Мексико, Колорадо, Перу, Чили и Индонезия.

Алуминий
IPath Series B Bloomberg Aluminium Subindex Total Return ETN (JJU) също е част от групата на iPath ETF. Има предимства за инвеститорите да избират различни природни ресурси и стокови фондове от една и съща организация.

Алтернатива на инвестирането в iPath Aluminium ETF, който проследява цената на метала, е Alcoa (AA), водещият производител на метала. Alcoa трябва да продължи да поскъпва, тъй като се откриват нови приложения на алуминия в технологиите.

Никел
Има няколко фонда за неблагородни метали, които следват цените на оловото, никела, цинка и няколко други. Средствата обикновено са малки и се търгуват слабо. Вместо това инвеститорите трябва да се съсредоточат само върху никела – най-важният от основните метали поради използването му в батерии с голям капацитет.

Най-добрият фонд, който проследява цената на никела, е iPath Series B Bloomberg Nickel Subindex Total Return ETN (JJN). Фондът се справя добре и трябва да продължи да награждава дългосрочните инвеститори.

Литий
Един от най-важните технологични метали е литият, който се използва в батерии с голям капацитет във всичко – от смартфони до електрически автомобили. Без нарастващо снабдяване с литий много от напредъка в изчисленията, енергетиката и комуникациите не биха съществували.

Инвеститорите, които биха искали да включат акции от литий в своето портфолио за технологични метали, трябва да обмислят Sociedad Quimica y Minera de Chile S.A. (SQM). Въпреки че литият е често срещан елемент, който се среща в световен мащаб, той е достатъчно концентриран само на няколко места, за да бъде рентабилен. Едно такова място е в Чили, където SQM има няколко операции.

Тъй като възобновяемата енергия продължава да замества енергията от изкопаеми горива, търсенето на литий ще продължи да расте – както и печалбите в SQM. В допълнение към производството на литий, SQM е важен производител на торове, което прави акциите особено привлекателни сега.

Редки метали
В допълнение към минните компании, които доставят водещи технологични метали, има много по-малко известни редки метали, които са в голямо търсене за полупроводници, специални двигатели, усъвършенствани сензори и няколко военни продукта. Списъкът включва церий, германий, неодим, скандий и 14 допълнителни метала.

Някои се проследяват от ETF. Инвеститорите трябва да се опитват да изберат победител с отделни редки метали. Вместо това VanEck Rare Earth/Strategic Metals ETF (REMX) проследява акциите на компании по целия свят, които се занимават с материалите. Мисля, че фондът VanEck ще се представи добре в дългосрочните технологични метални портфейли.

Поглед върху няколко компании
Международната цена на титана се е повишила с 55% през първото тримесечие спрямо година по-рано, което е от полза за компаниите, които добиват метала, както и за производителите на титанови продукти. Kronos Worldwide (KRO) е лидер в производството на пигменти от титанов диоксид.

През първото тримесечие компанията отчете още едно солидно тримесечие, което подобри консенсуса. Приходите от 563 милиона долара са с 21% по-високи от преди година, докато печалбите на акция от 50 цента надминават прогнозите с 23 цента, движени от по-високите цени на титанов диоксид. Печалбата на сегмента от титанов диоксид беше с невероятните 129% по-висока, поради по-високите продажни цени и по-високите обеми на продажби.

Продължавайки напред, анализаторите виждат, че продажбите ще се повишат с 9% и печалбите ще нараснат с 23% за 2022 г., което вероятно ще се окаже консервативно. Компанията предлага и 5% дивидентна доходност.

Sociedad Química y Minera de Chile (SQM) е чилийски доставчик на торове, йод, литий и промишлени химикали. Освен това е четвъртият по големина производител на литий в света по пазарна капитализация и притежава 19% дял от световния пазар на литий и литиеви деривати.

Доставката на литий не успя да се справи с търсенето през 2021 г., тенденция, която ръководството на SQM очаква да продължи тази година. През четвъртото тримесечие нетната печалба на SQM нарасна почти пет пъти, до 322 милиона долара, спрямо периода отпреди година, докато приходите се удвоиха до малко над 1 милиард долара. Компанията също така заяви, че световното търсене на литий е нараснало с около 55% през 2021 г. от 2020 г., движено най-вече от новото търсене на електрически превозни средства.

SQM отчете нетна печалба за трите месеца, приключили на 31 март 2022 г., от 796,1 милиона щатски долара, в сравнение с 68,0 милиона щатски долара през същия период на 2021 г.


Инфлацията – дори по мярката на правителството – е на 40-годишен връх и спекулантите предприемат подход за избягване на риска към всеки клас активи. Отдръпването на пазарите като цяло поради изсмукването на ликвидността от системата доведе до по-ниски цени – в много случаи ирационално – създавайки както страх, така и възможности.

Критичните метали и урановото пространство ще бъдат първите, които ще се възстановят. Основите на урана са силни. Consolidated е глобален разработчик на уран с фокус върху краткосрочното производство в САЩ. .

Consolidated има 75,4 милиона акции в обращение – 96,9 милиона са напълно разредени и наскоро се търгуват на 1,75 канадски долара, което дава на компанията пазарна капитализация от приблизително 170 милиона канадски долара. Компанията се търгува близо до 52-седмично дъно и се е търгувал до $3,29 преди скорошното оттегляне.


Войната в Русия ускори плановете на развитите страни да преминат от изкопаеми горива към алтернативна енергия, която до голяма степен зависи от батериите. Това от своя страна увеличи търсенето на метали за батерии като литий, който вече се възползва от процъфтяващия пазар на електрически превозни средства (EV).

Литият за батерии е основният фокус в Albemarle (ALB) през последните години и сега е един от най-големите производители на литий в света. Компанията рестартира мина в Австралия и придоби литиев преобразувател в Китай, за да отговори на повишеното търсене.

Приходите му за първото тримесечие смаяха консенсуса с 9% (причина за силата), повишавайки се с 36% от преди година до 1,1 милиарда долара, докато печалбата на акция от 2,38 долара надхвърли прогнозите със 73 цента. Продажбите на литиевия сегмент са водещи, като нараснаха с 97% през тримесечието до 550 милиона долара, поради по-високи цени и обеми и накараха компанията да прогнозира ръст на EBITDA в сегмента за цялата година от над 200%.

Няколко компании от Уолстрийт повишиха целевите си цени за акциите в отговор на печалбите от блокбъстъра, както и поради очакванията за продължаващ недостиг на глобалния пазар на литий. Анализаторите виждат, че продажбите за второто тримесечие и печалбата на акцията се покачват с 64% и 170% и ако ръководството дръпне правилните лостове, приходите трябва да се покачват в продължение на много години.

ALB се повиши през втората половина на миналата година, като се повиши до $285; той се коригира с 40%, преди да достигне дъното на $170 през март.

Отчетите на Wheaton Precious (WPM) бяха в съответствие с очакванията, въпреки че продажбите бяха малко по-силни при малко по-слабо производство, поради продажби от запаси. Без дълг, Wheaton увеличи паричния си баланс до $376 милиона, с ликвидност от $2,4 милиарда.

Съгласно неговата дивидентна политика за разпределяне на около 30% от свободния паричен поток за предходната година, дивидентът остава за следващите две тримесечия, но може да се увеличи след това; текущата доходност е 1,36%. Ако не притежавате Wheaton, това е добро ценово ниво, но предвид краткосрочната несигурност по отношение на цената на златото, е добре да се добави при допълнителна слабост.

Franco-Nevada (FNV) отчете малко по-високи от очакваното резултати, главно поради по-добри от очакваните приходи от петрол и газ. Той запази своите прогнози за цялата година от между 680 000 и 740 000 GEO (които сега включват петрола и газа).

Подобно на Wheaton, Франко има известен растеж, в неговия случай заради продължаващото нарастване на най-големия си актив, златния поток в медната мина Кобре Панама.

Франко разполага с 1,7 милиарда долара налична ликвидност, включително 723 милиона долара в брой и без дълг. От изборените компании, Франко има най-голям брой пари, най-диверсифицираното портфолио и най-дълбокия конвейер.

Royal Gold (RGLD) също отчете малко по-добре от очакваното, поради по-високото злато от основния му актив Mt Milligan. Поддържа годишното си ориентиране между 315 000 и 340 000 GEO. Подобно на другите две компании, Royal има вграден растеж тази година, от нарастването на новата медна мина Khoemacau в Ботсвана, върху която Royal има сребърен поток.

Компаниите за роялти и стрийминг обикновено са скъпи, като оценките са кратни над миньорите. Но балансите са по-силни в по-голямата си част, със сигурността на паричния поток.


 Dealer Anatoliy Pavlov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
chat with dealer
CALL NOW