www.varchev.com

Пристрастия, които влияят на инвестиционните решения.

/ Статията е предназначена за начинаещи трейдъри. Още обучителни материали може да намерите тук: https://www.varchev.com/trading-uni.htm /

Повечето хора, които инвестират на фондовия пазар, не постигат целите си. Топ 1% от инвеститорите могат да удвоят или дори утроят възвръщаемостта си от пазара.
Емоционалният фактор е от съществено значение в трейдинга и знаенето какви пристрастия влияят върху вземането на решения може значително да подобри дългосрочното представяне.

Когнитивна лекомислие
Всички изброени по-долу пристрастия работят толкова добре поради начина, по който работят умовете на хората. Когнитивното лекомислие е състояние на ума, което е желано и е свързано с добри чувства. Това е основната причина хората да правят лош избор.

Хало ефект
Много по-лесно е да мислиш в черно-бели стереотипи, отколкото в сиви. Ефектът на ореола обяснява защо харесваме или не харесваме всичко в някого или нещо, което е свързано с тях. По-трудно е, отколкото си мислим, да се съгласим с някои идеи и да не сме съгласни с други.

Сигурност пред несигурност
Всичко, което има, е това, което виждате. Не можеш да мислиш за нещо, което не знаеш. По странен начин самоувереността нараства, когато слушате само една гледна точка. Отново избираме сигурността пред несигурността.

Регресия (Корекция)
Обичаме да намираме връзки между неща, които нямат такива. Регресията до средната стойност може да бъде един от най-важните, но често пренебрегвани фактори.
Перцептивно отклонение
Смятаме, че събитията са били по-лесни за прогнозиране, отколкото са били в действителност, поради това, което вече сме мислили. Погледнато назад, лесно е да се правят връзки между нещата. Истината обаче е по-сложна.
Заблудата на майсторството
И купувачите, и продавачите знаят едни и същи неща. Те купуват и продават акции въз основа на това, което мислят.
Отвращение от загуба
Неприязънта към загубата ни кара да игнорираме дори хазарта, който има добри шансове да ни помогне. Една загуба има двойно по-голяма емоционална тежест от равна печалба.

Отдаденост
Отдадеността е свързана с добри черти като последователност и интелигентност. По този начин ние не нарушаваме обещанията си.
Склонен към последните събития
Склонни сме да придаваме твърде голяма тежест на неща, които са се случили наскоро. Поради този ефект пазарът има тенденция да се движи в определена посока през повечето време. Когато нещата вървят добре, смятаме, че само ще се подобряват и обратното.
Собствеността
Когато притежаваме нещо, ние го ценим повече. Преди да закупим акция, ние я разглеждаме критично и се опитваме да намерим рискове. След като направим покупка, ние мислим за хубавите неща в нея, за да оправдаем избора си.

Това се нарича отклонение при потвърждение
Ние избираме в какво да вярваме въз основа на това, което вече знаем. Това, което не съвпада с нашите представи, или се игнорира, или се нарича лъжа.

Мислене въз основа на коефициенти
Често мислим въз основа на това как се чувстваме. Но в живота ни всичко е игра на шансове. Използването на аргументи, за да мислим за най-вероятните резултати, ще ни помогне да вземем по-добри решения.


 Dealer Radoslav Valov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW