www.varchev.com

Albert Edwards: Далеч по-катастрофална търговска война заплашва да избухне

Albert Edwards: Американско-китайското напрежение отвлича вниманието от далеч по-катастрофалната търговска война, която заплашва да избухне.

Тъй като президентът на САЩ – Donald Trump, продължава да ескалира търговски конфликт с Китай, стратегът на Societe Generale – Albert Edwards, твърди че много по-вредна търговска война остава извън светлината на прожекторите.

Особена грижа за Edwards е голямото несъответствие в глобалните авто тарифи, което в момента благоприятства Европейския съюз и Китай.

Тъй като търговският конфликт на президента Donald Trump с Китай е доминиращ в заглавията, според прочутия стратег на Societe Generale, ситуацията е далеч по-зловеща.

Неговата загриженост се съсредоточава основно върху Европейския съюз и ролята, която парична политика и слабата валута са изиграли за създаване на неустойчив търговски излишък.

Edwards изтъква, че тъй като Федералният резерв е станал по-агресивен по пътя си към затягане на паричната политика, Европейската централна банка е по-овладяна в усилията си да купува активи. Полученото отклонение доведе до слабо евро и силен долар, което на свой ред позволи на търговския излишък в еврозоната да расте, защото депресираната валута прави износа по-привлекателен.

Според Edwards, в резултат на това търговската война е започнала да се развива на друг фронт – и би могла да отслаби ескалиращия търговски конфликт с Китай.

“Ключът е, че ЕЦБ, с различната си парична политика, доведе до понижение на еврото и косвено е отговорна за сериозното изостряне на текущото напрежение в търговията”, пише той в клиентска бележка. “Количествените облекчения на ЕЦБ може да са покрили пукнатините в еврозоната за сега, но също така се е повишила вероятността от избухване на пълна търговска война между САЩ и ЕС”.

Как би изглеждала такава търговска война между САЩ и ЕС? Edwards заявява, че фокусът би бил изцяло върху европейските производители на автомобили и посочва, че Trump отдавна е изразява презрение към доминирането на германските марки в луксозния автомобилен пазар.

Към днешна дата САЩ таксуват само 2.5% вноса на чуждестранни автомобили, в сравнение с 10% от ЕС и 25% от Китай. Edwards очаква това да се промени, тъй като Trump смята да приложи “значително по-високи” тарифи.

На лице са и усложняващи обстоятелства, в присъствието на Германия, което може да бъде далеч по-трудно противник от всеки друг, с който се е сблъсквал досега Trump в глобалните си отношения. Edwards също отбелязва ускоряващата се среда, в която ЕС може да обработва нови правила, което води до повишен риск от незабавно отмъщение.

“Според наблюденията ми през годините, Германия няма да “играе игрички” и ще направи отстъпки, както и помирителни жестове”, каза той. “Тя ще се оттегли сериозно, а критика на Европейската комисия ще направи така, че тарифи тип “твоето за моето” да се прилагат много по-бързо от всичко, което се наблюдава в сегашната търговия между САЩ и Китай.”

Източник: BI


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс