www.varchev.com

Алуминият е новият магически метал за енергиен преход – очакваме нов ръст на цената

Алуминият – често срещан неблагороден метал – става ценен.

Неговата критична роля за осигуряване на прехода към свят, захранван от чиста енергия, ще накара търсенето да нарасне драматично през следващите две десетилетия.

Техническата картина показва начало на ривърс на движението на цената. След пробив на шорт тренда котировките формираха triangle formation, пробивът на който затвърждава формацията като тренд ревърсираща. След достигане на първия хоризонтален резистънс и 23.6 фибо ниво, в момента цената на метала коригира за ретест на пробива, от къде очакваме възобновяване на възходящото движение, подкрепено и от добрият фундамент за алуминия. Формиране на прайс екшън около нивата 2330 ще тригира нови покупки и движение към 200 МА – 2714 и 38.2 фибо – 3088.

Open Interest-a се покачва след препозиционирането към дълги експозиции. Демаркър отново навлезе в overbought територия и се задържа, което може да бъде допълнителен тригер за бичи импулс.

Investment/Credit Firm повишават дългите си експозиции

При Инвестиционните Фондове се наблюдава рязко препозициониране и светкавично преминаване от къси към дълги позиции.

Ясен знак за настроенията сред трейдъри и инвеститори за очаквана по-висока цена на метала през следващите месеци.

„Това е промяна на играта за електрическите превозни средства“, каза Сунг Чой, водещ анализатор на металите за BloombergNEF, позволявайки на производителите да олекотят автомобили и ванове, захранвани от често обемисти батерии. Но алуминият е и предпочитаният метал за инсталиране на покривни слънчеви панели и играе ключова роля в целия енергиен сектор, включително преносните линии.

Очаква се общото търсене на метала да скочи от 80 милиона тона през 2021 г. до 142 милиона тона до 2040 г., а делът от енергията и транспорта, ще се увеличи рязко.

Ключови производители в световен мащаб, включват компании като China Hongqiao Group, Aluminium Corp. of China, United Co Rusal, Rio Tinto, Norsk Hydro и Alcoa.

Китай доминира в световното предлагане на алуминиев оксид, който е от съществено значение за производството на първичен алуминиев метал, въпреки че добивът на боксит (от който се получава алуминиевият оксид) е разпространен в Австралия, Китай, Гвинея, Бразилия и други страни.

Страховете от краткосрочен недостиг на доставки и дългосрочно изкривяване на цените на неблагородния метал намаляха миналата седмица, когато London Metal Exchange реши да не забранява руските доставки.

Регионално производство на първичен алуминий

Разширяването на производството на алуминий е както скъпо, така и енергоемко, така че се очаква да видим нарастващо използване на рециклиран алуминий, тъй като потреблението се повиши.

Докато търсенето на алуминий се очаква да нарасне със 77% до 2040 г., първичното производство на алуминий ще нарасне само с 34%, като вторичните или рециклираните доставки на метал ще осигурят останалото.

Първични и вторични доставки


 Head of Trading Dimitar Kalapov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW