www.varchev.com

Barry Bannister: “Вероятно акциите да потънат през декември, а рецесията ще настъпи през май”

Тъй като кривата на доходност в САЩ обърна и стресна пазара, се разисква дали предупредителният знак за рецесия е действителен. Ръководителят по институционален капитал на Stifel, Barry Bannister казва, че е точно така и последиците ще са по-ужасни, отколкото повечето хора си представят.

В обръщение към клиентите той пише, че е вероятно акциите да потънат през декември и че рецесията ще настъпи през май. След това той вижда “опасен” пазар, където S&P 500 може да осигури 0% възвръщаемост за следващите пет години. Инверсия на кривата на доходност се случва, когато краткосрочните облигации имат по-висока възвръщаемост от по-дългосрочните и това е знак, че инвеститорите са силно притеснени от икономиката.

Тъй като това се е случило преди всяка от последните седем рецесии, се счита за един от най-надеждните сигнали за рецесия. И това избухна наскоро, тъй като търговската война подтикна инвеститорски към бягство в по-сигурни активи. Но Bannister отбелязва, че през годините се наблюдават и няколко фалшиви сигнали. Затова той използва различно измерване на кривата на доходност, което според него е по-прецизно: 50-дневна пълзяща средна стойност на спред между 3-месечните и 10-годишните облигации. Той казва, че тази версия правилно прогнозира всяка рецесия през последните 50 години, без нито един грешен сигнал.

Той казва, че това измерване на кривата на доходност показва, че инверсията се е случила на 20 юни. Неговите прогнози и срокове за пазарна разпродажба и рецесията се основават на исторически средни стойности на случилото се преди предишните спадове. “Ако настъпи рецесия през май 2020 г., акциите могат да се разклатят още през декември 2019 г., стандартно време за настъпване на началото на рецесията”, пише Bannister. Също така, според него, средния спад ще бъде 26% в печалбите от S&P 500 и 32% понижение в самия индекс. Това звучи достатъчно зле, но Bannister добавя, че комбинацията от ниски лихви и обратно изкупуване на акции изтласка оценките на акциите до много високи нива, оставяйки малко място за печалби през следващите години. “S&P 500 е в най-горната част на диапазона, предвиден от нашия 10-годишен модел”, пише той.

Source: BI


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс