www.varchev.com

BlackRock: Време е инвеститорите да обърнат внимание на китайските акции

Helen Zhu, ръководител на китайските акции в BlackRock, инвеститорите се настройват за печалби, след като Китай настоява за нови начини, по които парите на частния сектор могат да финансират местни компании.

Анализът й идва на фона на плановете на Пекин за въвеждане на нов борсов фонд за стартиращи фирми в Шанхай, който се издава като пилотна програма за тестване на по-пазарно ориентирани мерки, преди да бъдат пуснати на пазара на другите фондови борси в Китай. Новият съвет за научни и технологични иновации беше обявен от президента Xi Jinping през ноември и се очаква да бъде стартиран до юни.

„Това наистина отваря вратата за един много нов и обещаващ канал за финансиране в средносрочен и дългосрочен план. И мисля, че хората ще реагират на това положително”, заяви Zhu. “Мисля, че и цените на активите ще реагират по същия начин.”

Новият високотехнологичен борд има за цел да гарантира, че компаниите, които все още не са печеливши, но са в „области с висок растеж“, ще получават достъп до капиталово финансиране, което иначе не биха могли да имат.

Новите правителствени инициативи са широко възприемани като опит да се убедят тези компании да се листват у дома вместо да търсят ликвидност в чужбина. Миналата година усилията да се разработи клас акции, търгувани на вътрешния пазар, наречен „Депозитарни разписки от Китай“, не успя да стартира. Към 2018 г. в Китай има над 186 компании, които се оценяват на най-малко 1 млрд. долара – така наречените еднорози. Те имат обща стойност повече от 736 милиарда долара.

Zhu прогнозира, че реформите на китайските капиталови пазари ще продължат да бъдат приветствани от инвеститорите.

„Все още виждаме икономиката да се забавя, но видяхме, че политиките наистина се отклоняват. Ето защо днес пазарите са доста жизнени, като ценообразуване, очаквайки, че политиките ще имат значително въздействие и следователно наистина ще ни върнат по правия път през втората половина на тази година, ”каза тя.

„На фронта на структурната реформа, мисля, че това е много важно, защото наистина засилва доверието. Това кара хората да се чувстват по-оптимистично настроени за инвестиране в основни предприятия, както и в публичния пазар и търгувани активи ”, добави Zhu.

От началото на годината, китайския бенчмарк Shanghai composite е отчел ръст от над 20%.


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс