www.varchev.com

BOE бие тревога за рисковите трейдове на хедж фондовете

Bank of England предупреждава за хедж фондове, които шортват фючърсите на американските държавни облигации, заявявайки, че размерът на нетната експозиция вече е по-голяма, отколкото преди кризата „dash for cash“ през март 2020 г.

Нетните къси позиции са нараснали до 800 милиарда долара от около 650 милиарда долара през юли, коментира централната банка, цитирайки калкулации, базирани на данните на Комисията за търговия със стокови фючърси. Това предполага скок в така наречената базова търговия, където инвеститорите се стремят да търгуват ценовите разлики между фючърси и облигации.

Търговията е особено рискована, тъй като възвръщаемостта се повишава чрез заемането на пари на репо пазара. Това обикновено работи добре в среда с ниска волатилност, но може да има обратен ефект , ако пазарът се движи бързо – и дори може да наруши гладкото функциониране на финансовата система.

„Рязкото увеличение на волатиността на пазара на лихвени проценти може да доведе до увеличения на необходимия маржин за фючърсните позиции или хедж фондовете може да изпитват сериозни затруднения за рефинансиране на своите заеми на репо пазара“, каза BOE в доклада си. „Това, съчетано с каквито и да е нарушения на лимитите на риска или загубата, може да принуди фондовете бързо да се освободят от своите позиции.“

Предупреждението на BOE засилва нарастващата международна регулаторна загриженост. Централната банка на Обединеното кралство предупреди през юли, че “basis trader” представлява риск за финансовата стабилност. Търговията с ливъридж на фючърсите на американските облигации възвърна популярността си сред хедж фондовете и привлича вниманието на американските регулатори.

В доклада се казва, че търговията създава рискове, които могат да се разпространение в Обединеното кралство, тъй като същите хедж фондове са активни и на пазара на облигации в UK, което означава, че взрив на техните позиции в US Treasury може да повлияе и на позиционирането им спрямо облигациите от острова.

Съобщението за базисната търговия беше част от по-широкото предупреждение на BOE относно рисковете при пазарно базираните финанси. Длъжностни лица също казаха, че „продължава да има спешна необходимост от увеличаване на устойчивостта“ на този пазар и посочиха „непрозрачността“ и липсата на често преоценяване на частните кредитни активи. Това увеличава тяхната уязвимост към резки и корелирани спадове в стойността.

В същия доклад BOE каза, че разпоредбите за подобряване на ликвидните позиции на така наречените liability-driven инвестиционни фондове – в основата на срива на пазара на облигации през миналата година – са подобрили тяхната устойчивост. Регламентите изискват фондовете на LDI да разполагат с достатъчно пари, за да издържат на повишаване на доходността на облигациите с до 2,5 процентни пункта.

Все пак предупреждението гласи също, че някои фондове на LDI са твърде бавни, за да рекапитализират позициите си, за да отразят падащите цени на златото. Очакваният срок за отговор е пет дни.

BOE заяви, че приветства предложенията, които в момента се обсъждат, за повишаване на устойчивостта на фондовете на паричния пазар в Обединеното кралство. Те биха видели, че техните дневни и седмични изисквания за ликвидност се повишават съответно до 15% и 50%.

Въпреки това, като се има предвид, че около 90% от активите на фондовете на паричния пазар в стерлинги се намират в Европейския съюз и следователно не са предмет на регулиране от Обединеното кралство, правилата трябва да бъдат отразени от други юрисдикции, каза BOE. Това се налага, за да се избегне „регулаторен арбитраж“.


 Head of Trading Dimitar Kalapov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW