www.varchev.com

Brent – достигане на ключови нива, след агресивния sell off.

Цените на петрола паднаха под 80 долара за барел за първи път от месец, на фона на колебливото възстановяване на потреблението и влошените икономически перспективи,вследствие на банков колапс в САЩ. Очакваното възстановяване на търсенето в Китай, не оправда очакванията на голяма част от инвеститорите, коет оказа силно влияние върху фундамента на енергийните пазари.

Днес ОПЕК сигнализира за евентуален скромен излишък на петрол през следващото тримесечие, което допълнително оказа натиск върху цените. Организацията на страните износителки на петрол изпомпва около 28,92 млн. барела суров петрол на ден, или около 300 000 на ден повече, отколкото прогнозите за търсене през Q2. Световното потребление на петрол обикновено намалява по това време на годината, между края на зимата и началото на летния сезон.

This image has an empty alt attribute; its file name is image-358.png

Въпреки този смут, ОПЕК до голяма степен остави непроменени прогнозите за средното световно предлагане и търсене през тази година, прогнозирайки, че световното потребление ще се покачи с 2,3 милиона барела на ден до рекордните 101,9 милиона на ден. Лидерът на групата Саудитска Арабия заяви, че алиансът възнамерява да запази нивата на производство непроменени през цялата година, независимо от това какво се случва на пазара.

От друга страна, трусовете на финансовите пазари, измениха сериозно средносрочната картина. Инвестиротите вече не очакват повишение на лихвените проценти с 50 базисни пункта (bps) следващата седмица, като в момента прогнозите предполагат увеличение с 25 bps. По-мекото увеличение, може да означава отслабване на долара, което от своя страна е бичи сигнал за цените на петрола, който се намира близо до годишните си дъна.

Техническата картина на пазарите
На Daily chart цената не успя да задържи над 65МА, въпреки сериозното покачване на обемите, като през последните сесии направ дълбока корекция, отправяйки се към долната част на широкия рейндж. Въпреки това, големия спайк на вчерашния бар, показва активация на Bullish участниците. Sequential отброява 6-ца в низходяща посока, загатваща остатъчен потенциал на sell натиска, докато DeMarker Oscillator остава flat, малко над oversold границата. Приближавайки долната граница на рейднжа, цената ще търси подкрепа от хоризонталната подкрепа около нивата 79-77, предоставяйки добро R/R съотношение за mid term long позициониране.

Market Profile
Виждаме огромното струпване на обеми в зоната 84 /съвпадаща с 65МА/, които оказват натиск пред поскъпването на котировките. Имаме леко разширение на value area-та в долната граница и по-нисък point of control на нива от 83, като текущата пазарна цена се намира в долната граница. Това подсказва за потенциално дъно около текущите нива и връщане към point of control нивата около $83.

VWAP
Средната справедлива стойност, спрямо обемите предполага цена от 79,46, малко под текущите нива, като това ще покачи инвеститорския интерес в зоната и е много вероятно, голяма част от short sellers да затворят позициите си. Цени под осреднения VWAP на нивата 79,4601 биха предоставили discount за заемане на mid term long позициониране.

Исторически тенденции
Сезонно, март е слаб месец за петрола, със среден спад за последните години в размер на 8,3%, докато Април месец е сезонно силен, със средна 5г. възвръщаемост от 6,34%. Сезонността подкрепя заемането на long позиция, предвид достигането на ключови нива на подкрепа.

COT репорт
Не се наблюдяват съществени изменения в позициите на големите участници. Производителите леко увеличават short позициите си, докато големите банки и хеджводнове, намаляват леко Long позициите си, в търсене на по-добри нива за позициониране, след реджекта от 65МА. Съотношенията не се изменят значително и остават около средните нива на рейднжа.

Действие
Техниката подсказва за остатъчен потенциал на корекцията, като достигане около нивата 78-77, биха предоставили по-добро R/R за mid term long позиционарена. Stop Loss зоната трябва да е под достигнатите дъна от $75, които ще са последно нива на подкрепа на цената. Short Term таргет нивата около 83,5 /65МА/ и Mid Term таргет – нивата 87-89 / между 23,6FIBO и горната граница на рейднжа/

This image has an empty alt attribute; its file name is image-359.png

Алтернативно
Пробив на нивата $75, ще провалят long сценария, като цените ще се върнат обратно в short trend канала, разваляйки установения широк рейндж.


 Head Dealer Alexander Alexandrov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW