www.varchev.com

Brexit: Какво трябва да знаем и какво предстои?

Проучване измежду 16 банки показва шанс от 54% за забавяне на Brexit

Паунда намира подкрепа при всеки сигнал, че Парламента ще подкрепи May

Със сигурност Brexit се вижда доста сложен процес на много хора, да не говорим за инвеститорите и трейдърите. Уви, процесът не е станал по-лесен и прозрачен за разбиране, ами продължава да се оплита около политически маневри, слухови престрелки, парламентарни рокади, вълни от новини и прозаична реторика. Две страни, които не могат да се разберат на един Ла Манш разстояние. Неразбирателство породено единствено от сложните взаимоотношения между вътрешните кръгове на Правителството и Парламента.

И с наближаването на 29 март вече повече от две години анализатори, коментатори, трейдъри и инвеститори се опитват да намерят логика и смисъл в Brexit, а усилието да се поднесе в разбираем вид се оказва доста трудна задача.

Според проучване на Bloomberg, шансовете UK да напусне ЕС без сделка на 29 март са само 9%. Много по-вероятно е всъщност излизането от Съюза да се забави или сделката да мине през Парламента. Варианти, които биха подсилили паунда.

Какво показват цифрите? Стратезите виждат шанс от 54% за забавяне на Brexit и задържане на курса на паунда спрямо долара на $1.33. Сделката на May да мине преди крайния срок – 37% и курс на паунда от $1.38. No – deal варианта – както споменахме само 9% и курс на паунда от $1.20.

Какво следва по пътя към Brexit?

Март ще е доста динамичен за политиците във Великобритания и за Кабела също. Какво следва? Какви са вариантите? Нека раздробим процеса, да вникнем в картинката и да ни стане по-ясна. Първата дата, за която трябва да се оглеждаме е 12 март. Парламента тогава ще гласува отново цялостното предложение на Theresa May. Да напомним, че първото гласуване беше през януари, а мнозинството победи May. Какво да очакваме? При отказ на сделката стои вероятността, подкрепена от Corbyn, за свикването на втори Референдум. Втори референдум се приема като положителен развой на събитията, което подкрепя паунда. На следващия ден – 13 март – Парламента ще гласува No – deal сценария ако в предишния ден гласуването се е провалило. Този сценарии би бил негативен за паунда. Последствията биха били: ревизия на условията по напускане в период от 21 месеца и пренаписване на правилата от Световната Търговска Организация (WTO) за уреждане на търговските взаимоотношения с ЕС.

14 март: Въпросът за удължаване на Точка 50 ще е на дневен ред за гласуване в Парламента. При приемането на това  условие ще последва сключване на нова сделка за удължаването, което ще е насрочено за срещата на високо ниво в Брюксел на 21 и 22 март.

По-добрият път за изход от Brexit ситуацията:

На 12 март Парламента приема чрез гласуване предложението на May и всички точки започват да се изпълняват подред, процеса е задвижен нормално и без усложнения. Последните подписи се полагат на срещата в Брюксел на 21 и 22 март. 29 март – UK излиза официално от ЕС със сделка и уредени търговски и митнически взаимоотношения.

Важно!

Във връзка с Brexit, имайте предвид, че на 29 март очакваме необичайни и силно – волатилни движения при всички кросове на паунда. Както и в следващите дни, в които ще последват отекващи сътресения на финансовите пазари. Необичайни условия като занижена ликвидност и потенциално неизпълнение на ордери, широки спредове, гапове, агресивни ценови движения при кросовете на Кабела и свързаните акции и ETF с Великобритания. Предвид, че Великобритания е и място на активна търговия със суровини като ценни и индустриални метали, очакваме непредвидени движения и при тези инструменти. Моментът ще е и изключително деликатен поради вероятността от  засилен постоянен медиен шум и потенциални опити за фалшиви новини и слухове.


Но ако имате желанието да се включите в трейда и да не изпуснете момента, както и да се възползвате от новата ни платформа Varchev Absolute Trader 5 направете първата крачка, като си отворите реален акаунт тук.


Къде да очакваме паунда в по-дългосрочен план?


GBP/USD Daily

На графиката по-горе е виждането на Societe Generale за курса на паунда до 1 – 2 години като в следствие от начина, по който UK излязат от Европейския Съюз. Варианта за втори референдум също е включен. Положителния развой на събитията следва да отведе паунда до нива отново около 1.35 – 1.40 спрямо щатския долар, докато негативните сценарии обричат паунда на нов срив до около 1.22 – 1.20 спрямо долара.

Според Carney – председателят на Bank of England, страната и икономиката са добре подготвени за Brexit. Но основното притеснение на Mark Carney е no – deal Brexit, който още окаже значителни последствия върху Британската икономика. Банката е предприела стъпки да защити финансовите пазари, да намали финансовия риск и да минимизира търговските последици. Потенциалните икономически последствия са 8% спад на БВП, сриване на цените на имотите с 30%, покачване на безработицата от 7.5% и ускоряване на инфлацията над таргета на BOE – над 2%. Прилагането на по-високи лихви няма да е моментално, заради покачването на инфлацията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Настоящи нива на безработица и промяна в цените на жилищата.

При EUR/GBP (евро/паунд) според UBS очакванията са цената да мине над паритет при no – deal сценария.


Потенциалните възможностите за печалба при търгуването на кросовете на GBP предстоят. Откриването на сметка от тук ще Ви даде достъп до новата ни платформа Varchev Absolute Trader 5 както и да търгувате над 3000 финансови инструмента и над 25 Crypto CFD’s!


Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс