www.varchev.com

Buffet: “Eдинственият начин, по който умните хора могат да се занулят, е ливъриджа”

Buffett не е единствения предупреждавал за опасностите от заемането на твърде много. На практика всеки успешен инвеститор предупреждава, че ливъриджът е изключително опасен инструмент за инвеститорите и фирмите, които го използват и трябва да се избягва на всяка цена.

Невъзможно е да се надценят рисковете
Не мисля, че е възможно да преувеличаваме опасностите от лоста, както за компаниите, така и за инвеститорите. Бизнесът не е наука, а изкуство и нито компаниите, нито инвеститорите знаят какво се крие зад ъгъла.

Един бизнес може да постигне фантастични резултати за ден и изведнъж да се окаже в предизвикателна позиция на следващия. Компаниите със силни баланси могат да преодолеят краткосрочните проблеми, но инвеститорите и предприятията, които са ливъридж и зависят от капиталовите пазари или трети страни, за да осигурят ликвидност по отношение на стреса, рискуват да изчерпят ресурсите си, точно когато имат най-голяма нужда от тях.

Buffett предупреди инвеститорите за това на годишната среща на акционерите на Berkshire Hathaway.

“Ние вярваме, че почти всичко може да се случи на финансовите пазари”, каза той. – И единственият начин, по който умните хора могат да се заблудят, е ливъриджа. Ако можете да ги държите, няма да имате никакви реални проблеми.

В отговор на въпрос от акционер, който го помоли да обясни как се подготвя за събития с ниска вероятност, като например събитие едно на милион, като катастрофата на застрахователния пазар или свят, в който петрола е на изчерпване.

Buffett отговори, че тези събития са неизбежни и в един момент всеки инвеститор и бизнес ще трябва да се справят с катастрофално събитие с ниска вероятност. Едно нещо може да се контролира при подготовката за тези събития. Както обясни Buffett: “Ние просто не използваме много ливъридж”.

Ние изпитваме отвращение към ливъриджа и бихме предвидили, че много висок процент от умните хора, работещи в Wall Street, рано или късно ще бъдат препънати от същия този ливъридж”.

Той добави, че избягването на ливъридж е много мощен инструмент, който помага на инвеститорите и компаниите да се предпазят от прекомерното им разширяване. Заемането на пари, за да се подобри възвръщаемостта, може да изглежда като атрактивна стратегия, но в края на краищата, това е най-бързия път към фалита.

Освен това, Оракулът от Омаха каза, че като се избягва заемането на пари, можете да избегнете да попаднете в маниакално-депресивните цикли на Wall Street. Като останете във финансовите си ограничения, можете да защитите себе си от този вид лудост, която ви изстисква. Също така, ако имате достатъчно налична ликвидност, без да се налага да разчитате на заемане, можете да бъдете “подготвени да се възползвате” от ситуации, предизвикани от други инвеститори, които са се пренапрегнали.

Някои казват, че най-добрите уроци са най-прости. Това е много прост и лесен за прилагане урок от ръководителя на Berkshire Hathaway.


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс