www.varchev.com

Инвеститорът Б.Варчев пред БЛИЦ: България и Еврото, Злато, Петрол, Долара, Недвижимите имоти, САЩ и Китай, и къде ще се търсят печалби през 2024г.

– Г-н Варчев, първо макрокартината. “Меко ли ще се приземим” или предстои сериозна рецесия? В САЩ като че ли ще им се размине, но в Европа една Германия е в тотална стагнация?

– Не съм почитател на този толкова популярен и разпространен термин “меко приземяване”. Ако говорим за приземяване от висока инфлация, това е единственото нещо, което има смисъл. Инфлацията пада определено и ще продължи да пада заради високите лихви, които имаше в последната година и половина.

Този процес вече приключи, сега се очаква точно обратното. За 2024 г. се очаква да имаме и в САЩ, и в Европа около 3-4 поредни намаления на лихвите, което е обратен процес. Счита се, че инфлацията е овладяна на 99 %.

Факт е, че в момента икономическите показатели на Германия са доста занижени. Те са икономическият локомотив на цяла Европа и тяхното недобро икономическо състояние няма как да не се отрази на цяла Европа.

За мен по-лошото състояние на Европа в сравнение със САЩ се дължи най-вече на това, което се случи с руския газ. Малко или много ние страдаме от това пренастройване, което се случва – намалените доставки, по-високи цени, преминаване към други доставчици и т.н.

На Щатите нищо не им се е случило, освен високата инфлация, както в цял свят. Въпросът за рецесията е крайно преекспониран. Нито Китай, нито САЩ, нито Европа влязоха в рецесия. Според дебелите книги рецесия означава три последователни месеца с все по-лоши икономически показатели, като например брутен вътрешен продукт и други.

Никъде “не гледахме този филм”, може би само Август месец съвсем малко закачи САЩ, но това не може да се нарече рецесия. На практика голямото световно страдание беше инфлацията, а не рецесията.

– Има ли САЩ конкуренция в лицето на Китай – технологии, инвестиции, военно дело. Противоборство изглежда свирепо?

– В последните две години Китай променя икономическото си поведение, инвестиции и държавни стимули. Дори вече и тази страна забранява постепенно използването на айфон, като отговор на американските политически ходове. Като цяло за мен това е една безсмислена война, защото и двете държави не могат една без друга. Търговския обмен между двете страни е от ключово значение за стабилен икономически растеж и за САЩ и за Китай.

*Китайски технологичен сектор

*Сравнение Китайски спрямо Американски технологичен сектор

*Сравнение Китайски спрямо Американски дефанзивен сектор – военна индустрия

Китай са най-големият производител на полупроводници и оттам на чипове, с които снабдяват големи американски компании. Чрез тази икономическа война те, освен да си навредят сами на себе си, нищо друго не постигат.

Официалният индекс на китайския военен сектор пада от 2 години, тоест, ако американците искат това, са си постигнали целите. В същото време US военният сектор е силно нагоре в последните 3 месеца. В този ред на мисли американците печелят това съревнование.

– Къде е България в тази светлина – при нас проблемите се забавят, но не ни заобикалят – помним 2009 г. как мислехме, че бурята ще ни подмине?

– Да, точно така е. През 2008-2009 г., когато си мислехме, че сме далеч и имаме малка икономика, за да не ни удари кризата, великата банкова криза в Щатите се отрази и на нас. Тогава цените на имотите се сринаха зловещо.

*Sofix

*Sofix спрямо цените на имотите

В момента не виждам такива зловещи перспективи, тъй като американската икономика е в страшен подем. Всяко тримесечие вадят все по-добри икономически показатели, имат все по-ниска инфлация, все по-висок брутен вътрешен продукт и все по-ниска безработица. Ние не сме изправени пред никакви рискове.

С падащата инфлация, като цяло икономическата ситуация в света се подобрява. Затова трябва да спрем да говорим за криза с главно К и че нещо страшно ще се случи. Овладява се инфлацията, рецесиите се разминаха. Единствено Китай и Турция не могат да си овладеят инфлацията. Но черна картинка за България не виждам по никакъв начин. 

– Кризата в Близкия изток – мислите ли, че има опасност за цените на петрола? ОПЕК намалява производството на черното злато, войната в Газа не спира?

– Тук също драмата поотмина вече. Психологическият ефект от руско-украинската война отдавна се изигра, както и влиянието му върху цените на петрола.

Войната в Израел също по никакъв начин не се отрази. Ние сме практици, а не теоретици, които търгуваме всекидневно с петрол, злато и останалите финансови инструменти, които се търгуват по световните борси. На този фон сме констатирали, че психологическият ефект, който удря цените на петрола, например, се изиграва в порядъка на около 2-3 седмици.

Когато започна войната в Украйна, цените излетяха, но след около 2 месеца започнаха да падат, като това се случва и до момента. Тази драма и ударът върху цените много отдавна се изигра.

*Петрол спрямо EURUSD

– Какво очаквате от валутите – еврото или доларът ще се окаже по-стабилно в тази среда?

– Валутният пазар е най-трудно прогнозируемият изобщо от всички финансови пазари. В момента еврото поскъпва, а доларът пада. Това ще се случва в дългосрочен план, да кажем за половин година. Още в първото тримесечие на 2024 г. предстои понижаване на лихвите. Ние смятаме, че заради лихвения диференциал доларът ще остане по-слаб в следващите 6-7 месеца.

Банките, хората, фондовете нямат да имат интерес да държат парите си в долари заради падащите лихви.

– Някои Ваши колеги твърдят, че замяната на лева с еврото ще доведе до двойно поскъпване на стоките и услугите. Каква е Вашата прогноза?

– Пак ще повторя, че ние сме крайни практици. По стечение на обстоятелствата аз работех в Италия, когато там приеха еврото. Тогава от италианска лира те преминаха към евро. 

Давам следния пример – една пица там струваше 3 лири, а на следващия ден, когато приеха еврото, цената й стана 3 евро. Една порция спагети струваше около 5-6 лири, на следващия ден струваше точно толкова евро.

А заплатите не помръднаха, те се преизчислиха от лири в евро. Италианецът остана да получава заплатата си все едно в лири, а всички стоки от първа необходимост минаха в евро и на практика на италианеца животът му стана двойно по-скъп за един ден.

Привържениците на приемането на еврото биха казали, че кредитирането от ЕЦБ към БНБ ще стане много по-евтино. Оттам банките ще имат възможност да дават по-евтини кредити. Съгласен съм, че това ще окаже влияние.

Но как обикновеният гражданин ще разбере това – ще получи кредит от порядъка на 0,5 % по-евтин.

– Къде виждате златото – при по-ниска инфлация, то вече като че ли не е толкова апетитно, или е?

– Златото в момента е на и около най-високи стойности за всички времена. Цената на този метал най-много се влияе от две неща – инфлацията и войните. Това изстрелване нагоре на златото беше вследствие на страхотната инфлация, която имахме и на двете войни, които избухнаха, особено на тази в Израел.

Преди 6 месеца прогнозирах пред вашата медия, че това ще се случи и че цената на златото ще се отправи към най-високите си стойности и тя наистина ги стигна. Сега смятам, че още няколко месеца тя няма да се качи повече. Тази висока цена много тежи на всички, които търгуват със злато. Имам много клиенти, които са купили злато и чакат да стане още по-скъпо. Това може и да се случи, но не сега.

За следващите 3 месеца цената ще тръгне надолу, защото инфлацията пада и войната с Хамас психологически се изигра. Уточнявам, че това ще стане, ако няма друга военна драма.

При една нова ескалация на конфликта ще видим нови рекордни върхове на ценния метал. Няма страхове на пазарите, които да принудят инвеститорите да купуват злато за съхранение на стойност и за това капиталите се пренасочват към акции и индекси. Все пак едно интерционно поскъпване на златото е възможно, но то ще бъде по-скоро краткосрочно явление от колкото дългосрочна тенденция.

– Много се говори за балон при имотите – у нас, но и на Запад. Лихвите по ипотеките у нас обаче се забавят, докато там вече са високи. Очаквате ли сътресения, или няма повод за паника? Какви са основните рискове, свързани с инвестицията в недвижими имоти?

– През 2008-2009 г. имаше паника, защото имаше един тип финансов инструмент, който се нарича дериват, чрез който САЩ и Европа многократно успяваха един имот да го ипотекират 4 пъти. Сега тези деривативи ги забраниха и в момента имотите се търгуват само на пазарен принцип на търсене и предлагане.

Няма я тази зверска спекула, която можеше да се случи чрез финансови инструменти. Така че в момента паника не може да има. Спукване на балон също не може да има, защото балон няма в момента. Очаквам 15 % свиване на цените на имотите и последващо възстановяване в дългосрочен план.

Преди година и половина-две лихвите, които отпускаха банките, гравитираха малко над нулата. Тогава страшно много хора купиха със спекулативна цел по 4 имота, а сега какво ги правят. Единият остава за тях, а останалите три увисват във въздуха и ще се опитват да ги продадат, дори и на по-ниска цена в следствие на понижението търсене и високото предлагане за да се освободят от тези инвестиции.

Колкото и брокерите, и притежателите на имоти да казват, че търсенето остава същото, аз мисля, че не е така. Според мен търсенето на имотите се е свило драстично.

Тук за мен разковничето е следното – предстои понижаване на лихвите през 2024 г. от ЕЦБ. Да кажем, че основният лихвен процент ще се свали от 4 на 1,5-2. Но трябва да мине време, за да се усвои положителният ефект от намаляването на лихвите. Трябва да мине през банките и кредитирането, да се отрази на имотите и като последно звено от веригата да се отрази на притежателите на имотите.

Изключително важно е, за да не се срине пазарът на имотите, банките да бъдат гъвкави и да преразглеждат условията на кредитополучателите. Това се прави, за да могат всички притежатели на имоти да не фалират и да си дочакат времето, в което ще могат да ги продадат на нормална цена. 

Важно е строителните фирми и собствениците на имоти да могат да издържат финансово през този период от време, като реалното влияние ще се отрази в края на 2024 г. Тази негативна картинка, която обрисувах, няма как да не доведе до понижение на цените на имотите, около -15%.

– Нидерландия даде зелена светлина на България и страната ни е все по-близо до приемането в Шенген. Как ще се отрази това на икономиката у нас? Еврозоната или Шенген е по-ключова за реалната икономика?

– Влизането в Шенген е по-важно за някакъв вид стимулиране на икономиката. Но не частичният Шенген за хората, които пътуват със самолети, а за стимулирането като цяло на транспорта, след което ще се стимулира стокообменът, след това бизнесът и накрая икономиката. Така че реалният Шенген, когато отпушат транспорта, ще окаже позитивно влияние върху икономиката.

Това ще се случи в доста кратки срокове, ще се усети подобрение до 2-3 месеца.

А Еврозоната се ползва за отклоняване на вниманието от други теми.

– Наскоро Евростат показа статистика, според която основни храни у нас са по-скъпи от тези в Германия и Франция, където доходите са значително по-високи. На какво се дължи този парадокс?

– Това на пръв поглед е парадокс, но на практика е абсолютно закономерно явление. Ще дам пример. Моят син учи в Испания и тренира баскетбол там. Аз също изкарах няколко месеца в тази страна. С изключение на ресторантите всичко друго е по-евтино от България.

Защо в България стоките от първа необходимост са по-скъпи? Поради няколко причини – родното производство е в пъти по-малко от вноса и ние потребяваме на външни цени, които са оскъпени от транспорт, мита, спекула, търговци и ние купуваме на много по-висока цена.

В един туристически център като Лас Палмас всички е по-евтино отколкото в София. Ако ние имаме политика за защита на родния производител или преференции, някой ден нещата може и да се подобрят.

Но сега това не се случва и крайният резултат е, че ние ядем в пъти по-скъпи домати отколкото испанеца, а той взема много по-големи заплати от българина. Това е логичен резултат от недалновидна политика спрямо родното селско стопанство и животновъдите.

– Ако точно в този момент някой Ви попита в какво да си вложи парите, какъв съвет бихте му дали? Със спадащата инфлация – трябва ли да държим повече кеш? 

– В момента не давам препоръка за сделки, а само споделям това, което правим в моята компания. Ние се освобождаваме от доларите и златото, защото смятаме, че те ще поевтинеят. Казвам в какво да не се инвестира по-скоро. Бягаме от сектора с недвижимите имоти. Технологичният сектор е на много високи цени в момента и там трябва много да се внимава.

Индексите и акциите са много интересна тема, защото в края на годината те са силно надути. Ако цените им са много високи, човек трябва да се въздържа от тях. Но около и след Нова година акциите, фондовият пазар и индексите ще паднат. Ние чакаме този момент, когато завърши финансовата година и цените паднат, за да купуваме отново акции и индекси.

*SP500

*Nasdaq

*Dow Jones

Цените на въглеродните емисии са страшно ниски, а пък са много модерни. Сега всички приказват за зелената енергия, а цената на въглеродните емисии е много ниска и ние смятаме да купуваме.

*Фючърс въглеродни емисии

Секторът на услугите също е много интересен и ние ще купуваме. Заради инфлацията, кризите и т.н. секторът на луксозните стоки падна много. Енергийният сектор ще се качи, защото в момента е на много ниски цени.

*Сектор на комуналните услуги

*Енергиен сектор

*LVMH –  Louis Vuitton, Givenchy, Guerlain, Chaumet, Moët & Chandon, Hennessy и др.

Целият сектор на софтуерната индустрия излетя в небесата заради изкуствения интелект.

Акциите с малка пазарна капитализация изостават значително на фона на значителния ръст на сините чипове и с голям потенциал за покачване през следващата година.

*Russell 2000

*ИЗТОЧНИК – АГЕНЦИЯ “БЛИЦ”

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW