www.varchev.com

CFDs: Защо са предпочитани и за какво да внимавате

Предимства на CFDs:

1. Голям ливъридж и волатилност
Дълго време, сините чипове бяха много нежелана инвестиция поради високия риск. За да се задържи спекулативната сила на пазара, трейдърите гравитират около акции, струващи пенита. Но с тези е втини акции идват други проблеми като липса на ликвидност и на солидна информация, на която да се базира търговията.
Тогава се появиха CFD-тата или така наречените договори за разлика. Възможният ливъридж при тяхната търговия доведе до силни колебания, на които се надяват високорисковите и краткосрочните трейдъри и освен това им позволиха да търгуват с многобройни висококачествени акции, които преди това са били недостъпни за тях. Това доведе и до подобряване на техническия анализ за целите на високо-печелившата търговия.

2. Търгуване с дълги и къси позиции с лекота
В зависимост от актива, обмена, както и текущите икономически условия, търговия с къси позиции може да бъде предизвикателство. С CFD-тата търговията, както с къси така и с дълги позиции е много лесна. Това ги прави много добър инструмент за хеджиране, където може да пуснете шорт на CFD, за да защитите дълга позиция на физическия актив ако пазара стане бурен.

3. CFD-тата могат да премахнат проблема с ликвидността
Представете си, че намерите отличната акция, за инвестиране, която мислите, че ще се изстреля нагоре в близко бъдеще. Единственият проблем е, че дневният оборот на акцията е толкова нисък, че дори и малките поръчки, могат да издуят цената.
CFD-тата могат да решат този проблем в някои ситуации. Ако решите да търгувате през маркет-мейкър, най-вероятно ще получите по-малко конкурентна цена купува/продава. Маркет-мейкърите предлагат договори за разлика, които не се записват като поръчки, така че няма да повлияят върху цената. Т.е. вие получавате вашите акции и цената остава стабилна.

4. Многество инструменти се търгуват като договори за разлика
Някои видове инвестиции са доста ограничени по обхват. Но договори за разлика има върху голямо разнообразие от инструмети – от валути, борсови индекци, акции от цял свят, метали, горива, други борсови стоки, лихвени проценти, облигации и други. Възможностите са огромни.

5. Договорите за разлика отразяват базисните акции
Проблемът с някои инвестиционни инструменти, като опциите, е как настроенията на пазара могат значително да се отразят на цените. Кол опцията може да има действителна пазарна стойност от $ 1, въз основа на теоретичен модел на ценообразуване, но може да се търгува за $ 2, поради очаквания на пазара (косвена волатилност).
CFD-тата обикновено отразяват или съответсват с цената на акциите, върху които са създадени. Това означава, че дори и опциите да са надценени при даден актив, вие все още може да изберете CFD на конкурентна цена.

6. Ниски комисионни и лихви
Да заемете голяма позиция чрез покупка на акции може да бъде доста скъпо и в много случаи покупката на договори за разлика може да се осъществи на по-конкурентни и по-изгодни цени. Освен това при CFD-тата не се плаща такса за стоки и услуги. В допълнение към това, ако влезете в шорт при CFD-то, ще ви се начислява лихва във ваша полза.

7. Договорите за разлика нямат срок на изтичане
Представете си чувството на безсилие на опционния трейдър, който се доближава до желаната цена и е на крачка да реализира печалба, когато изведнъж договорът му изтича безполезно. Този проблем не съществува при CFD-тата, тъй като няма изтичане на срока им. Ако смятате, че активът още има потенциал да върви нагоре, може да задържите позицията още дълго време. Когато поискате можете да продадете CFD-то без да се тревожи от неочаквана загуба.

Доводи ПРОТИВ:

1. Масивен ливъридж
Това бе посочено в доводите ЗА, но може се постави и в тези ПРОТИВ. Ако пазарът тръгне срещу вас, загубите могат да се натрупват много бързо. Търговията с висок марджин е като нож с две остриета.

2. Такси
Купуването на договори за разлика води до начисляване на такси, ако задържите поръчката за другия ден. Не забравяйте, че таксите са върху цялата сума на активите. CFD-доставчиците също могат да начислят свой собствен процент.

3. Данъчно законодателство
Данъци обикновено се удържат, когато се затвори позицивта на CFD-то. Това може да се разглежда като отрицателно, положително или неутрално, в зависимост от обстоятелствата. Може сте имали много печеливши сделки, но да държите губещ портфейл към края на годината. Загубите, ще компенсират вашите печалби, ако затворите позициите си през тази година.
Добре е да попитате вашия счетоводител за изчисляване на таксите по данъци, както и за възможностите за данъчни облекчения.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс