www.varchev.com

Copper е подценен от пазара, както и повечето технически метали.

На този етап, становищата продължават да бъдат разделени по въпроса дали пазарът на мед ще бъде в излишък или в дефицит през 2016.

Copper-2001-2015-chart1Няколко производители планират по-нататъшно увеличаване на нивата на производство на мед тази година. Freeport-McMoRan (FCX) и Southern Copper (SCCO) се очаква да произвеждат повече мед през 2016 в сравнение с миналата година.

Също така предстоят и някои видими съкращения, които например планираните за 2016 от мениджмънта на Glencore (GLNCY). Все пак, англо-швейцарската компания успя през 2015 да реализира печалба,въпреки поевтиняването на суровините. Индустриалният бизнес на Glencore регистрира загуби, но успя да надхвърли прогнозираната печалба, показвайки как когато цените на суровините са ниски, маркетинговата и търговска дейност могат да компенсират. Планира се намаляване на добива и при Teck Resources (НК), но като цяло, добивното производство на мед през 2016 най-вероятно ще се увеличава, в сравнение с 2015.

Докато ICSG (International Copper Study Group) очаква от пазара, рафинираната мед да се окаже дефицитна през тази година, Goldman Sachs предвижда излишък в предлагането чак до 2019.

Copper-MarketОценките на ICSG се основават на очакван ръст в търсенето с +4% спрямо същия период на годината за Китай и +2% за останалата част от света. Ако китайското търсене на мед не успее да отговори на очакванията през  2016 обаче, е напълно възможно дефицитът на мед на глобалния пазар да се превърне в излишък.

Copper-chart-02March-13_10В началото на годината имаше паника около световния растеж, както и около локалния трендна промишлеността в Китай. В момента спот пазарът изглежда така, сякаш тази паника е била пресилена. Фючърсите като цяло, както и commodity-фючърсите в частност, са водещи в ценовото формиране, съотнесено към спот пазарите. Естеството на фючърсните пазари създава предпоставки да се търгуват икономически очаквания и масата ги възприемаше като силно песимистични в самото начало на годината. Ситуацията при суровините всъщност показа резултите от тази паника.  До голяма степен обаче, области като потреблението в САЩ  (потребител номер 1 на суровини в света) изглеждат доста солидно. Очевидно е, че растежът в Китай (потребител номер 1 на технически метали в света) ще бъде по-бавен, а пренесената тежест върху секторите на услугите ще рефлектира с известен лаг, но този растеж няма да спре и ще прави все по видимо допускането, че повечето от суровините и особено техническите метали са силно подценени.

G.Hristov – Head of Fundamental Analyzes


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс