www.varchev.com

Delta Air Lines с крайни мерки в борба срещу икономическите последиците от коронавируса

С ескалирането на пандемията COVID-19 в Съединените щати американските авиолинии се сблъскват с безпрецедентен спад на търсенето. Множество компании отмениха всички бизнес пътувания, органите на общественото здравеопазване призовават хората (особено по-възрастните американци и тези с основни медицински състояния) да избягват несъществените пътувания, а САЩ наложиха ограничения за пътуване, които забраняват на много чуждестранни граждани да влизат в страната.

През миналата седмица президентът на United Airlines (NASDAQ: UAL) Скот Кирби заяви на инвеститорите, че през последните дни нетните резервации са се понижили със 100% за пътуванията до Европа и Азия и са спаднали със 70% на вътрешния пазар. В резултат той каза, че United Airlines (NASDAQ: UAL) ще намали вътрешния си капацитет с 10%, а международния капацитет с 20% през април.

В петък изпълнителният директор на Delta Air Lines (NYSE: DAL) Ед Бастиан обяви, че компанията има отрицателни нетни резервации (т.е. повече анулирани, отколкото нови резервации) за пътуване през следващите четири седмици. Със срива на търсенето Delta се опитва всячески да ограничи загубите от тази здравна криза и да гарантира, че компанията няма да претърпи трайни щети.

В началото на март имаше значителни огнища на COVID-19 в Европа и Азия, но по-малко от 70 потвърдени случая в Съединените щати. През последните две седмици ситуацията се промени бързо. Наскоро всеки ден се съобщават стотици нови случаи в САЩ, което до петък общо достигна общо за страната до 2000, въпреки много ограничените тестове досега. Мащабът на епидемията в Европа също се е увеличил значително от началото на март.

Авиокомпаниите също трябваше да се справят с бързо променящите се правила за това, на кого е разрешено да пътува и до къде. Пътуването до и от Китай е силно ограничено от началото на февруари. Миналата сряда президентът Тръмп обяви нови ограничения, които забраняват повечето пътувания от континентална Европа до САЩ, с изключение на американски граждани. Няколко други страни, като Аржентина и Индия, строго ограничават или забраняват пътуването от САЩ.

С бързите темпове на промяна беше практически невъзможно авиокомпаниите да правят точни прогнози за търсенето. Ясно е обаче, че търсенето на самолетни пътувания в рамките на САЩ и до Латинска Америка е спаднало драстично, докато търсенето на полети до и от Азия и Европа почти изчезна изцяло. В резултат акциите на авиокомпаниите паднаха. Дори след обявената двуцифрена печалба в петък, акциите на Delta Air Lines паднаха с 35% тази година.

Този бърз срив в търсенето е безпрецедентен и далеч надминава това, което авиокомпаниите преживяха след 11 септември и по време на Голямата рецесия. Delta действа решително, за да ограничи щетите.

Тъй като пандемията COVID-19 се разпространи, Delta Airlines въведе подобрени процедури за почистване на самолети. В съответствие с репутацията си на удобна за клиентите авиокомпания, Delta също се отказа от такси за промяна за всички полети през март и април и както и за резервации, направени през март за бъдещи пътувания.

Но в краткосрочен план наистина какво толкова да се направи, за да се стимулира търсенето. В обръщение към инвеститорите миналата седмица Delta заяви, че ще намали капацитета на системата с най-малко 15% през пролетта. Но бързо стана ясно, че са необходими далеч по-агресивни действия.

В писмо към служителите си в петък, изпълнителният директор на Delta Air Lines заяви, че поради намаляващото търсене, авиокомпанията ще намали капацитета си с 40% през следващите няколко месеца. Това включва премахване на всички полети до континентална Европа – важен пазар за Delta – за поне 30 дни. В светлината на това рязко намаляване на капацитета, Delta ще паркира до 300 самолета, една трета от основния си флот.

Delta също планира да намали капиталовите си разходи през 2020 г. с най-малко 2 милиарда долара в сравнение с първоначалния си план за изразходване на 4,5 милиарда долара. Това ще стане чрез отлагане на доставките на самолети и забавяне на неосъществени проекти. Междувременно, от компанията наложиха замразяване на наемането на нова работна ръка и призоваха служителите да обмислят да вземат доброволни краткосрочни неплатени отпуски.
И накрая, Delta Air Lines работи за повишаване на ликвидността си. Към началото на тази седмица се очаква да завърши първото тримесечие с поне 5 милиарда долара ликвидност. В четвъртък тя финализира издаването на 1 милиард долара обезпечен дълг (при среднопретеглена лихва малко над 2%), подкрепен от 33 от своите самолети. И Delta все още има близо 20 милиарда долара активи свободни от обезпечение – главно самолети -, което може да използва за емитиране на допълнителен обезпечен дълг при необходимост.

Дори след като предприеме всички тези действия, страданията за Делта се очаква да продължат. В обръщението към инвеститорите миналата седмица Скот Кирби от Юнайтед заяви, че неговата компания планира най-лошия сценарий, при който приходите могат да намалят със 70% през април и май и с 60% през юни, като постепенно се подобряват след това. Тъй като краткосрочните нетни резервации се превърнаха отрицателни за Delta, този тип сценарий за съдния ден започва да изглежда плашещо реалистично.

Миналата година Delta Air Lines генерира приходи от 12,5 милиарда долара през второто тримесечие. Понижаването на приходите с 60% до 5 милиарда долара (в съответствие с 65% -70% спад за основния бизнес на авиокомпаниите) би коствало на авиокомпанията 7,5 милиарда долара приходи.

От друга страна, цените на реактивното гориво паднаха с близо 1 долар на галон от началото на 2020 г. Ако цените на горивата се задържат близо до сегашните нива, Delta ще спести около 1 милиард долара през следващото тримесечие, поддържайки постояния си капацитет. Намаляването на капацитета с 40% може да доведе до още 500 милиона долара икономия на гориво.

Що се отнася до разходите различни от тези за горива, през второто тримесечие на 2019 г. Delta натрупа 518 милиона долара разходи за поделяне на печалбата. Този разход ще изчезне през следващото тримесечие. В зависимост от това колко служители вземат неплатени отпуски и други спестявания, които могат да бъдат направени, превозвачът може да бъде в състояние да намали разходите си освен тези за горива с 1 милиард до 1,5 милиарда долара поради масивното си намаляване на капацитета. Общо това предполага 3 милиарда до 3,5 милиарда долара възможни икономии на разходи, за да компенсира частично 7,5 милиарда долара загубени приходи. Това би означавало загуба преди данък от 2,6 милиарда долара, в сравнение с 1,9 милиарда долара печалба преди данък през същия период преди година.

Много по-трудно е да се оцени влиянието на този масивен спад на търсенето върху паричния поток на Delta. Обикновено авиокомпаниите генерират големи приходи през второто тримесечие от клиентите, които резервират летни пътувания предварително. Ако тези резервации не се получат (тъй като пандемията COVID-19 все още бушува два-три месеца от сега), Delta Air Lines би могло да понесе по-голям от очакваното удар върху паричния поток от спада на тези приходи.

И все пак, между съществуващата ликвидност и многобройните активи, които може да заеме срещу, Delta не би трябвало да има проблеми да се справи с настоящата криза. Търсенето на пътувания вероятно ще започне да се подобрява след няколко месеца, въпреки че темпът, с който ще се повиши, е все още неясен. И ако историята е ориентир, би могло да има един тон сдържано търсене, което да се удари на пазара по-късно тази година или през 2021 година.

Накратко, Delta Air Lines може да се наложи да поеме някои големи загуби през тази година, но има силата на баланса да го направи. Авиокомпанията-гигант вероятно ще се върне по-силен през 2021 г. Тъй като акциите на Delta загубиха повече от една трета от стойността си само през последния месец, това е акция, която си струва да се разгледа за дългосрочните инвеститори, устойчиви на риска.


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс