www.varchev.com

Donald Trump с план за отпускането на бюджет от 4.8 трилиона долара.

Очаква се президента да отпусне бюджет от 4.8 трилиона долара, евентуално очертавайки пътеката си към втори мандат, с предложение за драстични съкращения на програмите за социално осигуряване и чуждестранна помощ, но увеличавайки разходите за отбраната и ветераните на страната.

Плана е да се увеличат военните разходи с 0.3% до 740.5 милиарда долара за фискалната 2021 година, която започва на 1 Октомври. Предложението се очаква да намали неразпределените разходи с 5% до 590 милиарда долара, под конгресните нива, на които президента се съгласи с двугодишна бюджетна сделка, сключена миналото лято.

Предложението е малко вероятно да стане закон, заради демократското управление на парламентарните разходи. Те изразиха възражение срещу бюджетният план, считайки го за разрушително и нерационално решение.

Графика: предложените промени в разходите за десетилетие в сравнение с действащият закон, по основни критерии

Бюджетните анализатори очакват законодателите да разгледат окончателните решения за разходите за 2021 г. до изборите през ноември и вместо това да финансират правителството с мерки за временни разходи за първите няколко месеца на финансовата година.

NASA се очаква да се сдобие с 12% нарастване според предложението на Donald Trump, като той гледа да запълни целта си за завръщането на астронавти до луната до 2024г. От другата страна на монетата, разходите по Агенцията за опазване на околната среда ще бъдат намалени с 26%.

Планът ще изисква 2 милиарда долара ново финансиране за изграждане на стената на южната граница на Съединените щати, кампанията на Trump през 2016 г. обеща да предизвика сблъсъци с демократите, водейки президента до задействането на историческо петседмично изключване на правителството миналата зима, след като депутатите отказаха да финансират проекта.

Белият дом предлага да намали разходите с 4,4 трилиона долара за десетилетие. Тя е насочена към 2 трилиона долара спестявания от задължителни разходни програми, включително 130 милиарда щатски долара от промени в ценообразуването на лекарства, отпускани по лекарско предписание, 292 милиарда долара от свиване на мрежите за безопасност – като изискванията за работа за печатите на Medicaid и храна – и 70 милиарда долара за затягане на допустимостта за обезщетения за инвалидност.

Бюджетният план предполага, че пакетът за намаление на данъка от 1,5 трилиона долара, който влезе в сила през 2017 г., който трябва да изтича до 2025 г., се удължава и приходите от проекти съответстват на предложението от миналата година.

Очаква се икономическият растеж да бъде по-бърз, отколкото повечето икономисти прогнозират, ако се прилагат политиките на президента. След кратък пикап през 2018 г. ръстът през миналата година се върна към приблизително 2% темп, надделял през десетилетието след края на рецесията, където много икономисти очакват той да остане. В същото време безработицата спадна близо до поне 50 години.

Проектът на Белия дом ще нарасне с 3,1% през четвъртото тримесечие на 2020 г. в сравнение с година по-рано и 3% през 2021 г. и ще продължи да расте с този темп през останалото десетилетие.

Дефицитът на федералния бюджет ще се свие до 966 милиарда долара през следващата година от около 1 трилион долара през 2020 г., но повече от два пъти това, което президента Donald Trump прогнозира в първото си предложение за бюджет през 2017 г., че общият дефицит ще се свие с 4,6 трилиона долара под плана си над следващото десетилетие и че годишните дефицити ще бъдат премахнати до 2035 г.

Според неговият план на бюджета на Министерството на ветераните ще нарасне с 13% през следващата година, а Министерството на вътрешната сигурност – с 3%. Бюджетът на Националната администрация за ядрена сигурност ще се увеличи с 19%.

Бюджета на Министерството на жилищното строителство и градското развитие ще бъде намален с 15%, въпреки че предложението включва безвъзмездна помощ от 2.8 милиарда долара за бездомни хора.

Бюджета на Министерството на търговията ще бъде намален с 37%, като голяма част от това съкращение се дължи на приключването на преброяването. Външната помощ ще бъде намалена с 21%.

Източник: The Wall Street Journal
Графика: Congressional Budget Office


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс