www.varchev.com

ETH – “buy the rumors sell the news”

Етериум завърши дългоочакваното “Сливане” вчера около обяд и първоначално движенията бяха позитивни с преспектива за повишение, но позитивизма се обърна няколко часа след това, последвано от силна разпродажба в късните часове на деня, което тласна Етера с 10% надолу.

On-Chain Данни

Един от най-интересните показатели, който предсказа спада е много високият процент на приток на ETH към борсите. Това беше класическо действие “buy the rumors sell the news”.

Близо 1,5 милиона ETH са били прехвърлени към борсите само за 24 часа. Последният път, когато толкова големи притоци на ETH бяха регистрирани, беше през февруари 2019 г., преди 3,5 години.

Естествено, това доведе до скок в балансите на ETH на борсите, като количествата бързо се върна до нивото от март 2022 г. и в момента възлизат на 22 614 536 ETH.

 Обикновено увеличените притоци на даден актив са сигнал, че инвеститорите възнамеряват да го продадат. Следователно мнозина очакваха бърз спад в цената на ETH.

Броят на адресите с 32 ETH нараства

През последните дни се наблюдава значително увеличение на адресите, които имат поне 32 ETH. Това изглежда е усилие да се натрупа достатъчно етер, за да стане самостоятелен валидатор в новия PoS протокол. Това е числото 32 ETH, което е прагът, от който ETH 2.0 може да бъде независимо заложен.

Пикът на тези увеличения беше достигнат през ноември 2020 г., няколко месеца след обявяването на изискванията за залагане за новия ETH. Тогава индикаторът достигна своя връх при 127 255 адреса, което отговаряше на минималното изискване от 32 ETH. Днес той е 121 732, така че само 4,3% под ATH. Това показва не само динамичното развитие на валидаторите на новата мрежа Ethereum, но и прогресивното натрупване, което в дългосрочен план може да доведе до повишаване на цената на ETH.

Междувременно инвеститори, които не притежават 32 ETH, делегират своя етер на централизирани и децентрализирани посреднически платформи от края на 2020 г. В момента 4 субекта са водещи, като общо държат до 59,3% от общото предлагане на заложен ETH.

Това са децентрализираната платформа Lido (4,17 милиона ETH) и 3 големи централизирани борси за криптовалути: Coinbase (1,92 милиона ETH), Kraken (1,14 милиона ETH) и Binance (905 хиляди ETH). Общата сума на заложените ETH, от друга страна, е 13,7 милиона.

С преминаването на Ethereum към протокола Proof-of-Stake се очакваше хешрейтът на Ethereum да спадне и в крайна сметка да достигне нула. Така и стана. Това означава, че в момента нито едно компютърно оборудване не произвежда хашове и нито един майнер не получава награди под формата на нов ETH. Копачите на криптовалутата бяха принудени да изключат компютрите си или евентуално да преминат към предстоящия блокчейн Ethereum PoW (ETHW).

Технически анализ

Етера се представи по-добре от Биткойн през последните месеци, но вчерашната реакция на пазара “buy the rumors sell the news”, създаде нови преспективи Етера да достигне нови дъна.

Задържането над седмичната 200 периодна, за сега е оптимистично, но потенциалното заформяне на bearish engulfing бар, може да тласне цената за тест на юнските дъна. В подкрепа към това имаме низходящо броене от секуеншъл, а демаркър, който е в Oversold територия, вероятно ще започне да се обръща с настъпване на следващата седмица.

На дневна графика прайс екшъна за сега спазва възходящия канал, тествайки 100 периодната пълзяща средна, съвпадаща с диагоналната подкрепа на канала. Поради липса на значителни икономически новини, които разтърсват пазара на рисковите активи, като криптовалутите, е вероятно да видим oversold bounce от зоната около 1439 където лежи и 50.0% фибо.

Въпреки надграждането на блокчейна, което в дългосрочен план е положително за Етера, вероятно ще видим продължение на основната низходяща тенденция с пробив на големия корективен канал и поставяне на нови по-ниски дъна. Биткойн все още е основния двигател на пазара с доминация 40% срещу Етера който е едва 19%, а избледняването на хайпа след “Сливането” вероятно ще накара Етера да последва биткойн.

ETH / BTC

Етера се представяше по-добре от Биткойн последните месеци, което се забелязва на графиката по-долу, но се появяват сигнали за обръщане особенно след вчерашната разпродажба. В момента се тества ключова зона на подкрепа 0.0764 – 0.0733. Имаме низходящо броене на секуеншъл, с принтирана 6-ца което предполага че има още място за спад. Пробив на зоната означава че биткойн отново поема лидерството и вероято ще предизвика по-сериозна разпродажба на пазара на криптовалути.

До началото на Септември ритейл трейдърите увеличаваха лонг позициите си и намаляваха шортовете, тласкайки нетната експозиция към неутрална от негативна, но се забелязва рязка промяна с началото на месеца, което връща обратно краткосрочните очаквания към негативни.

От друга страна, въпреки малкото позициониране от страна на големите учасници на пазара, нетната им експозиция е Лонг. Данните са по-дългосрочен индикатор и има рязко повишение от началото на месеца, преди “Сливането”. Това сигнализира за акумулация в дългосрочен план.

Имаме излизане от Value area-та на Market Profile графиката, в низходяща посока и при неуспешно връщане обратно в месечния рейндж е вероятно ще видим прайс мигрейшън до юнското дъно където имаме струпани Point of Control зони с висок обем.

Алтернативно, пробив във възходяща посока на основния низходящ тренд, ще сигнализира, промяна на средносрочната посока.

Стоп лос зоната, поставяме над последния връх и извън низходящия канал, премерена спрямо големината на марджин акаунта.


 Dealer Anatoliy Pavlov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW