www.varchev.com

EUR, JPY, USD, AUD, NZD, CAD – кратък фундамент.

EUR е под натиск от страна на ЕЦБ. ЕЦБ е под натиск от дефлационната заплаха. Най-вероятно ще видим първата широка ножица в глобалната парична политика от периода на финансовата криза. От Федералния резерв се очаква да повиши лихвите – за първи път от 2006 година. От ЕЦБ – да намали още базовите лихви по депозитите или да разшири и удължи QE-програмата си. Повишава се възможността за връщане към традиционната до 2008 стратегия  “carry trade” – заемане на нискодоходна валута и инвестирането й във високодоходна. Ако ЕЦБ рязко увеличи стимулите, което постоянно изисква и Марио Драги, има два основни сценария. Преграда пред всяка възможност за по-скъпо EUR. Barclays Capital препоръча тази седмица къси позиции, с цел EUR/USD към 1.0460. Друг вариант е пазарът да реагира на принципа „купи слух, продай факт“. Тогава една корекция към нива около  1.0700  ще е повече от вероятна.

JPY  в момента е обект на силни покупки от страна на държавни инвестиционни и пенсионни фондове. Това оказва натиск на тренда USD/JPY. Японската централна банка също подава сигнали, че е готова да засили експанзионистичната си политика. Анализ на Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ показва, че потенциалът за ръст при USD/JPY е изчерпан и до края на 2015 курсът ще се колебае в малък диапазон около 123.1.

USD възстановява позициите си спрямо EUR, след вчерашните колебания. Според фючърсния процент по федералните фондове вероятността Фед да повиши лихвените нива вече е 79%. В петък US NFP, както и днешната изява на Janet Yellen, която вероятно вече разполага с предварителните данни от Bureau of Labor Statistics, могат да затвърдят окончателно тази увереност. От друга страна, Според Markit, експанзията на промишлената активност в САЩ през ноември отстъпва пред октомврийската. Слабият глобален икономически растеж и силният USD продължават да вредят на промишления сектор в САЩ. По-нататъшно поскъпване на USD може да се отрази силно негативно върху американското производство чрез спад при вносните цени, и сериозни затруднения при износа. Реално, силната домашна валута е еквивалент на затегната монетарна политика. Оттук идват съмненията за степента, с която Фед ще повишава лихвите. Развиващите се икономики, които са обвързали валутите си с долара вече тестват варианти за девалвация. Очаквам силна волатилност и множество спекулативни сигнали.

AUD запазва устойчивост. RBA няма намерения да променя лихвите поне до февруари 2016. Икономиката е в умерен ръст, независимо от спада при добивните предприятия. Проблем остават слабите инвестиционни потоци, но докато GDP на тримесечна база е във възход, позитивните настроения преобладават. Рисковете идват от основния партньор Китай, но там за момента, правителството държи вътрешните пазари под контрол.

NZD слабо укрепна поради ръст в цените на млечните продукти, но е вероятна волатилност и импулси на натиск поради спекулациите за намаляване на лихвените проценти следващата седмица. Неувереността за действията на Reserve Bank of New Zealand показват прогнозите с вероятност 50% за намаляване с 25 б.п. Спад срещу USD и волатилност най-вероятно предстоят.

CAD е подвластен на силния спад в петролния и газовия сектор. Спада икономическата активност, GDP се колебае през годината без ясна посока. Ниските цени на суровините са допълнителен фактор. Трейдърите предимно разпродават CAD и тази тенденция е логично да се запази. След две понижения на базовите лихви през тази година, днес BOC няма основания да направи промяна. Инфлацията се покачва, а трудовият пазар е в добро състояние, но външните фактори са прекалено силни, за да очакваме промяна в тренда на CAD. Растежът в канадската икономика през Q3 идва от рязко увеличение на нетния експорти ръст в потребителските разходи, докато инвестициите и държавните разходи изостават. Слабата  домашна валута в този процес е позитив. Все пак е възможна известна волатилност около Canada Interest Rate Decision днес в 17:00.

Curen-2dec-in

G.Hristov / Head of Fundamental Analyzes


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс