www.varchev.com

EURUSD очаквания за 2019 – техника, фундамент и статистика

Насочваме вниманието си към най-търгуваната форекс двойка EURUSD и вероятния сценарий през 2019. На месечна графика /Monthly MN1/ цената се намира на дългосрочната диагонална подкрепа по дъната от 1985, 2001 и 2016. DeM(14) е в силно препродадена зона под 0.3 но все още няма потвърждение от завъртане на индикатора в посока север. Негативно при двойката е и факта, че цената в момента се намира под 12MA пълзящата средна, която предвид наличието на 12 месеца в годината може да служи като добър ориентир на месечна графика.

EURUSD Monthly Chart Technical Prediction 2019

61,8 Фибоначи нивото на последното възходящо движение за сега удържа и цената не успява да пробие под 50 периодната пълзяща средна.

Технически докато цената се задържа над тези нива на сериозна подкрепа можем да търсим дълги позиции при двойката, който трябва да са по дългосрочни.

Алтернативен сценарий: Пробив под диагоналната подкрепа и Фибо нивото могат да отключат сериозен низходящ импулс, който да доведе дори до паритет при двойката.

Фундамент: В момента основното, което движи всички пазари разбира се е президента на САЩ Доналд Тръмп и търговската война с Китай. Силния долар от своя страна доведе до спад на фондовите пазари, което по принцип не е любимата ситуация за Тръмп, като дори има слухове за потенциално уволнение на председателя на FED, Jerome Powell.

Затягането на паричната политика на FED отдавна е факт и това по-вероятно вече е отразено в цената на долара. На другия полюс след последната среща на ECB и спирането на QE програмата, трейдърите много вероятно ще започнат да акумулират вероятната смяна на посоката на паричната политика на Европейската централна банка. Това по-скоро трябва да изпрати двойката в положителна територия в началото на 2019, като статистически двойката се представя нетно по-добре в ранната част на всяка година за периода 1981 – 2018.

Рисковете за слабо евро разбира се остават Brexit, финансовата нестабилност на Италия и протестите във Франция, докато риска при USD е вероятната промяна във хода на затягане на паричната политика от страна на FED, което беше загатнато от намаляването на очакването за 3 на 2 увеличения на лихвите през 2019.

Имайки предвид краткосрочната консолидация в размер на 270 – 300 пипа при двойката на дневна графика можем да останем предпазливи и да изчакаме потвърден пробив в една от двете посоки преди да се позиционираме по-дългосрочно при двойката.

От статистическа гледна точка, волатилността при двойката е доста спаднала и дори е в близост до рекордно ниските си стойности:

eurusd monthly volatility

Това дава основания да очакваме повишаване на нестабилността при EURUSD в началото на 2019, като следващия импулс при двойката вероятно ще е доста рязък и последователен, но както казахме по- рано най рационално е да се изчака пробив на формиралата се консолидация.

eurusd monthly change

Ако разгледаме нетното изменение при двойката в пипове ще забележим сериозни изменения през 2007 – 2008, предшествано точно от спад във волатилността преди това. С други думи вероятността за големи движения при двойката през 2019 се покачват.

eurusd monthly average net change

От графиката горе можем да определим, че Януари и Май месец статистически са най-силни за EUR, а Септември и Декември най-силни за USD.

Много анализатори са на мнение, че единственото, което може да спаси фондовите пазари е поевтиняване на долара. Това от своя страна би трябвало да доведе до поскъпване на петрола и останалите стоки, което да върне доверието на инвеститорите в рисковите активи. Този сценарий все пак не е за подценяване и можем да очакваме сериозно поскъпване на EUR с началото на 2019, което да продължи поне до септември, като в края на 2019 едно от най-очакваните нива за двойката остава 1.08 – 1.09.

Графики и данни: Varchev Meta Trader 4 Essential Edition


 Trader Nikolay Georgiev


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс