www.varchev.com

Fed Day – pump or crash? (21:00 решение за ливхите, 21:30 пресконференция)

За нещо, което никога не е привличало много внимание, индексът на разходите за заетост се превърна в надежда за пазара. Това е така, защото ECI, широк измерител на заплатите и обезщетенията, е предпочитаната мярка на Федералния резерв за проследяване на заплащането на работниците и по този начин се превърна в ключов индикатор за инфлационния натиск. Неприятна изненада от индекса през третото тримесечие на 2021 г. промени мисленето на Фед и също свали пазара. Новината от вторник, че ECI се е увеличил само с 1% през четвъртото тримесечие, с по-бавно от очакваното темпо, беше приятна изненада. Това затвърди позицията на тези, които вярват, че инфлационния натиск започва да спада:

Разглеждайки числата по-подробно, тенденцията на тримесечна база за умерен растеж на разходите за заетост е ясна. Ръстът на годишна база обаче остава твърде висок за комфорта на Фед:

Натискът върху заплатите се забавя по-бързо от очакваното, въпреки че, както става ясно от графиката за предходната година, напредъкът е малък засега и до ниво, което все още е твърде високо, за да бъде в съответствие с 2% стабилна инфлация. В същото време заплатите се забавят с ясна низходяща инерция, както става ясно от графиката на тримесечна база. Като цяло Фед трябва да е доволен, че нещата вървят в правилната посока.

Това, което интересува инвеститорите от Уолстрийт, е въздействието върху вероятния курс на лихвените проценти. По този въпрос е много по-съмнително, че ECI е достатъчен, за да промени плана на Фед за по-нататъшни повишения на лихвените проценти. Заплатите като цяло нарастват твърде бързо, за да бъдат в съответствие с официалната цел за инфлация от 2%.

По-бавният ръст на заплатите вероятно укрепва увереността на служителите на Фед, че трябва да забавят темпото на повишаване на лихвите, но това няма да ги спре да вдигнат лихвите до поне 5%.

Обърнете внимание на „основните“ увеличения на заплатите, с изключение на стимулите. След като индустриите, които плащат значителни суми от заплатите си чрез бонуси, бъдат изключени, тези основни заплати продължават да растат. С други думи, компаниите с гъвкавостта да намалят заплащането чрез намаляване на бонусите го направиха и това оказа голямо влияние върху общите данни, но „основните заплати“ все още се увеличават.

Тази мярка за инфлация на заплатите, е напълно съвместима с това, което загатва индекса Atlanta Fed Wage Tracker.

В крайна сметка Фед вероятно ще бъде доволен, че инфлацията се движи в правилната посока. Индексът на разходите за лично потребление (PCE), любимата мярка за инфлация на Фед, излезе миналата седмица с набор от икономически данни, подкрепящи идеята, че агресивното затягане на централната банка вече има ефект. Това включва охлаждането на жилищния пазар в САЩ и неочаквания спад в потребителското доверие.

И така настъпи „Денят на FOMC“.

На този етап няма смисъл да се спекулира много, но за тези, които търсят повече улики за това накъде могат да се насочат акциите през последните два часа на търговия днес, помислете за това. S&P 500 отбеляза средно еднодневно увеличение от 0,28% през всички дни на Фед, откакто Федералният комитет за отворен пазар започна да публикува своите решения за лихвите. Тази печалба е много по-добра от средните 0,03%, наблюдавани през всички търговски дни оттогава. Въпреки всички опити да се предскаже FOMC, изглежда, че официалните съобщения наистина съдържат истински движещи пазара новини.

Изследване потвърждава, че дните на Фед, в които се наблюдават намаления на лихвените проценти, са се представили по-добре от тези, когато лихвените проценти са били повишени или поддържани стабилни. Вече е почти сигурно, че Фед ще повиши ливхите с 25 bps и всеки друг резултат би бил огромен шок за пазара.

Докато шансовете са много малки, че последните данни ще променят политическото решение на Фед, това може да повлияе дълбоко на реториката на пресконференцията. Председателят Джеръм Пауъл ще трябва да реши дали да отвори възможността да няма повече повишения. Пазарното ценообразуване все още предполага, че инвеститорите намират това за малко вероятно. Ако вярвате на фючърсния пазар на фондовете, шансовете за повишение с 25 базисни пункта през март са почти 90%. Но е очевидно, че мнозина се надяват това да е краят на цикъла на затягане и ще се възползват от всякакви извинения, за да действат по съответния начин.


Проблемът е, че ако пазарите оценяват пивот на Фед , тогава те правят финансовите условия по-лесни и по този начин увеличават необходимостта Фед да бъде по-агресивен. Това доведе до широко разпространени прогнози, че Пауъл ще трябва да звучи много ястребово пред пресата, точно както направи на конференцията в Джаксън Хоул миналия август, когато успешно потуши предишно преждевременно пазарно рали.

Федералният резерв трябва да остави вратата широко отворена за по-нататъшни повишения на лихвите и председателят Пауъл трябва да подчертае, че Фед е готов да продължи да увеличава лихвите над 5% и да ги задържи там, както показаха декемврийските Dot Plots.

Тъй като Федералният резерв вероятно ще премине отново към по-малко увеличение на лихвените проценти, пазарите може погрешно да приемат това като знак за слабост в решимостта на Фед. Пазарът на суапове ценообразува върхова лихва близо до 5,0%, което е по-ниско от последния Dot Plot. По-лошото е, че пазарът ценообразува цикъл на облекчаване през втората половина на тази година, докато Dot Plots предполагат, че това ще стане чак през 2024 г.

Всяка слабост или условност може да се представи като знак, че Фед подготвя предстоящо обръщане.

Има два сценария за днешната среща на Фед.

Първият е продажба на факта, тъй като пазара вече оцени това повишаване и ще започне да се оценява ефектът от повишенията до сега и потенциалния следващ ход.

Вторият е агресивно купуване с надежда за пивот, през следващите срещи.

Едно е ясно, ако се опитвате да хванете първоначалното движение при публикуването на новините, вероятно ще загубите. Волатилността на такива събития е достатъчно голяма за да обере стопове в диапазон от 1 процент или повече при индексите. Срещата ще е 30 минути след публикуването на решението, което ще удължи периода на нервност на пазара и търговията ще бъде изключително рискова.

Препоръчително е да се изчака пазара да вземе ясна посока, което вероятно ще стане чак на следващия ден, тъй като конференцията ще бъде в края на днешната сесия. S&P е на ключови нива на подкрепа и съпротива и може ясно да се предположи че стоповете са на краткосрочните трейдъри са поставени в диапазона 4081 – 4260 за шорт позициите и 3971 – 3880 за лонг позициите. Тези нива e силно вероятно да бъдат тригирани за събиране на ликвидност, но първоначалното достигане и реджект не означава, че цената няма да продължи в същата посока след охлаждане на еуфорията.


 Dealer Anatoliy Pavlov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW