www.varchev.com

GBP/USD: Факторите, които ще следим за обръщане на тренда – Европейската сесия днес

Вчерашните новини, че Европейският съюз ще изисква по-малко детайли от правителството на Тереза Мей относно бъдещите отношения на ЕС и Великобритания изстреляха еврото и паунда със силен импулс нагоре. Пробивът им, обаче, все още не е решителен. И паунда и еврото се нуждаят от допълнителен подкрепящ фундамент преди да можем да говорим за обрат на низходящия тренд на GBP/USD и на EUR/USD.

Следим пазарите за промени в инвеститорските настроения: “Buy” UKX: Фибоначи модел “5-0” дава подкрепа на UK биковете

GBP/USD

Както описахме вчера, ако паунд долар не пробие над 1,305, то възходящото движение от вчера ще е само импулс в цялостния низходящ тренд, което прави силното възходящо движение от вчера подходящо за отваряне на къси позиции: GBP/USD: Моментен импулс или възможно обръщане на тренда?

Паунда не успява да пробие низходящия канал след вчерашното движение.

VARCHEV

По принцип нивата са подходящи за отваряне на къса позиция в посоката на цялостния тренд. Препоръчваме, обаче, трейдърите да следят днешния аукцион на великобритански ДЦК от 12:45 софийско време. Предишните лихви на аукцион за 5-годишните великобритански ДЦК (gilts) са 1,094%. Ако позитивните новини около Брексит в последната една седмица действително имат позитивен ефект върху инвеститорския сентимент, то това трябва да бъде отразено в по-голамо търсене на британски ДЦК и следователно по-висока цена за книжата (а оттам, по-ниска реализирана лихва).

Макар в краткосрочен план тези ефекти да не са силно изразени (ефектът от повишено търсене на ДЦК, например, рядко се вижда на часова или 4-часова графика), тези фактори са ключови за определянето на цялостната дългосрочна посока на цената.

По-ниските лихви (следователно, по-високи цени на ДЦК) ще покажат, че търсенето на инструменти деноминирани в паундове е по-силно. Това е силен сигнал за инвеститорски оптимизъм, когато се разглеждат не-доларови ДЦК и други облигации.

Фючърси на великобритански ДЦК (gilt), daily chart

VARCHEV gilts

Великобританските ДЦК gilt се намират в краткосрочен възходящ канал, който се намира в цялостния низходящ тренд. Цената сформира симетричен възходящ триъгълник. В краткосрочен план, повишеното търсене на ДЦК е негативен сигнал за икономиката: показва прекалено търсене на безопасност и инвеститорски притеснения за икономиката, поради което поставят парите си в безрискови инструменти.

В по-дългосрочен план, обаче, особено когато се касаят не-доларови ДЦК, търсенето и закупуването на ДЦК (особено от чуждестранни инвеститори и чуждестранни финансови институции) е сигнал за позитивен сентимент към икономиката и към валутата. Това се вижда на седмичната графика на gilt фючърси:

Gilt futures, weekly chart

varchev gilt

След Брексит, например, виждаме силно разпродаване на ДЦК на Великобритания. Това не е сигнал, че инвеститорите търсят по-рискови инвестиции във ВБ (например във FTSE100), а че не вярват в британската икономика след Брексит.

Това е изключително важен момент. Върхът от преди Брексит около 124.5 е тестван четири пъти без пробив. Затова за нас ключовият фактор за инвеститорския сентимент към Брексит и към паунда ще бъде търсенето на Великобритански ДЦК. Ще следим данните от днешния аукцион. А за определяне на дългосрочния тренд ще следим великобританските gilts за пробив на ключовите съпротиви.

Ключови нива на gilt, които ще следим за потенциален обрат в тренда на GBP/USD:

1. Пробив над 123: сигнал за пробив над Фибоначи 50% съпротива (около 122.6), както и тест на горната граница на триъгълника на daily.

2. Тест на 124.5: при тези нива пазарът ще опита да реверсира низходящия тренд от Брексит и да преустанови посоката на цената.

3. Конвергенция или дивергенция в представянето на UKX (FTSE100) и gilts.

Фючърсите на дългосрочните великобритански ДЦК (gilt) са достъпни от ICE Exchange.

Важни фундаментални фактори:

  1. Дивергенция в представянето на цената на gilts и на FTSE100 е мечо за паунда. Ако FTSE100 пада, докато gilts се покачват, то това е признак, че инвеститорите търсят безрискови инвестиции, защото не вярват в UKX.
  2. Политиката на финансово затягане вероятно ще продължи след подновяването на мандата на Марк Карни. Това означава, че можем да очакваме постепенно покачване на лихвите, а оттам и лек мечи натиск върху цените на ДЦК.

 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс