www.varchev.com

Златото спасителен пояс или илюзия ?

/ Статията е предназначена за начинаещи трейдъри. Още обучителни материали може да разгледате тук: https://www.varchev.com/trading-uni.htm. /

Като цяло safe heaven актива може да се определи като такъв, позволяващ на инвеститорите да запазят богатството си по време на финансови сътресения. По време на периоди на висока инфлация и икономическа несигурност, инвеститорите обикновено се обръщат към златото „за безопасност“, като се има предвид отрицателната корелация на благородния метал с щатския долар и акциите, които се считат за по-рискови активи. Икономическите проблеми от последното десетилетие съживиха интереса към златото като потенциално добра инвестиция.

Икономисти отбелязват, че в краткосрочен план, корелацията между акциите и златото е близо до нула по време на рецесия, което квалифицира златото като „слабо безопасно убежище“. Същото важи и по време на bear markets спрямо повечето борсови индекси, но запазва статута си на силен хедж при американските борсови индекси.

Всеки кризисен период е различен, предизвиквайки различни трусове на пазарите. Следователно поведението на златото, като хедж или сигурно убежище, е различно всеки път. Златото има обратна корелация в дългосрочен план с пазари като Франция, Обединеното кралство и САЩ. Въпреки това, златото има и своите рискови характеристики по време на икономическа криза, въпреки диверсификацията, която предлага.

По-долу разглеждаме движенията на цената на златото по време на най-влиятелните икономически събития от последните петнадесет години.

Падането на Lehman Brothers, ключово събитие за златото
Крахът на Lehman Brothers изстреля златото до нови върхове. Между 2008г. и 2018г. благородният метал се представи забележително добре, като цените се изстреляха с близо 60% по-високо на 11 септември 2018г. в сравнение с 12 септември 2008г., точно преди финансовата империя да рухне.

Цената на златото достигна нов връх от $1,920 през септември 2011г. Когато интереса и доверието на инвеститорите трайно се завърнаха на пазарите и златото направи сериозна корекция до нивата $1050. През скедващите 6г. се търгува в широко чопи между $1,050 – $1,450.

Ако се задълбочим в поведението на златото около колапса на Lehman Brothers, можем да забележим, че ценния метал започна да се повишава, през втората половина на 2007г., когато световната икономика започна да показва признаци на предстояща турбуленция.

И все пак, когато Федералният резерв спаси инвестиционната банка Bear Stearns през март 2008г., златото рязко коригира от $1011 до $747 на 11 септември 2008г., точно преди Lehman Brothers да подаде молба за банкрут на 15 септември 2008г., което предизвика масова разпродажба на фондовите пазари, затваряйки Уолстрийт за първи път в историята. Тогава индексът Dow Jones се срина с 504 пункта, поставяйки началото на Световна финансова криза.

След този зловещ момент златото се повиши леко, от $748 до $766 на 12 септември 2008г., преди да се повиши до $905 на 29 септември. В същото време, почти в тандем със златото, доларовият индекс на ICE Futures US Dollar, DXY, се покачи плахо с 0,11% до 80,146 от 80,054 на 11 септември 2008г. В петък , 12 септември 2008г., DXY падна с 1,47% до 78,966.

Въз основа на тези съображения можем само да се съгласим, че статутът на златото като сигурно убежище във времена на катаклизми, е донякъде ограничен и трябва да се третира предпазливо. Разглеждайки тази обосновка по-нататък, нека анализираме какво се случи след момента на Lehman.

На 24 октомври 2008г. златото загуби блясъка си още повече, достигайки дъно до $681. Към 2009г. ситуацията се промени отново, като благородният метал се повиши, но не преди септември 2009г., когато достигна 1000 долара за унция. И така, как може да се случи това?

Причината е проста. Бидейки обвързано с щатския долар, златото служи като безценен източник на ликвидност във времена на икономически сътресения. В началото на Голямата депресия, както сега наричаме събитието, всеки, който е инвестирал в злато, продава златото си за пари в брой, необходими за плащането на всички дългове, деноминирани в долари.

Освен това, когато Lehman беше ликвидиран, той също трябваше да ликвидира позициите си, включително златото. И това е урок номер 1, който Уолстрийт научи по трудния начин от вероятно най-голямата икономическа криза на нашето време.

След като икономическите насрещни ветрове утихнаха и централните банки започнаха да създават политики за смекчаване на ефектите от кризата, чрез инжектиране на ликвидност, цените на златото възобновиха своя възход… и така до 2011г. когато Федералният резерв намали лихвените проценти до почти нула и започна нов bull run на пазарите на акции. Това беше урок номер 2, който остави златото в широк рейндж за близо 6 години.

В заключение:
Златото има своя статус на safe heaven и обратна корелация с рисковите активи в дългосрочен диапазон, но в моменти на стрес и пазарни шокове, може би не е най-доброто short term убежище за вашия капитал.

/ Статията е предназначена за начинаещи трейдъри. Още обучителни материали може да разгледате тук: https://www.varchev.com/trading-uni.htm. /


 Dealer Alexander Alexandrov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW