www.varchev.com

Goldman Sachs’ David Kostin : ограничен ръст на капиталовите пазари

Американските акции са изправени пред по-високи лихвени проценти, по-скъпи оценки и по-ниски печалби и е вероятно да нямат възможност да поскъпнат през 2015, заяви във вторник Дейвид Костин, Goldman Sachs.
Според Костин, Фед ще повиши лихвите два пъти тази година. Централната банка задържа основния си лихвен процент близо до 0% от декември 2008, предизвиквайки повишение на цените, тъй като инвеститорите търсят печалби. Очакванията са Фед да повихи лихвите с 25 базисни пункта.

“От историческа гледна точка, когато когато Фед повишава лихвите, имаме многократно намалене на показателя P/E около 8% за първите 90 дни”, заяви той. “Което ще преположи, ако погледнете миналите данни на индустрията, че пазарът е бил с по-нисък показател P/E в края на годината – около 16 път, в сравнение с това ниво, на което се намираме сега.”
С показатели на акциите 18 пъти далеч от печалбите, портфолио мениджърите могат да насочат вниманието си за печалби зад граница.

“Идеята на по-високите ливени проценти предполага, че имаме лихвени диференциали и по-силен долар, така ако имате американски компании, които оперират само на местния пазар – пример е Chipotle, Discover Financial Services – повече от приходите им са местни, това ще бъде позитивно”, заяви той.
Инвеститорите също трябва да имат предвид компании с рисково хеджирани печалби и волатилност, заяви той. Костин харесва технологичните акции, заявявайки, че има подчерано търсене за технологични решения, тъй като компаниите търсят да избегнат големите маржини.

Тъй като компаниите инвестират в обратно изкупуване на акции, той заяви, че това може би не е най-доброто използване на капитала по време когато показателите за цена/печалби са на високи нива. Той счита, че сливанията са най-атрактивното съсредоточаване на капитала, и на местно и международно ниво, докато доларът остава силен.
Костин очаква компаниите от S&P 500 да възвърнат $1 трилион на инвеститорите тази година, около $600 млрд. Под формата на обратно изкупуване и $400 млрд. В дивиденти. Той подчерта, че обратните изкупувания са били основният двигател на капитал на пазара.

“Всяка компания има йерархия за използване на свободния капитал”, заяви той. “Което преполага в повечето случаи, че обратното изкупуване на акции с показател P/E 18 пъти е употреба на капитал под въпрос.”
Цените на акциите са 98% от историческите си стойности от 40 години, заяви Костин. Междувременно, ресурсите на взаимните фондове, наляти в борсово търгуваните фондове се свиват и компресират печалбите, добави той.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс