www.varchev.com

Хедж фондовете намаляват ливъриджа на акциите с най-бързите темпове от срива през 2020г.

Когато миналата седмица разпродажбите на различни активи обхванаха Уолстрийт, хедж фондовете увеличиха залозите си срещу акции, а един от показателите за пазарното им позициониране спадна най-много от срива през март 2020 г. насам. От инвеститорите на дребно до системните търговци, апетитът към акциите намалява след 20% ръст тази година, подхранен от еуфорията около изкуствения интелект.

Fast money инвеститорите увеличиха мечите си залози, за да намалят нетния си ливъридж – показател за склонността към риск, който измерва дългите спрямо късите позиции – с 4,2 процентни пункта до 50,1%. Това е най-големият седмичен спад на ливъриджа на портфейла от дълбоките години на пандемичния мечи пазар.

В същото време short продажбите в хедж фондовете, наблюдавани от JPMorgan Chase & Co., нараснаха, а клиентите на Morgan Stanley намалиха нетния си ливъридж с темп, невиждан от октомври миналата година.

Последният прилив на песимизъм се подхранва от решението на Фед да запази лихвените проценти по-високи за по-дълго време, което създава натиск върху разтеглените пазарни оценки. В пика през юли S&P 500 се търгуваше на цена, 20 пъти по-висока от прогнозираната печалба, което е с 27% повече от средната стойност за последните две десетилетия.

Активността на клиентите беше рефлексивна, тъй като по-ниските цени бяха посрещнати със значително намаляване на риска от страна на трейдърската общност и спонсорство на загубите от страна ритейл трейдърите. Макар Тони Паскуариело, ръководител на хедж фондовете в Goldman да вярва в устойчивостта на растежа в САЩ и изключителността на американските технологични компании с голяма пазарна капитализация, от днешните нива е трудно да се вълнува за “E”, или за “PE” през следващата година.

Спадът на нетния ливъридж означава, че така наречените “smart money” заемат по-малко бича позиция по отношение на акциите. Друг показател за склонността на хедж фондовете към риск е брутният ливъридж, който събира както дългите, така и късите позиции. Този показател може да се промени в посока, обратна на нетния показател, когато шортовете се увеличат – както е сега. Нарастването на брутния ливъридж, обусловено от късите позиции, означава, че хедж фондовете все по-често са настроени срещу акциите и го правят с голяма убеденост.

Акциите се колебаеха между печалби и загуби в понеделник след най-лошия седмичен спад на S&P 500 от банковите сътресения през март насам. Спадът от почти 6% от най-високата си стойност през 2023 г. в края на юли, сега индексът се колебае близо до тримесечно дъно.

За инвеститорите, които са наблюдавали как ралито на акциите през 2023 г. започва да привлича тълпата от хазартни играчи, завръщането на скептицизма може би е добре дошло, ако предпазва пазара от прекалено разгорещяване. Ако не друго, позиционирането в защита може да създаде предпоставки за отскок, както се случи през октомври миналата година. Определянето на времето за възстановяване обаче не е лесно.

Като група, известна с това, че прави смели залози на пазара, хедж фондовете се възползваха от отстъплението, за да увеличат залозите си. Миналата седмица нетните им продажби в долари достигнаха най-високото си ниво от януари 2022 г. насам. Клиентите на Morgan Stanley увеличиха шорт позициите си срещу скъпи технологични акции, потребителски акции на дребно и акции с изкуствен интелект.

Кошницата на Goldman с най-оскъпените акции е спаднала с повече от 10% този месец, което носи на мечките големи печалби. Късите позиции бяха концентрирани във вече съкратени сектори. Позиционирането също е ясен двигател на ценовото поведение.

Въпреки това анализът на JPMorgan показва, че цялостното представяне на кохортата не се е запазило така, както по време на сътресенията през август. По това време на миналия месец месечната възвръщаемост на групата беше без промяна, докато пазарът беше на червено. Сега, през септември, те са се понижили с 1,8% на фона на широка разпродажба от подобен мащаб. Според екипа, включващ Джон Шлегел, това се дължи най-вече на факта, че дългите им позиции не са успели да генерират възвръщаемост над пазарната, или алфа.

Рискът е, че това потенциално може да се обърне и да окаже по-голям натиск върху представянето или чрез продадени дълги позиции, ако пазарът продължи да отслабва, или чрез покрити къси позиции, ако пазарът се върне бързо”, пишат те. Най-добрата среда (за алфа) вероятно е тази, в която пазарът остава в границите на диапазона, а макросредата изглежда благоприятна, но не прекалено гореща.


 Iliyan Kiryakov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW