www.varchev.com

Как „Fear of missing out“ може да навреди на печалбите ви

Още обучителни материали може да откриете тук: https://www.varchev.com/pro-courses.htm

Dan Ariely , който е професор по психология и поведенческа икономика в университета Дюк и автор на няколко книги говори за това как да се справим с ирационалното поведение. Темата е наскоро известният „страх от пропускане“ (или, както специалистите наричат ​​синдром на F.O.M.O.).

Ето как го определя Ariely:

“FOMO е общо взето нещо като съжалението. Така че нека помислим малко какво е съжалението. То е свързано с факта, че когато оценяваме нашето щастие, ние не просто оценяваме къде се намираме, а също и къде можехме да се намираме. “

И така, този специален вид страх е следствие от нагласата на нашия мозък да се ангажира непрекъснато в сравнение между текущия и хипотетичния резултат и да прецени коя от двете алтернативи е по-добра.

Той продължава, че концепцията на F.O.M.O. включва и нещо като „очаквано съжаление“, което е опит на дадено лице да избегне съжаление в бъдеще. Това се използва например от търговци, които се опитват да ни подтикнат да визуализираме бъдещите си съжаления и да ни принудят да закупим предварително някои продукти или услуги.

Моля, обърнете внимание, че F.O.M.O. не е като завистта, където обикновено насочвате вниманието си към другите (вашите конкуренти или врагове), но е силно свързано с миналото или потенциалните ни липсващи действия.

Това отношение винаги е било част от емоционалния ни живот, но днес е много по-често и актуално поради ефекта на социалните медии върху психиката ни. Повечето от нас проверяват акаунтите си в социалните медии по няколко пъти на ден, където всеки момент има някой, който е постигнал нещо невероятно или просто е направил нещо добро, което в момента споделя. Обикновено не просто разглеждаме приятелите си, но се информираме за професионалния и личния живот на много известни и успешни хора.

Така всеки ден можем да имаме впечатлението, че „губим“ време или възможности, докато останалият свят прави нещо важно и процъфтява. Разбира се, това не е така, но това е посланието, което непрекъснато въздейства върху ума ни.

Как F.O.M.O може да повлияе на нашия процес на инвестиране

Лице, което е засегнато от F.O.M.O. е обсебен от “ако само” вид мисли. Ако докладваме това отношение към инвестирането, въпросният човек би могъл да си помисли: „Ако само бях купил тази акция“ или „само ако не бях продал тази акция“. Но ние не го направихме и вероятно имаше основателна причина за това, но сега сме толкова разочаровани, че разглеждаме само негативната му страна.

В крайна сметка има една специфична емоция, която може да доведе до такъв вид ситуация: алчността. Всъщност хората, които непрекъснато мислят „ако само“, обикновено не са доволни от това, което са постигнали.

Как да се предпазим

Дори и да сме работили усилено, за да дефинираме нашия стабилен инвестиционен процес, ние все пак сме хора. Никой не може да каже, че е напълно безчувствен към натиска на F.O.M.O. или други негативни влияния.

Какво тогава можем да направим, за да се защитим и портфолиото ни се възвръща от толкова лоши нагласи? Ariely ясно казва, че не можем да направим много по въпроса, тъй като този вид емоции са наистина мощни. Единственото нещо, което всъщност можем да направим, е да се опитаме да се изолираме от огромен поток от разсейваща информация. Например можем да зададем някои правила, които ще ограничат достъпа ни до социалните медии или всякакъв вид стимул, произвеждащ F.O.M.O.

Не можем да променим начина, по който работи мозъкът ни, но можем да приложим някои контрамерки, за да избегнем непрекъснато привързване от непрекъснато нарастващия шум.

Това ще ни помогне да действаме по-рационално, когато бързо трябва да вземем решение, било поради корпоративна сделка, било защото цената е достигнала ниво, при което смятаме, че отговаря на изискванията ни за безопасност. Най-добрите инвеститори могат да проучат потенциалните си инвестиции в продължение на много години, преди да решат да станат агресивни и да натиснат спусъка.

Заключение

„Страхът от пропускане“ е психологическа тревожност, причинена от нашата склонност на хората да съжаляваме. Инвеститорите много често изпитват този вид лоши емоции, особено когато бичият пазар достигне балонната територия.

В наши дни F.O.M.O. става все по-често и актуално поради негативния ефект на социалните медии. За съжаление не можем да премахнем този аспект от ума си, но можем да се опитаме да се защитим, като се изолираме от непрекъснатия поток (често безполезна) информация, на която непрекъснато сме изложени.

Създаването на правила, за да се ограничи и контролира, фокусирането върху наистина подходяща информация и подготовката преди време може да доведе до по-рационално поведение и съответно до по-висока възвръщаемост на инвестициите (и по-малко стресиращ живот).

Още обучителни материали може да откриете тук: https://www.varchev.com/pro-courses.htm

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW