www.varchev.com

Как да се предпазим, когато купуваме от дъното

С решителността на ФЕД да овладее нарастващата инфлацията, заплахата от покачване на лихвените проценти премахна 10 трилиона долара от пазарната стойност на американските акции и облигациите.

В продължение на години инвеститорите вярваха, че Фед ще се вслуша в тях. Ако вземем пример с 2018-19 г., когато Федералният резерв повиши лихвите, но след това ги намали, след като акциите паднаха с почти 20% – или началото на 2020 г., когато Фед отново използва същата политика, за наливане на пари в пазарите.

Професионалните инвеститори наричат ​​това „FED put“, понятие, получено от търговията с договори за put опции. Притежаването на put ви позволява да продадете основния актив за определена цена до определена дата. Това ви предпазва от всякакви спадове под тази цена, докато опцията изтече.

По същия начин, когато инвеститорите вярват, че Фед е готов да налее още пари в пазарите, това предпазва акциите и другите активи от срив в цената, създавайки на практика безплатна put опция за инвеститорите.

Централната банка няма изрична политика за поддържане на акции, облигации, недвижими имоти и други подобни. Бившият председател на Фед Бен Бернанке предупреди, че „ефектите от подобни опити върху пазарната психология са опасно непредвидими“.

Въпреки това, както Уилям Пул, бивш президент на Федералната резервна банка на Сейнт Луис, веднъж написа: „Има смисъл, в който Фед put наистина съществува“ – а именно, че големите загуби на финансовите пазари могат да подкопаят целите на централната банка за ниска безработица и стабилни цени. Стабилният икономически растеж е целта, но подкрепата на пазарите може да бъде косвено средство за тази цел.

От 1994 до 2008 г. спадът на цените на акциите с 10% средно е бил свързан с намаления на лихвите от Фед с близо 1,3%. Централната банка е склонна да понижава лихвите при подобни спадове с повече, отколкото очакват инвеститорите.

Но с инфлация над 8%, намаляването на лихвените проценти в скоро време би било прекалено рисково.

Експерти твърдят, че дори и с новата по агресивна политика на ФЕД, те няма да успеят да овладеят инфлацията толкова бързо колкото искат. Те твърдят, че Фед не може да намали инфлацията с повече от 4 процентни пункта, без да вкара икономиката в рецесия.

Но инвеститорите винаги трябва да се надяват на най-доброто, докато очакват най-лошото. Вероятно инфлацията ще стане по-лоша и ще продължи по-дълго, отколкото сме свикнали през последните няколко десетилетия. Това означава, че Фед, ще трябва да продължи да повишава лихвите.

За какво трябва да внимаваме със сегашната политика на фед?

Първо, трябва да избягваме дългосрочните облигации и дългосрочните облигационни фондове, които са силно чувствителни към нарастващите лихвени проценти и са загубили повече от 20% тази година.

Трябва да бъдем напълно подготвени, ако купуваме от дънното, защото акциите може да паднат още повече. Възстановяването не винаги ще бъде толкова бързо, колкото е било през последното десетилетие.

Трябва да търсим активи, които могат да се възползват от инфлацията. Възвращаемостта на спестовните облигации от серия “I” или облигациите “I” ще бъде в крак с темпа на инфлация. Няколко емисии на ценни книжа, защитени от инфлация на Министерството на финансите, макар и да не са евтини, понастоящем осигуряват малка сигурност, ако цената на живота се повиши още повече. Въпреки че акциите се понижиха тази година, в дългосрочен план те са приличен хедж срещу умерена инфлация.

Преди всичко, не трябва да поемаме големи рискове, за да се опитаме да наваксаме.


 Dealer Anatoliy Pavlov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW