www.varchev.com

Има ли смисъл от по-рискови експозиции, във време на висока волатилност и негативизъм

С падането на пазара на акциите в САЩ с повече от 7%, а пазарът на облигации с почти 9% досега тази година, много инвеститори смятат, че трябва да поемат повече риск, за да наваксат.

Глобално проучване сред близо 300 професионални инвеститори от BofA Global Research установи през март, че процентът на мениджърите на фондове с по-висока от средната експозиция към акции в САЩ се е покачила с 27 процентни пункта спрямо февруари.

„Алтернативите“ като частен капитал, частен дълг, хедж фондове и нетъргувани недвижими имоти станаха толкова модерни, че инвеститорите се възползват от ниските лихви за да инвестират в тях.

Един от най-популярните начини за подобна инвестиция е чрез некотирани фондове от затворен тип, портфейли от алтернативни активи, които са регистрирани в Комисията по ценни книжа и борси, но не се търгуват на борса.

Инвеститорите обикновено не могат да извадят парите си когато поискат, както могат в традиционните взаимни фондове или борсово търгувани фондове. Вместо това, те могат да продават само в предварително определено време, често четири пъти годишно, понякога само два пъти.

Разходите за управление често надхвърлят 1,5% годишно. Такива фондове управляваха общо 93,7 милиарда долара в края на 2021 г., спрямо 54 милиарда долара през 2018 г., според Патрик Нюкомб, директор на Fuse Research Network в Нийдъм, Масачузетс.

Дните на славата за подходи като тези вероятно отминаха, казва Анти Илманен, инвестиционен стратег в AQR Capital Management в Гринуич, Коннектикут.

Тъй като много активи все още са близо до най-високите стойности за всички времена, бъдещата възвръщаемост вероятно ще бъде по-ниска, казва г-н Илманен.

Нека си представим, че притежаваме една облигация. За да запазим нещата възможно най-прости, си представяме обикновена облигация от $1000, която плаща 3% годишно в продължение на 10 години. Ако я купим за 1000 долара с годишната лихва от 30 долара тя ще ни донесе 3% възвращаемост. Ако обаче платим 1200 долара за същата облигация, нашата възвращаемост от 30 долара ще стане 2,5%.

За да направи общи преценки колко скъпи са акциите, г-н Илманен използва модифицирана версия на мярка, разработена от икономиста Робърт Шилър от Йейлския университет. Математиката на г-н Илманен показва, че пазарите на акции в САЩ могат да се възвръщат с по-малко от 3% годишно след инфлация през следващите пет или повече години.

Какво можем да направим?

Трябва да избягваме да преследвате неликвидни активи – някои от които, като частния капитал, вече не са категорично евтини в сравнение с публично търгуваните акции, показва изследването на г-н Илманен.

Трябва да погледнем извън САЩ, където пазарите на акции са значително по-евтини.

Преди всичко, не трябва да се залага на по-големи рискове, в опит да наваксаме. По-рисковите холдинги, като нетъргувани акции и облигации, изглеждаха сигурни по време на бичи пазари през последното десетилетие. Но те биха могли да осигурят „лоша възвръщаемост в лоши времена“, която не е толкова мимолетна в началото на 2020 г., казва г-н Илманен.


 Dealer Anatoliy Pavlov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
chat with dealer
CALL NOW