www.varchev.com

Възстановява ли се авиоиндустрията след пандемията?

Негативите за авиокомпаниите са добре известни – покачването на цените на петрола, страховете от рецесия, недостигът на персонал и продължаващите притеснения от пандемията. Високите цени на билетите и отмяната на полети само увеличават тревогите сред потребителите.

Въпреки това, нека разгледаме краткосточните проблеми и се фокусираме върху полето за дългосрочен растеж на сектора.

Въпреки ограниченията на капацитета и нарастващата инфлация, особено в цените на горивата, авиокомпаниите наскоро съобщиха, че възстановяването на печалбите им се е ускорило през второто тримесечие. Независимо от положителните ревизии на насоките, акциите на авиокомпаниите паднаха през второто тримесечие. Стойностите на акциите се понижават, докато прогнозите за краткосрочните печалби се покачват, това означава, че инвеститорите очакват сериозен спад в приходите и печалбите на авиокомпаниите след първоначалния бум на отложеното търсене.

Намаляването на реалните приходи за домакинствата със сигурност е отрицателен фактор за бъдещите приходи на авиокомпаниите, но това е само една част от историята. И когато се разглеждат други ключови фактори, които ще повлияят на разходите за пътуване и цените на горивата през остатъка от 2022 и 2023 г., се забелязва, че много авиокомпании ще продължат да генерират ръст на печалбата до 2023 г., което оправдава много по-високи цени на акциите.

Основна причина за положителна гледна точка на авиокомпаниите е, че въпреки спада на реалните приходи, банковите сметки на домакинствата в САЩ са около 4 пъти по-големи от тези преди пандемията. Така че, докато реалните приходи на домакинствата намаляват, нарастването на банковите сметки от ерата на пандемията вероятно смекчава удара, което прави потребителите уверени да харчат по-големи суми за пътуване.

Много домакинства може също да се откажат от разходите за дълготрайни стоки през следващите година или две след бума на локдауните, освобождавайки значителни суми за пътувания през 2022-2023 г. След като са похарчени повече пари от обикновено за предмети за дома през последните две години, е разумно да се очаква, че много домакинства ще похарчат пари, които обикновено се харчат за домашни потреби, за да пътуват през следващите няколко години.

Като цяло се смята, че над 20 процентният спад на авиокомпаниите от април може да е добра възможност за инвестиция, тъй като може фирмите да продължат възстановяването си до нивата на печалбите преди пандемията през тази и следващата година.

Междувременно три акции в сектора на авиокомпаниите печелят най-висока оценка от анализаторите „strong buy“ от 5 звезди, това са Delta Air Lines (DAL) с цел $55, Southwest Airlines (LUV) с цел $64; и United Airlines Holdings (UAL) с цел $63.

Авиокомпаниите и летищата се подготвят като се очаква да бъдат особено натоварени тези три месеца. Няколко авиокомпании всъщност подобриха прогнозите си за приходите си за второто тримесечие, позовавайки се на по-високо от очакваното търсене. Това се случва въпреки по-високите цени на горивата, които трябва да бъдат “повече от компенсирани” от увеличените приходи.

Ето три акции на авиокомпании, които инвеститори и анализатори държат под око, докато се отправяме към натоварения летен сезон за пътувания.

Southwest Airlines (LUV)
Southwest отдавна е един от любимите превозвачи на американските граждани. Като оригинална нискотарифна компания без излишни усилия, тя има опит от десетилетия, работеща на пресечната точка на комфорта и достъпността.

Има много повече неща, които да се забележат в Southwest – компанията е на позиция номер едно в 23 от първите 50 пазара в САЩ и фокусът й в момента е върху възстановяването до нивата преди пандемията – нещо, което може да бъде постигнато през 2023, ако не и по-рано.

Southwest също се фокусира върху запазването на предимството си с ниски разходи. Това включва изготвяне на по-ефективни планове за полети, оптимизиране на планирането на поддръжката и модернизиране на системата за управление на приходите.

Заради всичко това се очаква тези инициативи да добавят между $1,0 милиарда и $1,5 милиарда към печалбите преди лихви и данъци (EBIT) до 2023 г. Покачващите се цени на реактивното гориво предизвикват притеснения, но добрата новина е, че Southwest е хеджиран с приблизително 64% до края на годината при около 60 долара за барел. Това поставя компанията в по-добра позиция от много от по-големите й конкуренти.

Alaska Airlines (ALK)
В момента изглежда, че компанията има най-добрия баланс в индустрията с 49% съотношение дълг към капитализация. В началото на пандемията Alaska беше първата авиокомпания, която постигна липса на разходи, първата с положителен паричен поток и първата печеливша.

Като превозвач на пето място по размер на флота и брой пътници в САЩ, Alaska се движи към по-ниски разходи, което трябва да съответства на Southwest тази или следващата година. Авиокомпанията редовно превъзхожда местната индустрия по оперативен марж на печалбите през последните 20 години.

През 2016 г. Alaska се сля с Virgin America с цел да стане главен превозвач на Западното крайбрежие. Днес пазарният й дял в ключови центрове продължава да нараства, включително в Сиатъл, Портланд, Анкоридж, Сан Франциско и Лос Анджелис.

За разлика от други авиокомпани, Alaska работи за създаване на еднотипен флот, което би трябвало да спести милиони при подмяна на самолети, поддръжка и обучение на пилоти. Подобно на Southwest, Alaska хеджира разходите си за гориво. Половината от нужното й гориво е хеджирано до края на тази година на цена от $71 за барел.

Ryanair Holdings (RYAAY)
Най-голямата авиокомпания в Европа, с полети до близо 40 държави. Ryanair е в добра позиция да улови увеличаването на търсенето на пътувания, тъй като в Европа отпаднаха мерките и ограниченията, свързани с COVID-19.

Очаква се трафикът през следващите месеци да достигне 90% от нивата преди пандемията. Това може да бъде огромна полза за Ryanair, който отчете средно 2815 полета на ден през април.

Ryanair е лидер в привличането на клиенти, съобразяващи се с климата, нещо, което става все по-важно на европейския пазар. През юни миналата година на компанията бе доставен самолет Boeing 737-8200 “Gamechanger”, който има за цел да намали разхода на гориво с 16% на седящо място. Към март 2022 г. Ryanair пое доставките на 61 от тези самолети и планира да получи още 70 през годината.

Падащите пазари на фона на нарастващия страх най-накрая предоставят възможност за добра покупка. Delta Air Lines, Inc. (DAL) е най-силният американски превозвач с пълен набор от услуги и най-високи маржове, най-иновативен, най-добър баланс.

Докато авиокомпаниите са известен труден бизнес, главният изпълнителен директор на Delta Ед Бастиан е изключителен лидер. Преди пандемията, Delta беше най-печелившата авиокомпания в индустрията и след нея компанията подсили баланса си с най-много пари. Оперативните показатели на Delta постоянно надминават конкурентите.

Delta притежава петролна рафинерия извън Филаделфия, единствената авиокомпания в света, която е избрала да хеджира експозицията на разходите за гориво, като притежава активи за производство на енергия. Рафинерията е печеливша и представлява 16% от приходите на Delta. Тази година приходите й се оказаха много ефективни при компенсиране на високите цени на реактивното гориво.

Инвеститорите също трябва да са наясно, че всички разгледани авиокомпании са спрели своите дивиденти от началото на 2020 г. поради въздействието на пандемията върху техния бизнес.

Hawaiian Holdings (HA) е най-големият въздушен превозвач на Хаваите, превозващ около 12 милиона пътници годишно при нормални бизнес условия. Hawaiian се радва на значимо конкурентно предимство, а именно доминиращата си позиция в Хавай. Благодарение на това предимство авиокомпанията се радва на премиум тарифи в сравнение с тези на Западния бряг.

Hawaiian обаче е малко по-уязвимa от спадове от своите конкуренти, поради липсата на диверсификация и връзката му с туристическия трафик. Това помага да се обяснят прекомерните съвкупни загуби на акция от -19,51 долара през 2020-2021 г.

Предвид високия нетен дълг от 2,3 милиарда долара, което е почти тройно от пазарната капитализация, Hawaiian ще бъде силно уязвима в случай на продължителен спад.

Поради предизвикателствата пред Hawaiian, се приема справедливо съотношение цена/печалба от 7.
В допълнение, се очаква компанията да спечели приблизително $4 на акция до 2027 г. В резултат на това анализатори очакват акциите да се търгуват около $28 до 2027 г. и по този начин да предложи 12,6% средна годишна възвръщаемост през следващите пет години.

American Airlines (AAL) е най-голямата авиокомпания в света по приходи и размер на флота, с хиляди ежедневни полети до повече от 365 дестинации в 61 държави. Авиокомпанията има по-променливи резултати от своите аналози, главно поради високата си чувствителност към цените на горивата, тъй като компанията не хеджира разходите си за гориво.

Освен това American Airlines беше уловена неподготвена в началото на пандемията с много дългове. Нетният дълг се е покачил от $54,4 милиарда на $62,3 милиарда. Това е близо 6 пъти пазарната й капитализация и следователно несъмнено е прекомерна. Компанията е отчела отрицателни свободни парични потоци през всяка от последните пет години, отчасти поради високите си капиталови разходи.

Тези фактори правят акциите далеч най-рисковите в групата на конкурентите в продължаващия спад на авиационната индустрия. От друга страна, American Airlines е идеална акция за тези, които са уверени в трайно, многогодишно възстановяване на авиационната индустрия.

Тъй като се очаква American Airlines да отчете загуба тази година, се използва ниво на печалба на акция в средата на цикъла от $3,50 за изчисленията. Предвид големия дълг на компанията, се приема справедливо съотношение цена/печалба от 6. Акциите могат да предложат средна годишна възвръщаемост от 13,7% през следващите пет години, но е важно да се отбележи, че такава висока възвръщаемост ще се материализира само при липса на друг спад.

United Airlines Holdings (UAL) притежава United Airlines и Continental Airlines; тя въведе 93 нови маршрута през 2018 г., повече от всяка друга авиокомпания в САЩ. Благодарение на стратегията си, United генерира много по-висока част от приходите си от международни полети от своите конкуренти. Поради международната си експозиция, компанията е малко по-изложена от тях, тъй като международните полети са засегнати по-силно от вътрешните полети досега.

През първото тримесечие на 2022 г. приходите й бяха с 19% по-ниски от нивото преди пандемията и по този начин компанията понесе загуба на акция от $4,24. Въпреки това United предостави забележително положителни насоки за второто тримесечие. Ръководството заяви, че в момента наблюдава най-голямото възстановяване на търсенето през последните 30 години и по този начин очаква силна печалба през второто тримесечие.

За съжаление, United има голям дълг от $44,7 милиарда, което е повече от три пъти над пазарната й капитализация. Ако авиокомпанията се радва на трайно възстановяване от пандемията, тя лесно ще обслужи дълга си. От друга страна, той ще бъде уязвим, ако бъде изправена пред друг краткосрочен спад.

Поради големия дълг, се приема справедливо съотношение цена/печалба от 7. Освен това се очаква компанията да спечели приблизително $12 на акция до 2027 г. В резултат на това акциите ще се търгуват около $84 до 2027 г. и по този начин да предложи 14,3% средна годишна възвръщаемост през следващите пет години.
 Dealer Anatoliy Pavlov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
chat with dealer
CALL NOW