www.varchev.com

Jack Schwager: Какво ще Ви направи Great Trader?

Ако разгледате информацията в Wikipedia, които описват някои от най-големите инвеститори в света, често ще откриете бележка: книгата “The Market Wizards” на Jack Schwager от редица велики трейдъри.

Книгата му “The Little Book of Market Wizards” е сентенцията на тези интервюта в колекция от уроци, които могат да осигурят полезна стартова точка за онези, които може да не са запознати с навиците, мисловните модели и дисциплината, които могат да отличат великите трейдъри от добрите.

Ключовите елементи да бъдеш Great trader?

Jack Schwager: “За мен, трейдър означава, преди всичко, някой, който е толкова вероятно да отвори къса позиция, колкото и дълга.  Това е един от ключовите елементи на думата “трейдър”.
Друг ключов елемент е желанието да променя позицията си по-често, отколкото някой, който бихте могли да наречете “дългосрочен инвеститор”. Това са ключовите елементи.”

Как великите трейдъри намират своя подход към пазара?

“Новаците” са склонни да вярват, че има някакъв отговор, че е въпрос на намиране на правилната формула, единствената правилна техника. Ето защо книги като “Как направих един милион долара на пазарите” винаги се продават добре.

Истината е, че пазарът не работи по този начин. Няма един единствен начин, който да работи непрекъснато. Ако имаше, щеше да спре да работи, защото всеки щеше да го последва.”

“Това наистина е въпрос на намиране на подходящ за човека начин. Тя се променя навсякъде, защото има хора като Jim Rogers,  които се ужасяват от техническия анализ. Той би казал, че единствените хора, които е срещнал и печелят пари чрез техническия анализ, са тези, които го продават като услуга.

От друга страна, имате хора като Martin Schwartz, които е феноменално добър трейдър. Той би казал: “Прекарах десетилетие като фундаментален анализатор, но аз станах богат като техник.”

Повярвайте ми, Rogers никога не би могъл да спечели пари, използвайки технически анализ, и Schwartz не можеше да спечели пари, използвайки фундаментален анализ. И все пак, и двамата са велики трейдъри.

Правилния метод?

Първото нещо, което трябва да преминете е да разберете кой е правилният метод. Това не е просто фундаментално или технически. Дали сте краткосрочни, или дългосрочни. Искате да търгувате с акции? Искате да търгувате с фючърси? Искате ли да търгувате с валута? И още редица въпроси за самоопределянето Ви като трейдър.

Това е процес на откриване, еволюционен процес. Никой не може да ви каже правилния метод за Вас.

Подходът трябва да има предимство. Не е достатъчно просто да имате подход, с който се чувствате добре.  На хартия може да звучи разумно, но пазарите не плащат за теории, които звучат разумно. Те се изплащат за това, което работи, а тези подходи често са контраиндуктивни.

Трябва да придобиете усета и чувство на увереност, че този подход, който сте развили, действа. Искам да кажа, че с течение на времето прави повече, отколкото губи.”

Управлението на риска?

“Това е много важно, но първо ще отбележа, че нещата не са от значение, освен ако не са в хронологичен ред. Разработете подходящ за вашата личност метод.  След това, когато го изпълнявате, част от процеса на планиране трябва да бъде управление на риска.

Можете да имате метод, който има предимство, но ако не вземате под внимание управлението на риска много сериозно вероятно ще загубите много пари. Важно е избрания подход на пазара да е в унисон с размера на акаунта и прецизното определяне на риска.

На практика всеки трейдър, който някога съм интервюирал, каза, че частта за управление на риска е по-важна от метода.”


 Head of Trading Dimitar Kalapov

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW