www.varchev.com

Kак да определяме риска си при трейдинг

Новите трейдъри могат да бъдат заслепени от алчността – въпреки, че алчността сама по себе си не е задължително да е лошо нещо. В крайна сметка всеки, който е искал да подобри финансовото си състояние в миналото е имал прагматично виждане да иска повече, нали така ?

Негативният аспект на тази нова трейдърска алчност не е самата алчност, а това че може да накара нови трейдъри да предприемат действия, които могат да имат катастрофални последствия върху тeхните акаунти и дори няколко сделки без надзор могат дори да провалят трейдинг кариерата им.

Тази статия е опит да се помогне на трейдърите да предотвратят такъв катастрофален сценарий, фокусирайки се върху най-честите негативи от риска.

Грешка Едно: Търговия без стоп

Някои трейдъри след смело техническо изследване на графики стигат до заключението, че цените се движат толкова предвидимо, че ако са достатъчно търпеливи с губеща сделка, цената може да се върне обратно до нивото им на вход и може би дори да им предостави възможност за малка печалба.

Това не може да бъде по-далече от истината. Просто питайте някои трейдър, който е купил GBP/JPY за 250 или по високо през Юли 2007 ( текущата цена е 124, движение приблизително 50% от стойността на валутната двойка )

Всеки трейдър, който прилага мантрата „цената ще се върне“ с позиция на GBPJPY от Юли 2007 е в  доста тежка ситуация в момента. И преспективите цената да направи 100% поскъпване изглеждат далечни, ако не и невъзможни.

Това попада точно в групата на изследването проведено от DailyFX По следите на успешните трейдъри, при което Дейвид Родригес разкрива, че най-голямата грешка на трейдърите е, че те губят много повече при сделка когато са в грешка в сравнение с това, което печелят, когато са прави.

Как да предотвратим Грешка номер 1: Поставете стоп на всяка една от сделките, така че, когато сте в грешка ударът да бъде минимален.Препоръчва  се да приемете по малко от 5% риск върху акаунта като цяло. Много трейдъри, които искат да бъдат по консервативни са развили тази стратегия така че рискуват максимум 1% от акаунта за всяка трейдинг идея.

Грешка Две:
Използването на не балансирано съотношение на риска към възвращаемостта. Като продължение на първата грешка, която трейдърите правят, трейдърите наблюдавани в изследването, което включва 12 милиона индивидуални трейдъри, показва, че те често поемат доста по-големи загуби от губещите си позиции спрямо това, което печелят от печелившите.


Причината за много от тези резултати е липса на планиране. В края на краищата не много трейдъри предприеимат сделки очаквайки да загубят $2 за всеки долар потенциална печалба.

Много по- вероятен сценарий е трейдър да открие позиция, защото очаква да се развие определено пазарно движение, и в желанието си да открие бързо позицията, за да не я изпусне, забравя да сложи стоп или лимит на сделката. Когато няколко часа по–късно провери какво се е случило, остава неприятно изненадан.

И както човешката природа диктува за всички нас желанието да сме прави, трейдърите с малки печалби ще затворят бързо сделката със страх печалбата да не се превърне в загуба докато тези с губещи позиции може да държат сделката просто надявайки се цената да се върне обратно

Как да предотвратим Грешка 2: Подсигурете се, че лимита на сделката е поне равен на дистанцията на стопа.

Грешка номер 3 : Прилагането на прекалено голям леверидж

Както казахме по рано в статията много прибягват до форекс пазарите защото искат да направят много пари с малка начална инвестиция. Това е възможно поради огромният финансов лост, който може да бъде прилаган Това което не е незабавно ясно на трейдърите е че прекомерният леверидж често има бедствени последствия в дългосрочен план.

Просто защото е достъпен не означава, че всичкия трябва да бъде използван. Като факт, много професионални трейдъри ще търгуват с доста под предлагания финансов лост с цел да имат най-добра крайна възвращаемост.

Това може да звучи противоположно на новите трейдъри. Защо някой ще търгува с по малко левъридж за да се опита да направи повече?

Лесен начин да мислите за това е този: Когато търгувате позиция, която е прекалено голяма, всеки пипс пазарно движение има толкова по голяма сила върху акаунта ви.

И както погледнахме по-горе, много нови трейдъри съдят своите резултати по емоционални реакции. И когато обема на сделката е прекалено голям и всеки пипс означава толкова много – само влошава процеса при който тези трейдъри трябва да вземат решение за кратко време. В четвърта част от По следите на успешните трейдъри се вижда, че трейдъри с малак баланс в акаунта предприемат често много по-гопеми рискове от препоръчителните.

Според заключенията трейдъри с по малко от $ 1000 в техните акаунти. използват 26 пъти левъридж при сделките си ( за всеки $100 в акаунта, трейдърът търгува позиция на стойност $2,600 ) От друга страна, трейдърите с баланс между $ 5000 и $ 9 999 използват много по-малки нива на левъридж ( средно 5:1, заемайки позиция от $ 500 за всеки 100 от техния акаунт )

Как да предотвратим грешка Три: Избягвайте използването на излишни нива на левъридж. Много професионални трейдъри се опитват да го запазят под 10:1, което означава че те заемат позиции за по-малко от $ 10000 за всеки $1000 от големината на акаунта.


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс