www.varchev.com

Next week in one post: Търговски войни, избори, БВП и решения за лихвите

На пръв поглед изглежда, че новата седмица ще бъде лека от към икономически новини. Това обаче в никакъв случай не означава, че ще бъде тиха и спокойна. Има много рискове и притеснения, които дебнат зад ъгъла и могат да донесат много главоболия (или печалби за опитните) инвеститори. Президентът на САЩ Donald Trump хвърли поредната бомба в Twitter късно в Петък, обещавайки 20% тарифи върху вносните автомобили от ЕС. Президентът коментира, че ако ЕС не премахнат тарифите си на Щатски автомобили, Щатите няма да имат друг избор, освен да действат. Заплахата идва само 2 дена, след като Търговският Секретар Wilbur Ross коментира, че няма взето решение, дали Щатите ще продължат с тарифите, които ще наложат върху други стоки от автомобилната индустрия. Tweet-a на Trump размаза финансовите пазари, изпращайки акциите на BMW, Volkswagen, Fiat Chrysler Daimler надолу. For и General Motors също са в негативна територия заради новините. Тези 20% всъщност ще са по-малко от първоначално обещаните 25%, които Trump планираше. Президентът говори против несправедливите тарифи върху Щатски стоки от други държави от много време, обещавайки да намали търговският дефицит на страната срещу други нации, главно Китай. През новата седмица ще разберем, дали Trump ще изпълни думите си, или това е по-скоро лаене, отколкото хапане.


Внимание! Trump заплашва 20% тарифи на всички вносни коли от ЕС


Оставайки на фронта на търговските неразбирателства, всички трейдъри по света очакват Китай и тяхното решение за насрещна атака в отговор на нападките от администрацията на САЩ. По всичко си личи, че нещата няма да се разминат просто така и индексите определено подкрепят това. Въпреки слуховете, че до война няма да се стигне и нещата ще се разминат тихо, Dow Jones Industrial Average регистрира 8 дена на загуби като е на само 1% от 200-периодната си на дневна графика. Осемте дена на понижение за Dow Jones Industrial Average потопиха индекса на само 1% от 200-периодната му, ниво, което се оказа обръщаща точка през Април и Май. Загубите, според мнозина, са причина на факта, че търговските притеснения около САЩ имат по-негативен ефект върху акциите, отколкото повечето биха си признали. Тъй като инвеститорите започват да избягват ТНК (Транс-национални компании), Dow е вече с 1% в негативна територия за годината, докато Russell 2000 – съставен от предприятия, които извличат приходите си главно вътре в границите на Щатите – е с 10% печалба. Този феномен поставя индексите на път да запишат най-голямата си дивергенция в резултатите за която и да е календарна година за последните 2 десетилетия. Въпросът тук е, дали ключовите технически нива на Dow ще вдъхнат достатъчно доверие на инвеститорите и те отново ще инвестират в индекса. Цената проби и тества успешно 50-периодната на дневна графика, като в момента е близо до критично ниво на подкрепа. Пробив тук би запратил индекса под 200-периодната си, дълбоко в корекционна територия.


Облаците над автомобилния сектор се сгъстяват


По всичко си личи, че търговските взаимоотношения между големите икономики ще движат фондовите пазари. В Четвъртък и Петък на новата седмица, лидерите на ЕС ще се срещат и ще обсъдят какво могат да направят за да предпазят бизнеса на страните си. Това е събитие, което със сигурност не бива да бъде пренебрегвано от инвеститорите.

 

Що се отнася до форекс пазарите, Четвъртък и Петък ще бъдат доста натоварени, защото като изключим срещата на върха на ЕС, има още един куп икономически доклади, които имат потенциала да предизвикат волатилни реакции от кросовете. В Четвъртък очакваме решението на Reserve Bank of New Zealand за нивата на лихвите в страната. Прогнозите са, че няма да има промяна в монетарната политика, но трейдърите ще следят за намеци за бъдещо действие. Дивергенцията между политиката на Fed и тази на останалите големи централни банки продължава да расте и съвсем скоро ще има действия от банкерите, които ще раздвижат пазарите допълнително. В 15:30 на същия ден ще наблюдаваме за доклада за Брутен Вътрешен Продукт в САЩ, който ще покаже дали икономиката е достатъчно здрава за да издържи на тези повишения на лихвите или е на път да прегрее. В Петък имаме Брутен Вътрешен Продукт във Великобритания – тук инвеститорите ще следят изкъсо, тъй като страната не спира да разочарова с икономическите новини. Първоначално преди няколко месеца имаше нагласи за повишение на лихвите сега. До това не се стигна.. след това се коментира за Август, а сега за Ноември. Ако новините в Четвъртък отново разочароват, до повишение на основния лихвен процент може и изобщо да не се стигне тази година, което ще прати паунда на дъното.

Да не забравяме и за изборите в Турция тази Неделя. Турският президент Реджеп Ердоган изглежда, че се пречупи, изразявайки неувереност дни преди изборите в Турция. “Партията на Ердоган (ПСР – Партия на справедливостта и развитието) може да потърси коалиционна помощ, ако не си осигури пълно мнозинство в парламента след изборите в неделя” – каза Ердоган. Социологическите проучвания сочат, че резултатите от изборите могат да са по-оспорвани отколкото очакванията на Ердоган, когато свика предсрочни избори през Април. От тогава насам обаче, рейтинга на турския президент се понижи значително, а това може да доведе до втори тур на президентските избори, като в същото време ПСР да изгуби мнозинство в 600 местния парламент. При победа на Ердоган със сигурност ще се активират кюрдските терористични формирования, които от години искат независима държава на територията на сегашна Турция. Очаквам масови протести против политиката на Ердоган, като не изключвам и множество терористични актове в големите градове, където Ердоган получава почти пълна подкрепа. В обобщение несигурността в страната ще скочи значително, а това ще се отрази негативно на TRY в средно срочен план. При загуба на Ердоган отново очаквам несигурност в страната, която ще бъде породена от масови протести, организирани от поддръжниците на настоящия президент. От друга страна, не е тайна, че Ердоган подобно на Путин в Русия и Си Дзинпин в Китай е силна опора на местния бизнес. Загуба на Ердоган ще влоши значително бизнес климата в страната, а това ще доведе до допълнителна тежест за турската икономика, съответно за TRY. От където и да погледнем създалата се ситуация перспективите пред TRY са крайно негативни, независимо от резултата на местните избори.


Кое движи цената на златото в дългосрочен план


Важните икономически новини за новата седмица 25.06 – 29.06.2018

Понеделник
11:00 Германия – Ifo Бизнес Климат
17:00 САЩ – Продажби на Нови Домове

Вторник
Неуточнен час Великобритания – Доклад на BoE за Финансовата Стабилност
17:00 САЩ – CB Потребителско Доверие

Сряда
01:45 Нова Зеландия – Търговски Баланс
11:30 Великобритания – Реч на Carney, Управител на BoE
15:30 САЩ – Поръчки на Дълготрайни Стоки
17:00 САЩ – Продажби на Домове в Процес

Четвъртък
00:00 Нова Зеландия – Решение на RBNZ за Нивата на Лихвите в Страната
09:00 Германия – Продажби на Дребно
11:00 Европа – Икономически Бюлетин на ECB
Неуточнен час Европа – Среща на Лидерите на ЕС
15:30 САЩ – Брутен Вътрешен Продукт

Петък
02:50 Япония – Индустриално Производство
04:00 Австралия – HIA Продажби на Нови Домове
11:00 Германия – Промяна в Безработицата
11:30 Великобритания – Брутен Вътрешен Продукт
12:00 Европа – CPI
15:30 Канада – Брутен Вътрешен Продукт


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс