www.varchev.com

NFT – бъдеще или балон?

NFT са криптографски токени, които са уникални и не са взаимонезаменяеми, вмомента биват силно рекламирани в социалните мрежи и традиционните медии.Има много негатични мнения за крипто и още повече за NFT-тата като например, че консумират много енергия за да бъдат създадени. Тези аргументи не са верни,тъй като публичните блокчейн консумират точно толкова енергия ,колкото е нужна за сигурността и икономическите плюсове, които предлоставят.

Не само,че цифровите изображения които NFT-тата представят могат да бъдат копирани по желание(точен бит по бит),но и самите NFTs са оскъдни.

Имаме думата само на създателя и издателя,че ще бъдат произведени само 100 символа. Нищо не пречи обаче да бъдат направени повече.
NFT са обвързани с един smart contract на една платформа.Подобни договори могат да бъдат разположени на същата или друга система.
Публичните блокчейн редовно се раздвояват, което означава, че символите неизбежно ще бъдат дъблирани , NFTs не са свързани със съдържанието, което целят да представят.

Те всъщност са сериен номер, генериран от софтуер.Същият софтуер записва, че „този идентификатор на токена принадлежи на този адрес, Но няма начин да се провери дали това ID всъщност свързано с дигиталното изображение(JPG,MP4…) ID-то на токена не вкарва hash на цифровото изображение,нито пък цифровото изображение има вграден цифров подпис, който би могъл да бъде верифициран. Имаме само думата на издателя, че те са свързани. В най-добрият случай NFT са вид „празни цифрови сертификати“ при които празното място може да бъде попълнено и засвидетелствани само от трето лице. Ако NFT бяха цифрово подписани от създателя, поне те биха били цифровият еквивалент на автограф.
На теория хората биха могли сами да копаят токени и да изпозват  достатъчно децентрализирано услуги за търг и да открият услуги през доверени клиенти с отворен код. Това не е текущата ситуация с Nifty и други платформи.

Процесът на създаване(„първичен пазар“) се управлява изцяло от трета страна. Тази трета страна действа като агент,който съкращава процеса. Тази трета страна може да се преструва,да направи грешка или да бъде хакната. Това отрича предимствата от използването на блокчейн от начало.

Процесът на препродажба(„вторичен маркет“) също се управлява от същата трета страна. Като резултат не можете да правите peer-to-peer търговия на уникални обекти. Нуждаете се от централизирана платформа,където процесът на откриване са извършва между копувачи и продавачи. Те трябва да се регистрират на сайта на третата страна, за да могат да правят покупки и продажби и да общуват заедно.

Общественият блокчейн се използват просто като система за запис. Тези серийни номера, транзакции и потребители могат да бъдат записани по-ефективно в SQL база данни.Със сигурност ,уебсайтовете на издателите на NFT вече съхраняват данните в SQL, затова няма нужда от дубликация на данните.

NFT платформите имат формуляри, които позволяват на хората да докладват за дадено съдържание и да го свалят от продажба в обикновен сайт.

Повечето от тях са просто „празни цифрови искове“ , които нямат правна стойност и нямат връзка с действителното създаване, но имат думата на издателя.Иползването на публични блокчейни не носи нищо повече от обикновена база данни,съчетана с PKI, достъпна чрез API. Ако съдържанието не е криптографски подписано от създателя, то трябва да се продава на уебсайтовете на създателя. Те могат да организират търгове, да да създадът вторичен пазар и да предложат реална изключителност.

NFTs не са ненадеждни. Това се свежда от факта, че нищо което не е орисъщо на публичните блокчейн може да бъде управлявани от недоверен начин.Веднага щом въведем агенти(създател,емитент.пазар) и външни активи някъде в процеса, тогава се втъщаме към традиционните механизми на доверие.

1+


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс