www.varchev.com

Nicolas Darvas – най-великият трейдър на акции на дребно

Това е човек, който като повечето от нас, започва своята кариера в инвестирането на борсата. В последствие прави някои значителни печалби. Бил е част от най-високо платената танцова трупа в света по онова време. В края на 50-те години на 20-ти век, в рамките на 18 месеца, той превръща инвестиция от 36,000$ в 2,250,000$. Ще се запитате как го е постигнал?

Неговото навлизане на пазарите започва през 1952г, когато танцовата му партньорка Julia получила предложение да им бъде платена под формата на акции, а не в брой. Darvas неохотно приема тази оферта и получил 6000 акции по 50 цента в една компания, наречена Brilund. След като прави кратко проучване, разбира че Brilund е регистрирана на канадската фондова борса и се занимава с миньорство. Въпреки, че напълно забравил за покупката си след 2 месеца, Darvas открил, че цената на акциите сега била 1.90$. Скочил от мястото си и веднага ги продал, реализирайки печалба от 8000$.

Първоначалната му инвестиция била нищо повече от чист късмет. Следващите години открил, че е трудно да се бориш с пазарите. Последвалите сделки, които прави на канадската фондова борса, заличават капитала, който бе натрупал от Brilund. Тогава решава да се премести на нюйоркската фондова борса (NYSE), където също разбира, че последователните печеливши сделки няма да се появят.

Критичен момент в неговата кариера на инвеститор/трейдър се оказва, когато решава, че не трябва да разглежда фондовите пазари като вид казино. Тогава решава, че трябва да използва своите познания и последствие установява, че трябва да наблегне повече на техническия, вместо на фундаменталния анализ.

През 1955г забелязва акция, която се е качила от 15$ на 23.5$ и след кратко затишие нейният обем на търговия бързо се покачил. Тогава Darvas купува на 26.6$ и след това продава на 33$. Тогава установил, че купуването на акции въз основа на увеличаването на обема им на търговия му позволява да работи като вътрешен човек, без да бъде такъв. Единственият основен филтър, който използва е да избира компании, които има възможност да станат големи играчи през следващите 10-30 години. Това били компании от електронния и биотехнологичен сектор. В наши дни това са компании от типа на електромобилите и реактивните горива. Важното при тези компании било, че при тях имало силна волатилност и по този начин имал възможност да печели от внезапните движения на цената.

Действителната стратегия, която той измислил се наричала Darvas Box Method, но той й казвал „Техно-фундаментална теория“. Стратегията се появила, когато Darvas забелязал, че цените на акциите се движат в „кутии“, непрекъснато подскачайки между високи и ниски точки. Също установил, че тези „кутии“ често се скупчват една върху друга с дългосрочно възходящо движение. Той винаги слагал пълзящи стопове, за да се предпази от сериозни загуби. Освен това разбрал, че няма как винаги да продаваш на върхове и няма как да познаваш на 100% движенията.

През 1957г купил акции на компания за цигари Salgon на цена 26$, тъй като забелязал силен обем точно тогава. Няколко дена по-късно неговия „стоп“ бил ударен, но тогава цената се покачила отново и достигнала 27.3$., което потвърдило неговата идея, че цените излизат извън „кутиената формация“. След като акцията продължила да се качва, той купил отново на цена между 35$ и 36.5$. След кратка пауза купил още на цена 38$. Няколко месеца по-късно продал всички на цена от 57$.

С тази негова иновативна стратегия и оригинални идеи, Nicolas Darvas безспорно става един от най-великите трейдъри на акции за всички времена. В последствие създава частен фонд, който достига повече от 2 милиона долара. За съжаление не му оставало много дълго да живее и умира през 1977г. Но не и преди да си спечели място на пантеона на магьосниците на финансовите пазари.


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс