www.varchev.com

Pershing Square: Грешките и уроците, научени, през 2015г.

Рейтинг:

12345
Loading...

Уважаеми Акционери:
2015та, беше година, която няма да забравим поради ред причини: нямаше финансова криза, освен може би в енергетиката, суровините, и валутните пазари, нямаше големи нови войни, с изключение на възхода на ISIS и ръстът на глобалния тероризъм, глобалната икономика показа признаци на слабост, най-вече в Китай, но цялостния растеж в САЩ беше солиден.

Значителна част от дружествата в нашия портфейл отчетоха прогрес в бизнеса, въпреки насрещните валутни ветрове и отслабената, глобална, икономическа среда и все пак, фондовете на Pershing Square претърпяха най-големият спад, спрямо последния връх и отчетоха най-лошото годишно представяне, някога .

Какво се случи?

Грешките и научените уроци през 2015г.
На първо място трябва да се търси обяснение за грешките, които направихме през 2015 г., а ние направихме, някои важни грешки. По принцип, пропуснахме възможността да орежем или направо затворим определени позиции, които се приближиха до нашата оценка за истинска стойност. Най-голямата ни грешка бе възлагането на твърде много значение на така наречената "platform value" при някои от нашите стопанства. Ние истински вярваме в "platform value", но, както ни беше болезнено напомнено, има много по-преходни форми на стойност от фармацевтични продукти, работещи бизнеси, недвижими имоти или други активи, които зависят от достъпа до ниска цена на капитали, уникално талантливи членове на мениджмънт и подходяща среда за ценообразуване. Когато закупихме Valeant при средна цена от $ 196, купихме компанията, представените от компанията порт фолио от продукти и бизнес, при скромна отстъпка за присъщата стойност, но при значителна отстъпка за справедлива стойност имайки в предвид, големия брой потенциални цели, както и конкурентните предимства, които включват оперативен модел с ниска себестойност и благоприятната данъчна структура.

Когато цената на акциите се повиши до $ 200 на акция през лятото, ние не продадохме, тъй като вярвахме, че вероятно ще има допълнително операции, които ще увеличат истинска стойност на компанията. В ретроспекция, това е много скъпа грешка. Провалът ни да продадем акциите не бе предизвикан само от ограничената търговия през този период. През лятото, Valeant работеше върху сделка с голям потенциал, и като резултат, търговията беше ограничена в момент, когато би било разумно да се приберат някакви пари. В ретроспекция на ливъриджа на Valeant и регулаторната и политическа чувствителност бизнеса, трябваше да избегнем ограниченията, да запазим гъвкавост за търговия, или просто трябваше да направим по-малка първоначална инвестиция в компанията.

Ние направихме подобна грешка, като не отрязахме позицията си в Canadian Pacific, когато цената достига приблизително 240 $ за акция. Ние все още се смятахме, че, CP се търгува с по-ниско от истинската стойност, а имаше вероятност CP, да извърши индустриална трансформация, създаваща стойностно сливане, но имайки в предвид размера на позицията, като процент от портфейла и опасенията, които имахме за китайската икономика, би било разумно да бяхме продали част от нашите инвестиции.

Нашата най-ярка, макар и малка, грешка, бе да купим допълнително акции на Platform Specialty Products по $ 25 за акция с идеята да подпомогнем компанията във финансиране по придобиване. Ние платихме твърде много, тъй като приехме, че новата сделка ще създаде значителна стойност и защото заложихме прекалено голяма стойност на компанията. Нашата оценка бе неправилна, защото трудностите за изпълнение, оперативните въпроси, валутните ефекти и въпросите за финансиране, унищожиха стойността, вместо да я създадат.

Не точно, като поука, 2015 г. ни напомни един принцип в които винаги сме вярвали и той е, че акциите могат да търгуват на всяка цена в краткосрочен план. Това е важно напомняне, защо ние не използваме ливъридж в нашата инвестиционна стратегия. Смятаме, че през последните седмици е имало много маржин заеми, които са допринесли за драматичните спадове в цените на акциите. Вярваме, че нашата инвестиционна доходност през 2015 г. се дължи най-вече на преоценка на нашите стопанства без съответното материално понижаване на истинската им стойност. Докато акциите могат да търгуват на всяка цена в краткосрочен план е рядкост компаниите да търгуват материални отстъпки на истинска стойност за продължителни периоди. За щастие, сме си извадили поуките през 2015 г. и лесно ще ги избегнем в бъдеще.

Какви други фактори са допринесли за негативното ни представяне през 2015 г.?

Начало на спада на портфейла започна с Valeant през август. Обсъждали сме надълго и нашироко събитията, които катализираха първоначалния спад на акциите: политическото внимание върху ценообразуването на лекарства, регулаторен контрол, атаки от продавачите на късо, както и прекратяването на споразумението за дистрибуция, представляващи ~ 7% от продажбите на Valeant. Но никога не сме очаквали, че кумулативният ефект от тези събития може да предизвика спад от близо 70%, нито пък очаквали, че това ще увреди вътрешна стойност на Valeant за постоянно.
Едновременни с упадъка на Valeant, останалата част от нашето портфолио влезе в свободно падане, което продължава и до днес. Докато нашето портфолио е силно концентрирано, ние сме силно диверсифицирани в индустриите, в които инвестираме: сладки закуски и дъвки, промишлени газове, недвижими имоти, специализирани фармацевтични продукти, специални химикали, замразени храни, опазване здравето на животните, жилищно финансиране, Railroading, и бързо хранене. Нямаше как да се предвиди, спад по-голям от пазарната стойност в нашето портфолио.

Ще отбележим, че в дългосрочен портфейл, най-добре представилите се през август, бяха: Mondelez, Zoetis и Air Products. Тези три компании са единствените в текущия портфейл, които са в S & P 500. Въпреки големите си пазарни капитализации и качеството на бизнеса, което по принцип би ги класирало за включване в индекса S & P 500, Canadian Pacific, Valeant и Restaurant Brands са регистрирани в Канада и следователно не отговаря на изискванията. За спада на техните акции, допринесе и факта, че са компоненти на канадските пазарни индекси, а те претърпяха голямо изтичане на капитали и значителни понижения, дължащи се на големите енергийни и стокови експозиции на Канада. Дружествата в нашето портфолио, които са претърпели най-големите спадове от върха до дъното са Valeant, Platform, Nomad и Fannie and Freddie. Относителния риск и по-задлъжнелите капиталови структури на базовите предприятия частично обясняват, своите по-големи спадове в пазарната стойност, с преминаването на пазарите в режим на “risk off” търговия. Но по наше мнение, такива масивни спадове в стойността, са много по-големи, отколкото могат да бъдат отчетени в резултат на фундаментални въпроси в съответните предприятия и това не може да се отдаде на тези фактори. Важното е, че нито една от тези компании не фигурира в никой от важните индекси. Техните акционери бази до голяма степен се състоят от хедж фондовете и други активни мениджъри и смятаме, че е това е допринесли за тяхната небрежност.


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни