www.varchev.com

Playbook за 2019 година – какъв е тренда и на къде ще се насочат Money Flows

Светът се променя бързо и 2019 година обещава да бъде още по-объркваща и хаотична. Възходът на Китай на Изток и популистите на Запад означава, че до средата на 2018 година икономиките, управлявани от основните демократични партии, представляват едва една трета от общия брутен вътрешен продукт на групата от 20 държави, което е спад от цели 83% през 2007 г. И това беше преди избирането на още двама популистки президенти – Andres Manuel Lopez Obrado в Мексико и Jair Bolsonaro в Бразилия.

Страните, които смятахме за лесни за предвиждане, сега стават все по-трудни за четене.

Дали този катаклизъм се дължи на технологична революция, неравенство в доходите, сблъсък на цивилизации или западна арогантност (изберете вашата отрова), тенденцията ще продължи. През 2019 г. редица от тези преходи от периода след Студената война имат потенциал да бъдат в заглавията, като всеки от тях носи „най-лошия случай“.

Сред катализаторите, които ще отговарят за пазарните движения през новата година, висок приоритет определяме на:

Състезанието за нови оръжия – На 4 декември Donald Trump даде на Русия 60 дни, за да спази Договора за междинни ядрени сили. Времето изтича края на февруари. Договорът от 1987 г. беше договорен между САЩ и тогавашния Съветски съюз за демонтиране на хиляди ядрени ракети със среден радиус в Европа. В най-лошия случай: САЩ излизат и Русия насочва преди това забранени ракети на западните си съседи, като вече налага оръжейна надпревара във високотехнологични оръжия и хвърля политическа граната в НАТО, тъй като САЩ и Източна и Западна Европа разделят да реагира в натура.

Русия – Проучване на 2018 г. за Willis Towers Watson установи, че по-големите му клиенти са претърпели най-големи загуби в Русия, често в резултат на санкции. Така Русия получава своя собствена категория. Кремъл може да се е отказал от култивирането на Trump, след като отмени две срещи с президента Vladimir Putin до края на годината. Намесата на Русия в чуждестранните избори и усилията й за разширяване на влиянието на Балканите и бившите съветски републики изглежда продължават, като впоследствие в САЩ се налагат допълнителни санкции. В най-лошият случай, отношенията между САЩ и Русия се спускат в открита враждебност, засягайки контрола върху оръжията и областите, в които досега са били в състояние да си сътрудничат.

Търговска война – В края на февруари изтича 90-дневното митническо примирие, с което Trumpи президентът Xi Jinping се съгласиха на неотдавнашната Г-20. Ако те се провалят, тарифите на САЩ ще нараснат с транш от 200 млрд. Долара за внос от Китай. Пазарът на S&P 500, тъй като събитията многократно увеличават и след това подкопават вярата в примирието, показват залога. Най-лош случай: пълноценна търговска война, която се разширява в отворена борба за стратегическо господство до края на годината, подкопавайки растежа и сигурността по целия свят.

Икономически растеж – Няколко представители на Bank of Japan предупредиха, че глобалната икономическа перспектива се влошава и скорошните спадове в цените на петрола биха забавили по-нататъшното достигане на цел за инфлация от 2%. Това се споменава в прегледа на преспективите на банката за декември. „Неяснотата около глобалното икономическо бъдеще се задълбочава. При такива условия, които има вероятност да продължат, рисковете са насочени към слабите страни.“ каза представител от екипа на банката. По време на декемврийската си среща BOJ запази паричната си политика стабилна, но нейният управител предупреди за нарастващите рискове за икономическия изглед, породени от страховете от забавяне в глобалния растеж, които смутиха пазарите.

Навлязохме в етап, в който силната волатилност и огромните движения на основните борсови индекси (в която и да е посока) се считат за нормален ден в офиса. Много инвеститори считат бума на high frequency trading от последните няколко години като основен фактор за това състояние на пазарите, но истината е, че просто живеем в изключително волатилна обстановка с много несигурност и неизвестни. Търговски войни, истински войни и икономическия растеж са само част от катализаторите, които ще бъдат двигател на цените през 2019 а и в бъдеще.

Друго, не по-малко важно от икономическа гледна точка е и пътя на монетарната политика на Fed. От централната банка започнаха да сигнализират за забавяне на темпа на повишенията. През последните 2 години те усилено повишаваха лихвените нива, което създаде осезаема разлика между политиките на САЩ с останалите големи играчи – Япония, Европа, Китай, Австралия, Нова Зеландия и Великобритания. Индикациите от Fed съвпадат и с вече по-агресивния (hawkish) тон на Mario Draghi от ECB, което ни води до заключението, че големия спред в лихвите може да започне да намаля. Друг признак за забавяне, от страна на САЩ е и обръщането на кривата на доходността на държавните ЦК, което означава, че в момента краткосрочната перспектива е по-сигурна от дългосрочната – аномалия само по себе си. Дали Fed достигат тавана на текущите икономически условия и ще започнат ли от ECB да наваксват разликата е въпрос, който буди все повече внимание от инвеститорите – ако и когато това започне да се случва, се очаква обръщане на везните на FX пазарите, като еврото има доста голям път за изминаване, а долара е високо и падането ще е болезнено. Още през първата седмица на новата година очакваме изявление на Jerome Powell от Fed, което напълно реално може да нагласи сцената за новата година.

До фактическият Brexit остават малко повече от 3 месеца, а нещата са по-объркани и неясни от всякога. Изглежда, че Великобритания се приближава до възможността за това как да премине Brexit по няколко различни начина. А това в края на краищата може да не се окаже толкова лош вариант.

Когато имаме една особено “бавна” група студенти, които не могат да преминат и най-лесният изпит, едно доста добро и улеснително решение е като се предложи тест с няколко различни отговора. Изправени пред това да избират из между четири възможни отговора за един въпрос, шансовете дори и на най-слабо представящия се студент за правилно уцелване на отговора ще се вдигнат. Настоящата, хаотична политическа обстановка изглежда ще сведе нещата до “изпит” с три или четири възможни отговора. Не е ясно обаче дали Парламента или обществото ще са подложените на изпита – най-вероятно и двете страни. Странно, но това може да се окаже най-добрия вариант за измъкване от ситуацията. С по-малко от 100 оставащи дни до Brexit, Тереза Мей едва ли ще опита да отхвърли тази възможност. Изпитът с няколко възможни отговора има три предимства. Първо, гласоподавателите ще бъдат по-наясно за какво реално гласуват. Второ, ще се създаде много по-голямо мнозинство при гласуването, което ще подсили демократическата легитимност на събитието. Трето, народът на Великобритания ще е 100% отговорно за финалното решение. Няма да има повече извинения, или поне ще са доста по-малко спрямо сега, където Парламента изнася версия след версия за развоя на събитията и за друг Brexit. За съжаление обаче, вариантите ще са повече разделящи, отколкото обединяващи. Британският народ ще трябва да реши, но ще е решение, което да не носи със себе си настроението за лесно измъкване от ситуацията. Изкусни планове за комфортно ниво на изход от ЕС, което да удовлетворява всички искания на народа. Нека се предостави на гласоподавателите възможността за няколко избора при гласуването и нека бъдат оставени да гласуват така, както те преценят. Така ще е най-честно за тях. Като анализирате възможните изходи, повечето от тях евентуално ще доведат до стабилност и възстановяване на валутата. Обаче, общо взето всеки един изход води до краткосрочна болка за паунда. Така че най-вероятно паунда ще се повиши, но няма смисъл да купуваме преди поне част от облаците ( и рисковете) не изчезнат.


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс