www.varchev.com

Ray Dalio: Бъдете дръзки, но не арогантни

Той е раздавал вестници, чистил е сняг и е бил голф – асистент за Richard Nixon и Херцогът на Windsor.

Ray Dalio е е работил в различни професионални направления. Но той е най-известен с основаването и воденето на хежд фондът Bridgewater Investments. Най-успешният хедж фонд в историята и една от петте най-важни частни американски компании на Fortune. Него го наричат “Steve Jobs на инвестициите” и е обявен за най-влиятелен човек от Time’s. Dalio също така е автор на бестселъра Principles: Life and Work и на скорошната си книга Principles for Navigating Big Debt Crises.

През април, инвеститорът и филантроп, имаше реч пред студентите на университета Stanford.

Роден в Queens, New York, с баща джазов музикант, Dalio направил първата си инвестиция в акции когато бил на 12 години в компания, която била на ръба на банкрут. “Друга компания ги глътна и стойността им се утрои”, казва Dalio. “Помислих си. Тази игра е лесна! Е, играта не е точно лесна, но определено ме зариби!”

Dalio продължава да инвестира в годините, в които е на училище и после в колежа. По-късно встъпва в Harvard Business School, където изучава commodities trading.

ДЪРЗОСТ, НО НЕ АРОГАНТНОСТ

Dalio е преминал и през много инвестиционни фирми и накрая взел решението да работи за себе си, стартирайки Bridgewater от своя двустаен апартамент. “Един предприемач или инвеститор трябва да мисли различно”, казва той. “Трябва да сте дръзки”.

Но също така трябва да се пазите от това да сте арогантен. Това той го разбира от първа ръка: В началото на 80-те години, Dalio предрекъл икономически колапс заради фалита на много държави, взимали американски заеми. Такива фалити се случиха в действителност, като този на Мексико през 1982. Тогава пазара просто е направил ново дъно, като никога не отиграл негативния сценарий на Dalio.

Той трябвало да съкрати персонал от фонда и взел пари на заем от бащата си за да продължи. “Бях арогантен преди това”, казва Dalio. Провалът му носи смиреност, която му е била нужна за да балансира неговата дързост. По този начин привлякъл хора към себе си, които до преди не са били съгласни с него.

В ИМЕТО НА ИДЕЯТА

Наемайки обаче хора, които не винаги да съгласни с него, означавало Dalio да измисли процес, с който да “организира” и разрешава несъгласията – или култът към идеята. Системата Bridgewater на разумното несъгласие еволюирала и това спомогнало за драматичното повдигане на ефективността от взимане на решения във фирмата.

“Ако имате една система, в която можете да се борите за вашата позиция с аргументи и знаете, че все пак тази система ще е честна, това ще ви мотивира още”, казва Dalio. “Това е конкурентното предимство в случая”.

Тази идеология изпъква над основните на радикалната истинност и радикалната прозрачност. “Има два аспекта на вашето Аз”, уточнява Dalio. “Съзнание, което е достатъчно разумно, което да се вгледа в своите слабости и да се справи с тях. Емоционалното Аз е другия аспект, с който ще ви е много по-трудно”.

Радикалната прозрачност означава, че всички са склонни да споделят своите идеи, с което да се вземе някакво решение. Докато радикалната истинност позволява на хората да споделят как те наистина се чувстват и по този начин да предизвикат другите към същата откритост. Това сближава хората не само като колеги, но и като личности, съзнания и разумно мислещи и споделящи същества.

ДЕЙСТВАЙТЕ ЗАРАДИ ОПИТА

“Действайте заради опита”, съветът, който Dalio отправя към студентите от Stanford във връзка с избора на кариера.

“Намерете трима или четирима от най-умните хора, които работят по най-важните въпроси, които стоят пред вас. Там Вие където не сте съгласи с тях ще срещнете опита и ще научите много”.

Dalio вярва, че избора на правилната организация е сведено до културата: “Много по-важен е момента с кого сте и къде сте, отколкото какво правите. Отидете на работа и си зададете въпроса: Ако нещо не е наред за мен, имам ли правото да попитам защо това няма никакъв смисъл и в същия момент да попитате в края на краищата защо има смисъл?”

УЧЕТЕ СЕ ОТ ИСТОРИЯТА

Част от успеха на Dalio и Bridgewater се крие в това, че се прилагат уроци от историята в реалността. “Съществува причинно – следствена връзка като тя се повтаря в историята.” Изучаването на това явление, Dalio разглежда историята за Великата Депресия. Това му помага да предвиди успешно финансовата криза от 2008.

Сега той прави по-широк аналог с днес и времената от 30-те години. “Отново имаме голяма празнина между богати и бедни и надигащ се популизъм. През 1930 сме наблюдавали надигането на една велика сила, която предизвиква друга такава. Тогава, Германия се изправя и поставя пред изпитание Британската Империя. Сега наблюдаваме надигането на Китай. Както и силна политическа полярност. Определено сме се насочили към конфликти, но доста различни по характер. Въпросът е: Как ще се справим с тези конфликти?”

СЛЕДВАЙТЕ ПРИНЦИПИТЕ

Dalio предлага подход, базиран на принципите, с който да се решат местните и глобалните проблеми: “Наясно ли сме кои принципи ни свързват като нация, и като свят? В какво вярваме? Кои са принципите, които ни разделят?”

Той посочва, че тези в топ 40% от американската икономика харчат пет пъти повече за образованието на децата си, отколкото останалите 60%, които са на дъното. Това се отразява по драматичен начин и създава предпоставка за неравенство. А това е резултат, който не бихме искали.

Dalio препоръчва дуален подход, който е подхранен от неразбирателството – да се работи върху проблемите като неравното обучение с точни и ясни принципи. “Ако не го направим заедно, ще загазим дълбоко”.


 Head of Trading Dimitar Kalapov

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW