www.varchev.com

Ray Dalio предупреждава, че Федералният резерв е на път да срине фондовия пазар в САЩ и Powell знае за това

Председателя на Фед знае, че това което прави централната банка, не може да продължи дълго.

Интервенцията на Федералния резерв във финансовата система на САЩ се увеличи от септември и се очаква тенденцията да продължи.
Председателят на Фед, Jerome Powell призна опасността от непрекъснато разрастващия се баланс още през 2012 г., но днес изглежда подозрително мълчалив по темата.

Нарастването на цените на акциите представлява една област от пазара, която изпитва излишък и дисбаланс в резултат на Фед.

Продължаващата репомания на Федералния резерв вдъхна нов живот на американската фондова борса, насаждайки невъзможно отношение към инвеститорите, които виждат, че стойностите на активите им се увеличава почти ежедневно.

Как в даден момент всичко може да се срине?
Стремежът на ФЕД към инфлацията бе в основата на паричната политика миналия юли, когато намали лихвените проценти за първи път от финансовата криза. Очевидно за политиците, инфлацията не се развива достатъчно бързо. Те стигат до това заключение, като използват манипулирани мерки за растеж на цените като основния индекс на разходите за лично потребление и индекса на потребителските цени.

И двете числа показват изключително раздвоение между реалната икономика и финансовата система. Прекомерното печатане на пари има тенденция да създава дефлация, тъй като банките съхраняват пари и не позволяват те да стигнат до реалната икономика. Но реалната инфлация – видът, който преживяват обикновените граждани – е по-висока от реално отчетената от Министерството на труда. Това е само една от причините, поради които реалният растеж на заплатите застоя в продължение на десетилетия.

Това раздвоение беше обяснено от Ray Dalio, съпредседател на Bridgewater Associates. В своя статия Dalio заяви, че централните банки заливат финансовите институции с безплатни пари в отчаян опит да увеличат инфлацията и растежа.

Финансовите институции имат „огромна сума за инвестиране, която е била и продължава да бъде тласкана към тях от централните банки, които купуват финансови активи в своите безполезни опити за тласък на икономическата активност и инфлацията“, каза Dalio.

И добавя: Причината тези пари, които се наливат на инвеститорите, да не тласкат растежа и инфлацията е, че инвеститорите, които ги получават, искат да ги инвестират, а не да ги харчат.

Според Dalio печатането на пари е неустойчива форма на стимул и вече не може да бъде предписвано така, както беше през 2008 г. То не само създаде по-голяма пропаст в богатството между финансовите елити и останалия свят, но наду и балон на фондовите пазари, който надминава всеки друг в историята.

За съжаление на Фед, няма начин да се избави от чудовищността, създадена през 2008 г., когато за първи път отприщи QE. За много инвеститори действията на Фед през 2019 г. бяха доказателство за системен провал във финансовата система.

Стойностите на активите няма да могат да запазят траекторията си за много дълго време, на фона на забавящия се икономически растеж и лошите корпоративни приходи. Powell знаеше това още през 2012 г., но едва ли ще го признае сега, когато неговата оптика (и позиция) са се променили.


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс