www.varchev.com

Бисер Варчев пред медия Blitz.bg – Рецесия / инфлация / валутен борд / еврозона ….

Статията е от Медиа Blitz : https://bit.ly/3FWPeoY

– Г-н Варчев, пандемията от коронавирус почти отшумя, но войната в Украйна продължава. Това са двата основни фактора, заради които хората го закъсаха финансово. До кога ще продължи размахът на инфлацията у нас и глобално? Има ли вече светлина в тунела?

– Инфлацията ще продължи докато потребителят е склонен да плаща все по-високи цени. Това са го казали големи икономисти след 17-ти век. Например – докато има хора да плащат агнешкото на гергьовска цена, тя ще е толкова и дори ще се покачва. Важи и за финансовите инструменти и за стоките първа необходимост.

Ако говорим по-мащабно, войната много отдавна не играе роля върху инфлацията поради простата причина, че 3 месеца след началото на войната цените на газта и петрола се сринаха и в момента са на нива дори по-ниски от тези в първите дни на войната.

Към текущия момент инфлацията се поддържа чисто психологически, защото все още има хора, които са склонни да плащат все повече и повече, от друга страна „някой„ спекулира, а от трета просто суровините вече са по-скъпи.

– Очаквате ли тежка рецесия или ще ни се размине? Кое като инвестиция ни пази в такава проинфлационна среда? И с какво да внимаваме?

– По учебник рецесията означава три месеца подред да са с лош или отрицателен икономически знаменател, но реално нещата не се случват точно по този начин. Аз смятам, че Европа и САЩ отдавна са в рецесия, поне от 9 месеца.

България има много малка икономика и затова по-слабо се усеща рецесията. Въпреки че за хората, които са с доходи под средното ниво, ударът е много сериозен.

Същото и равно като на американеца с неговите доста по-високи доходи. Не очаквам за България да се случи нещо по-лошо от това, което е в момента, все пак излизаме от зимата, а и спекулата рано или късно ще се преустанови, когато търсенето падне вследствие неспособност за потребление.

Относно спот цените при Евро/Долар: на пазарите се търгува очакване, а не факти. Лихвеният диференциал, който е основен при ценообразуването на всяка валутна двойка, е в полза на долара в момента, но се покачва еврото, именно поради почакването лихвата е определяна от ЕЦБ да застигне тази на ФЕД.

В момента това засилващо се евро спрямо долара е точно това очакване. Но това вече се поизиграва и аз мисля, че спот цени около 1,11 е максимумът на силата на еврото спрямо долара следващите месеци.

България има много малка икономика и затова по-слабо се усеща рецесията, смята експертът

– Каква е интуицията Ви за динамиката при евро-долар след паритета и доминацията на долара, като че ли има едно успокоение и засилване при единната валута. 

– Ние вече веднъж подминахме паритета на долара, но после вследствие измененията в лихвените проценти излетяхме на 1,0880. За нас като професионалисти това движение на поскъпващо евро и падащ долар се изчерпва.

Лихвеният диференциал между САЩ и Европа е в полза на долара, което означава, че доларът би трябвало да поскъпва. Но той не поскъпва именно пак заради психологията и очакването, че Европа ще застигне лихвите на Щатите и евентуално ще ги подмине.

– Има ли политизиране на стоковия пазар, да речем на нефт и газ, и кой печели от него за сметка на обикновените хора?

– Не, няма политизиране или ако го имало, това беше за един много къс период от време. Това пак е свързано с психологията, за която говорим. Първите 3-4 месеца на войната всички суровини поскъпнаха драстично, безсмислено и неимоверно.

Както казах вече политизирането на стоковия пазар е за кратък период от време, като изтласка махалото силно в едната посока в началото на войната, след това излиза от играта и махалото се нормализира.

– Пазарите са много динамични и се променят ежедневно. Какъв съвет бихте дали на тези, които искат сега се впускат да инвестират средства, които иначе инфлацията ще стопи?

– Ще поговорим първо за инвестиционното злато, защото за него много се спекулира. Търговците на инвестиционно злато ще се опитат да ме оборят, че то е много по ценно, защото е с голяма чистота, обработено е и има друга стойност от физическото и фючърсно злато. Това е така, но за мен в момента златото е много скъпо.

Някои хора се подвеждат по манията, че днес сме в рецесия, че има война, че инфлацията летяла затова всички търсят злато, но златото в момента е 1980, а преди 2 месеца беше 300 долара по-надолу. Тогава да си купил злато ще си спестиш парите, ще избегнеш инфлацията и ще си съхраниш стойността на средствата.

Обаче в момента златото е близо 2 000 долара за тройунция, което е почти най-високото за всички времена, а именно 2040. Затова в никакъв случай не мога да препоръчам да се инвестира в злато. Ние купуваме само когато нещо е евтино, ако го купим сега, процентът риск да коригира надолу е висок и загубата вероятна.

Това, което мога да препоръчам звучи комерсиално, но е най-правилното – хората да се обърнат към специалисти. Ние, професионалистите в тази област, в момента купуваме паунди и йени, защото смятаме, че ще се покачат.

Не е препоръка за нищо, просто това търгуваме. Да, но нас това ни е работата и ако пазарът се обърне срещу нас, ние ще излезем много бързо от ситуацията и на много малка загуба, а обикновеният човек няма да успее да реагира, защото не е специалист. Нарича се менажиране на риск.

На този етап аз мога да кажа, че йената, паундът и технологичният сектор при американските акции смятаме че ще се качат/без да е препоръка/. От друга страна в момента са много евтини и петролът и газта, но няма как гражданинът да си ги купи. Не можем да си купим една цистерна петрол, пак трябва да се обърнем към специалисти, които да могат да ни изградят портфейл от инвестиции.

– Още колко време ще продължи да се „надува” безпрецедентно имотният балон у нас? За родните условия имотът ли е топинвестиция или можем да гледаме към финансови инструменти, валути?

– Колкото и неприятно да прозвучи за специалистите в недвижимите имоти за мен този пазар отдавна е в подобие балон, но не същият като този през 2008 година.

Тогава имаше деривати на адериватите, чудовищен ливъридж, така че 2008 няма как да се повтори. В момента в рамките на България от 5 продадени апартамента, 2-3 купени са с инвестиционна цел. Тоест много хора се поблазниха и възползваха от ултра ниските лихви и „понапазариха“ спекулативно.

Купиха апартамент за себе си за децата внуците и още два други, които да използват като инвестиция. Това е добре, но аз често повтарям, че хората не си четат договорите с банките и че лихвата не е застопорена нито на 0 нито на 1 нито на 2 процента, тя е плаваща.

Ако тогава БНБ е била на 0, а търговската лихва е била 1 % например, там хората ще видят, че при промяна на основният лихвен процент този търговски процент директно ще поскъпне зловещо. Както се и случва.

В момента България е в предпоследна фаза преди силно поевтиняване (не харесвам термина балон). Като потвърждение на това е американският пазар, който февруари месец отчете за пръв път от 2009-2010 година насам драстично понижение на цените и търсенето на имоти.

– Какво ще се случи с парите ни в банката след въвеждане на еврото и като цяло вие фен ли сте на еврото като алтернатива на лева?

– България е в Европейския съюз, така че рано или късно ние ще въведем еврото. Със сигурност когато това се случи ни очаква още някакъв процент буст на  инфлацията.

Ще дам пример с Италия, аз живях там 9 месеца точно когато въведоха еврото. Тогава цената на една пица от 3,5 италиански лири стана на 3,5 евро. Но заплатите от 1500 лири по това време не станаха 1500 евро. Така че няма как преминаването към Евро,  да не породи някакъв инфлационен импулс.

– На фона на краха на една от най-големите крипто борси в света FTX, как изглежда бъдещето пред крипто валутите като цяло?

– Криптосветът се развива в момента самостоятелно. Харесвам идеята за цифровизация и електронизация дошла с криптовалутите. Но не мога да кажа какво ще се случи с биткойна, защото за мен това е изкуствен продукт, даден от някой, който даже не сме виждали. Предполагам, че рано или късно централните банки ще въведат цифрови долар, евро и т.н.

Смятам, че 95 % от сегашните монети ще изчезнат, ще остане биткойн, лайткойн и още няколко основни, но цифровизацията на валутите в световен мащаб е неизбежна.

– Имат ли младите финансова култура или искат да изкарат лесни и бързи пари, без да са достатъчно информирани?

– Не трябва да генерализираме младите хора, защото 10-15 % от тях доста четат, много образовани са и се развиват благодарение на обучителни програми в интернет и специалисти, с които комуникират. Останалите младежи не следват този метод, но това се случва и във всяка друга сфера. 

Навсякъде максимата е една и съща – когато се интересуваш ставаш грамотен, когато не се интересуваш си оставаш неграмотен.

По-голяма част от младите отиват при „големите спонсори в спорта“, дано ме разбирате. Останалите 10-15 % бягат от спекулата, която знаете до какво води. Те се обръщат към специалисти като целта им, независимо колко малко пари имат спестени в джоба, е да ги инвестират правилно. 

Това са два различни вида млади хора – образованите инвестират правилно и търсят допълнителен съвет от специалисти, а необразованите финансово не се интересуват от това и влагат в други компании с познати имена.

– Как се отразяват турбуленциите на пазара на инвестиционните посредници – има ли интерес или страхът води до моментна стагнация?

– За инвестиционни посредници с опит над 4-5 години или като нашата компания, която е 15-20 години на пазара, турбуленциите се отразяват прекрасно. Това е така, защото турбуленцията означава движение – нещо се случва.

На нас най-зле се отразява, когато на пазара нищо не се случва. Турбуленциите са в очите на някои медии. Но ако погледнем в последните три месеца фондовият пазар спи. Той е равен като кардиограма на починал човек, тоест тук турбуленции няма. Драми няма, сривове и колапси няма. Те са във „вестниците“

Моите позиции са свързани с дългосрочното инвестиране и графиките, с които работим са дневна, седмична и месечна, така 3 месеца е малък период.

За начинаещите трейдъри, които са се вторачили в 5, 10,15 минутни графики и следят всяка пунктуация и движение на пазара, има драма има и загуби.

– Финансовият министър изнесе тревожни данни за страната, има ли шанс да фалира България и курсът на лева към еврото да се промени?

– Няма как да знам дали има възможност държавата да фалира, защото не съм политик и нямам информация какво е реалното състояние на хазната. Аз се информирам от цифрите, които ни се поднасят в официозите. На базата на тези цифри България не е фалирала, но това е едната страна на монетата.

Другата страна на монетата е, че на практика дори създателят на валутния борд проф. Стив Ханке би трябвало да се съгласи, че едни 30 години съотношението на националната валута спрямо валутата, с която е обвързана националната валута, в случая еврото, след тези години инфлация, би трябвало да се коригира поне малко.

Невярното е че точно и винаги преди избори се спекулира дали трябва да се промени съотношението лев-евро. Тази тема трябва да се коментира по принцип, а не само предизборно. Не може едно нагнетявано с години инфлационно напрежение да не се отрази върху съотношението. Но това и да се случи няма никаква драма, защото и да пипнат съотношението те няма да го удвоят, а ще бъде с някакъв минимален процент.

От трета страна, ако ние приемем еврото до 2 години, както аз мисля, че ще стане, няма смисъл да си създаваме излишни вълнения и точно сега  да се променя съотношението евро-лев. На базата на всички тези години, които съотношението не е пипано сега да тръгнем в последния момент да го променяме, нито ще си помогнем икономически, нито на бюджета.

Обаче, ако влезем във филма, в който влезе Естония и други страни, които бяха в чакалнята на Еврозоната 10 години, това съотношение малко или много става неистинско. Въпреки това вярвам че влизането ни в еврозоната ще обезсмисли промяната на това съотношение.

Интервю на Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ

Статията е от Медиа Blitz : https://bit.ly/3FWPeoY

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW